CEO Ajanda 2017
- Doğuş Holding Üst Yöneticisi Akhan: - "Türkiye'de jeopolitik riskler kontrol edildiği takdirde ve mevcut mali disiplin sürdüğü sürece Türkiye ekonomisinin 2017'yi 2016'dan daha iyi bir yıl olarak tamamlayacağını düşünüyorum"- Borusan Holding Üst Yöneticisi Uğur: - "Gerçekten faizlerin düşmesinin..
İSTANBUL (AA) - Doğuş Holding Üst Yöneticisi (CEO) Hüsnü Akhan, "Türkiye'de jeopolitik riskler kontrol edildiği takdirde ve mevcut mali disiplin sürdüğü sürece Türkiye ekonomisinin 2017'yi 2016'dan daha iyi bir yıl olarak tamamlayacağını düşünüyorum." dedi.
Akhan, CEO Club toplantıları kapsamında düzenlenen "CEO Ajanda 2017"de yaptığı konuşmada, bu yıl hem dünyada hem de Türkiye'de beklenmedik olayların yaşandığını ifade ederek, Türkiye'nin küresel gelişmelerden muaf bir ülke olmadığını söyledi.
Grup olarak yurt içi ve dışı yatırımlara devam ettiklerini belirten Akhan, 2016'da geçen yıla göre ciro bazında yüzde 22 büyüme ile 18 milyar lirayı, aktif büyüklük olarak da yüzde 12 ile 33 milyar lirayı aşacaklarını kaydetti.
Akhan, karlılıkların oldukça iyi gittiğini, öngörülerinin üzerinde olduğunu ve TL bazında büyüme olarak yüzde 20'leri yakalayacaklarını belirterek, yurt dışındaki yatırımlarının yeme-içme, turizm ve perakende sektörlerinde yoğunlaştığını hatırlattı.
Bu yıl yurt dışında 3 otel aldıklarını belirten Akhan, "Şu anda yurt içi ve dışında 18 olan otel sayımız önümüzdeki 3 yıl içinde 26'ya çıkmış olacak. Restoran tarafında 10 ülkede 154 restoran işletiyoruz, yıl sonuna kadar 180'e çıkacak." dedi.
Akhan, Galataport'un kendileri için en büyük yatırımlardan biri olduğunu vurguladı.
Türkiye büyümesinin bu yıl yüzde 2,5-3 bandında gerçekleşmesini tahmin ettiklerini bildiren Akhan, enflasyonun ise kurdaki son gelişmelere paralel olarak yüzde 7,5-8 bandında olacağını öngördüğünü kaydetti.
Akhan, "Türkiye'de jeopolitik riskler kontrol edildiği takdirde ve mevcut mali disiplin sürdüğü sürece Türkiye ekonomisinin 2017'yi 2016'dan daha iyi bir yıl olarak tamamlayacağını düşünüyorum." dedi.
- "Yatırımları istediğimiz kadar yapamadık"
Borusan Holding CEO'su Agah Uğur da Türkiye'de her şeye rağmen ekonomik krizlerin olmadığını belirterek, Türkiye'nin öncü şirketlerinin kendi yönlendirmelerini yapıp bir adım önde olmayı becerebildiğini söyledi.
Uğur, bu yıl yurt içi ve dışında neler olduğunu herkesin bildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Biz 2015'e göre iyi bir yıl geçirdik. Son bir ayda da aksilik olmazsa dolar bazında ciromuz yüzde 4 büyüyecek, karımız yüzde 30'un üzerinde artıyor. Bu yıl grup bazında karlılıkta herhalde rekor kırıyoruz. Bunun en büyük sebebi çelik işlerimizdeki pozisyonlama becerimizden kaynaklandı. Çelik fiyatları inip çıktı, biz de iyi pozisyonlar aldık, onun katkısı oldu. Distribütörlük işlerimiz 2015'e göre biraz daha geride kapanacak gibi gözüküyor. Yatırımları istediğimiz kadar yapamadık. Grup olarak her yıl nakit olarak 350-400 milyon dolar yatırım yapıyoruz, bu yıl 250 milyon dolar civarında kapanacak. Bunun sebebi kararlardan kaynaklanmıyor. Toplam yatırımımızın yarısını enerjiye harcıyoruz. Bürokrasiyle uğraştığınız birkaç projemize henüz başlayamadık. Onun etkisinden durduk yoksa yine 350 milyon doları bulabiliyor olmamız lazımdı."
- "Kurumumuzu banka gibi yönetiyoruz"
Agah Uğur, zorluklara rağmen iyi performans yakalanmasının şirketlerin eskiye göre daha iyi yönetilmesinden kaynaklandığını ifade ederek, "Gerçekten faizlerin düşmesinin Türkiye'nin geleceği için önemli olduğuna inanıyoruz. Politik liderlik de buna inanıyor ve (faizleri) indirmek için haklı olarak baskı yapıyor. Fakat risk var. Piyasada oluşan riskin, faizlerin bu kadar indirilmesine izin vermeme ihtimali yüksek. 1994 krizini hatırlayın, çıkma sebebi, faizlerin baskı altında tutulmasından oldu." şeklinde konuştu.
Bütçeleri henüz bitirmediklerini, dolar/TL kuru için 3,25, 3,45, yıl sonu ortalaması olarak da 3,50 dediklerini ancak şu anda hiçbir şey yapamadıklarını ve biraz daha bekleyeceklerini ifade eden Uğur, Türkiye için büyümenin çok da rahat olmayacağını söyledi. Uğur, "Yüzde 2,5-3 civarında büyüme olursa bu fena değil." dedi.
Uğur, bankalara zor zamanlarda kredi için gitmediklerini belirterek, şöyle devam etti:
"Tabii ki kur riski inanılmaz önemli. Kurumumuzu banka gibi yönetiyoruz. Net 1,7 milyar dolar civarında banka borcumuz, 450 milyon dolar nakdimiz var ve kurlar 3,50'yi geçmezse 2016 yılındaki 4,5 milyar dolarlık konsolide mali tablolarımızdaki kur riski 2 milyon dolar civarında olacak. Tamamıyla hedge edilmiş, her an itibarıyla 1 milyar doların üzerinde hedge portföyümüz var.
Bilançomuzu yarın yokmuş gibi yönetmek zorundayız. İki önemli bir yatırım kararı almak zorundayız, rakamsal olarak 2017'ye etkisi az olabilir ama cesaretle karar almak önemli. İhale kazanabilirsek 1 milyar doların üzerinde yatırım kararını alacağımız bir yıl olacak."
- "Bütçemizi kasımda tamamladık ama revize edeceğiz"
Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü ise Türkiye'nin son bir yılda yaşadığı süreci anımsatarak, Türk iş dünyasının inanılmaz dayanıklı ve esnek olmasının birçok şeyi değiştirdiğini söyledi.
Dördüncü, ekim sonu itibarıyla her kalemde 2016 bütçesinin üzerinde olduklarını belirterek, "Yıl sonunu nasıl bitireceğimiz hakkında herhangi bir fikrim yok. Kasımdan itibaren olan özellikle yabancı para birimlerindeki hareketlilik bizim bilançolarımızı etkileyecek. Bunun sonucunda nasıl bir manzara çıkacak bilemiyorum. Genel olarak baktığınızda iyiyiz." diye konuştu.
Avrupa'da bazı ülkelerde seçimlerin olduğunu belirten Dördüncü, 2017 yılının Avrupa'da belirsizliğin süreceği bir yıl olacağını söyledi.
Dördüncü, bütçelerini aslında kasım başında tamamladıklarını belirterek, "(Dolar/TL kuru) 3,20-3,25'i kabul ederek tamamladık, şimdi tekrar hepsini yeniden revize edeceğiz. Biz 3,45-3,65 gibi seviyelerde bir şey olur diye konuşurken, bugün yine 3,50... Burada aslında söylenecek çok bir şey yok, bakalım nereye gidecek?" diye konuştu.
Bir gazetecinin "2017 yılı için en kötü senaryonuz nedir?" şeklindeki soruya Dördüncü, "2016 yılını böyle geçiren bir Türkiye, iş dünyası… Hiçbir zaman olmaz denilmez ama 2017 yılında 2016'dan daha kötü ne olabilir? Daha kötü hakikaten ne olabilir? Benim hayal gücüm daha ötesine gitmiyor. Bütün bunları yaşayan Türkiye'nin 2017 yılının 2016'ya göre daha düzgün bir yıl olacağını tahmin ediyorum. Tabii iş dünyasına etkileri de daha pozitif olacaktır." yanıtını verdi.