CENGİZ ÇANDAR'IN "PKK NASIL SİLAH BIRAKIR" RAPORU TARTIŞILIYOR!
Cengiz Çandar'ın kaleme aldığı PKK raporuna Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk'tan MHP eleştirisi geldi.
BDP'li Tuğluk, AKP'li Ensarioğlu ve CHP'li Tanrıkulu, gazeteci yazar Cengiz Çandar'ın "Dağdan İniş; PKK Nasıl Silah Bırakır?" raporunu ve Kürt sorununu şiddetten arındırmanın yollarını tartıştı.
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) Demokratikleşme Programının 2010-2011 yılında hazırladığı yayınlarının ve araştırma bulgularının tartışmaya açıldığı "Geçiş Sürecinde Türkiye: Toplum, Siyaset, Yargı ve Medya" konferansı İstanbul'da başladı.
Konferansın "Geçiş Döneminde Adalet: Silahsızlanma ve Barış" başlıklı ilk panelinde Cengiz Çandar'ın TESEV için hazırladığı "Dağdan İniş; PKK Nasıl Silah Bırakır? Kürt sorununun şiddetten arındırılması" adlı raporu tartışıldı.
Radikal gazetesi yazarı Cengiz Çandar, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Van bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Diyarbakır milletvekili Galip Ensarioğlu ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu idi.
"PKK olgusu terörizm değil, Kürt isyanı olarak ele alınmalı"
Çandar, PKK'nın silah bırakması için gereken şartların ne olduğuna ilişkin hazırladığı raporu sundu. Rapor, Türkiye Cumhurbaşkanı, İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı gibi devlet ve hükümet yetkililerinden, Murat Karayılan ve Zübeyir Aydar gibi PKK yöneticilerine, PKK'dan ayrılan isimlerden Abdullah Öcalan'ın avukatlarına, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden siyasi parti yöneticilerine kadar soruna taraf olan kırk kişiyle yaklaşık altı aylık bir süre zarfında yapılan derinlemesine görüşmeler sonucu hazırlandı.
Kürt sorunu ile PKK'nın ayrılamaz olduğunu belirten Çandar, raporda PKK olgusunun bir "terör sorunu" yaklaşımıyla değil, bir "Kürt isyanı" olarak ele alındığını belirtti. Çandar, "bu rapordan yapılacak çıkarımlar çözüm konusunda yol gösterici nitelikte olduğunu" söyledi.
Tuğluk'tan Rapora MHP eleştirisi
Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk rapordaki bulguları tek tek değerlendirdi ve çözüme yaklaştıran tespitler olduğunu söyledi "Terör değil isyan kelimesinin kullanılmasının çözümsel bir yaklaşım" olacağının altını çizdi.
Tuğluk, "Hem devlet, hem PKK'den yana çatışmasız çözüm için bir irade söz konusu. Bu da çözüm için bir olanak yaratıyor. Galiba burada bu olanağı kullanmayan siyasileri tartışmak gerekiyor. Ne kadar çatışma yaşanırsa yaşansın, gelinecek nokta bu sorunun demokratik anayasal çözümü olacaktır. Kürt halkı söz değil, pratik adımlar bekliyor. Yeni anayasal sürecin başlayıp başlamaması bu açıdan belirleyici olacak" diye konuştu.
Tuğluk raporla ilgili olarak "Çandar raporu hazırlarken MHP ile de görüşmeliydi" eleştirisinde bulundu.
"Sorunu Akil Adamlar çözecek"
CHP'li Tanrıkulu, rapordaki önerilerin "bugünden yarına sonuç alacak öneriler olmadığını" söyleyerek kendi çözüm önerilerinden bahsetti. "Dokuz tutuklu milletvekili olduğunu ve bunun özgürlükleri kısıtlayan bir yargıya bırakılmayacak bir kriz olduğunu, mecliste çözülmesi gerektiğini" söyleyen Tanrıkulu, Kürt meselesinin çözümü için meclis tatili boyunca çalışarak soruna çözüm arayacak iki farklı komisyon kurulması gerektiğini söyledi.
Sorunu herkesin ortaklaşabileceği bir zemin üzerinde yürütecek ve toplumu ikna edebilecek bir "Akil Adamlar Komisyonu" ve benzer sorunların diğer ülkelerde nasıl çözüdüğüne yönelik araştırmalar yürütecek ikinci bir komisyon kurulursa, sorunların mecliste çözülebileceğini ifade etti