CEPTE ŞİMDİ DE TOPLU SMS KAVGASI!..DOĞAN MEDYA GRUBU'NUN "MEDYANET" SİTESİ NEDEN YASAKLANDI?..
Önceden bayram, kandil ya da yılbaşı gibi özel günlerde gönderilen SMS´ler, şimdi hemen her alanda kullanılmaya başlayınca yoğunluk arttı. Artan yoğunluk da sektöre birbirine düşürdü.
Bankalar ve alışveriş merkezlerinin haftalık kampanyaları duyurmak için, belediyelerin ve politikacıların da bayram veya yılbaşı gibi günlerde tebrik mesajları göndermek için rağbet ettiği cep mesajlarında devlet eliyle yeni bir kavga çıktı.
Sabit telefon abone sayısını ikiye katlayan cep telefonlarına gönderilen kısa mesajlar (SMS) gün geçtikçe hayatımızda daha fazla yer buluyor. Önceden sadece bayram, kandil ya da yılbaşı gibi günlerde gönderilen SMS'ler, şimdi bankacılık işlemleri ve mobil imza gibi kritik işlemlerde kullanılıyor. Gün geçtikçe artan bu yoğunluk, ister istemez cep telefonu operatörleri arasındaki rekabetin de kızışmasına sebep oluyor.
Türkiye'de 13 yılı geride bırakan cep telefonlarına gönderilen mesajlar, abone sayısından daha hızlı artıyor. Abone sayısındaki artışa paralel olarak gelişen rekabet, konuşma ücretlerindeki düşüşlerle kendini gösterirken SMS tarifelerine yansımıyor. Konuşmak yerine mesaj göndermek birçok kişiye çok daha kolay geldiği için, faturalara yansıyan SMS giderleri giderek artıyor. 1999'daki büyük deprem sonrasında uygulamaya konan yüzde 25'lik Özel İletişim Vergisi'nin (ÖİV) hâlâ kaldırılmamış olması, kabaran cep telefonu faturaları sayesinde devletin kasasına daha fazla para girişi sağlıyor. Cep telefonu operatörlerinin SMS alanındaki tek rekabeti, toplu olarak gönderilen SMS'lerle ilgili.
Son üç yıldır bu alanda kıyasıya bir rekabet yaşanıyor. Özellikle Telsim'in Vodafone'a satılması ile birlikte daha da kızışan toplu SMS pazarı, bankaların gönderdiği kampanya mesajlarının ayda 100 milyonu aşması ile fiyatların dibe vurmasını sağladı. Bu düşüş nedeniyle, devletin kasasına giren ÖİV'nin azalmaya başlaması, Telekomünikasyon Kurumu'nu (TK) harekete geçirmişti. Fiyatların düşmesiyle birçok firmanın hatta bireylerin kullanmaya başladığı toplu mesajları kontrol altına almak isteyen TK, aracı firmaların satış esnasında kestiği faturalara ÖİV'nin yansıtılmamasını fırsat bilerek bir yasaklama kararı aldı. Mart ayında toplanarak karar alan TK, internet servis sağlayıcılarına faks çekerek toplu SMS satışı yapan sitelere erişimin yasaklanmasını istedi. Mahkeme kararı olmadan sitelere erişim yasaklanamayacağı halde faksla gelen bir yazıyı görerek harekete geçen internet şirketleri, şimdiye kadar savundukları `özgürlükçü' söylemlerle çelişen bir adım atarak yazıda belirtilen 8 web sitesine erişimi durdurdu. Piyasada toplu SMS hizmeti veren en büyük şirketlerin sitelerine erişimin TK'nın yazısı yüzünden durdurulduğunu anlamak ise günler sonra mümkün oldu. Çünkü SMS satışı yapan firmaların hiçbirine bu yönde bir bilgi gönderilmemişti.
Sitesi yasaklanan şirketler ise çare olarak ikinci bir site daha kurarak hem hukuka müracaat etti hem de TK'nın tutumu için çözüm yolu aramaya başladı. Toplu SMS satışının aracı firmalar tarafından yapılamayacağına hükmeden TK, sektörün uzmanlarını hayrete düşürdü. Cep telefonu için kontör kartı satan dükkanlara benzer şekilde SMS hizmeti satmanın aynı şey olduğunda birleşen uzmanlar, yasaklamanın arka planında cep telefonu operatörlerinin rekabeti olduğunu ortaya çıkardı. Web sitesi yasaklanan firmaların ağırlıklı olarak Avea ve Vodafone ile çalışmasına bozulan Turkcell'in şikayet için sürekli TK'nın kapısını aşındırması yüzünden yeni bir düzenlemeye gidildiği anlaşıldı. Kendisinden daha cazip fiyat veren Avea ve Vodafone'a kızan Turkcell, sektördeki hakim pozisyonunu yine kötüye kulla