Çevre Mühendisleri Odasından geri dönüşüm toplantısı
- ÇMO Başkanı Bozoğlu:- "Şu an Türkiye'de yaklaşık 5 milyon ton tehlikeli atığın çıktığını öngörüyoruz. Fakat bunun sadece 1,3 milyon tona yakınının bertaraf edildiği kayıtlar altına alınmış durumda"
ANKARA (AA) - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Başkanı Baran Bozoğlu, "Şu an Türkiye'de yaklaşık olarak 5 milyon ton tehlikeli atığın çıktığını öngörüyoruz. Fakat bunun sadece 1,3 milyon tona yakınının bertaraf edildiği kayıtlar altına alınmış durumda." dedi.
TMMOB ÇMO tarafından 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla bir otelde atıkların geri dönüşümünün ele alındığı toplantı düzenlendi.
Toplantının sonunda konuşma yapan Bozoğlu, Dünya Çevre Günü'nün bu yılki temasının Birleşmiş Milletler tarafından "Doğaya Dönüş" olarak belirlendiğini anımsatarak, bu kapsamda doğa ile insanoğlunun tekrar barışması, doğayla barışık bir şekilde yaşama yöntemlerinin geliştirilmesi, teknolojik gelişme sağlanırken doğanın da korunması gibi konuların ele alınacağını düşündüğünü kaydetti.
Bu gün sebebiyle atık konusunu Türkiye'nin gündemine getirmek için toplantıyı gerçekleştirdiklerini söyleyen Bozoğlu, siyasetçilerin atık sorununa daha fazla önem vermelerini ve tüm siyasi partilerin bu konuda çözümler üretmek için irade göstermelerini beklediklerini dile getirdi.
Bozoğlu, kontrol altına alınamayan atıkların doğada ve kentlerde birikerek insan sağlığı için tehlikeler oluşturduğuna işaret ederek, "Şu an Türkiye'de yaklaşık 5 milyon ton tehlikeli atığın çıktığını öngörüyoruz. Fakat bunun sadece 1,3 milyon tona yakınının bertaraf edildiği kayıtlar altına alınmış durumda." dedi.
- "Atıkların yüzde 50'sini ambalajlar oluşturuyor"
Türkiye'de bir yılda üretilen belediye atığı miktarının kişi başı 400 kilogram civarında olduğunu aktaran Bozoğlu, bu atıkların ağırlıkça yüzde 20, hacimce yüzde 50'sini ambalaj atıklarının oluşturduğunu söyledi.
Sorunların önüne geçilebilmek için yerel yönetimler ile çevre ve şehircilik il müdürlüklerinin, ambalaj atığı toplama ayırma tesislerine, atıkların kaynağında ayrı toplanması konusunda gereken idari desteği kesintisiz şekilde vermeleri gerektiğini vurgulayan Bozoğlu, yetkilendirilmiş kuruluşların gerçekçi finansal destekleri sağlamalarının önemine değindi.
- "Çevre ve Doğa" dersi önerisi
Bozoğlu, gelecek nesillerin atıksız bir çevrede yaşayabilmesinin onları bilinçlendirerek mümkün olabileceğini ifade ederek, Milli Eğitim Bakanlığının taslak müfredatına "Çevre ve Doğa" dersi önerisinde bulunduklarını açıkladı.