03 Eyl 2012 12:36 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:05

CEMAAT'İN SERSERİ MAYINI MI MARANGOZ HATASI MI?

AK Parti'yi "İslamcı Kemalist" olarak suçlayan Todays Zaman yazarı İhsan Yılmaz'a Milat gazetesi yazarı Erdal Şimşek'ten ağır sözler...

'Yandaş medya' arasında uzun süredir başgösteren çatlak çatışmaya dönüştü. Zaman grubunun ingilizce yayın yapan Todays Zaman gazetesinde AK Parti'ye aylardır ağır yazılar yazılmasına Milat gazetesinden isyan bayrağı çekildi. AK Parti'yi "İslamcı Kemalist" olarak suçlayan Todays Zaman gazetesi Yazarı İhsan Yılmaz'a Milat Gazetesi yazarı Erdal Şimşek çok ağır bir yazı ile cevap verdi.
İhsan Yılmaz'ı "serseri mayın", "marangoz hatası" gibi nitelemelerle eleştiren Şimşek, Todays Zaman gazetesini de "tasmalı Medya" grubuna soktu ve şu soruyu sordu:
"Bu durumda Todays Zaman, "yandaş" değil de Tasmalı Candaş Medya mı oluyor? Bu sorunun cevabı mutlaka verilmelidir."

Hükûmet yanlısı olan İslamcı medya arasındaki çatışmayı ateşleyen bu yazıya Zaman grubundan nasıl bir cevap verileceği merak ediliyor. İşte Erdal Şimşek'in o yazısı:

Cemaat'in Serseri Mayını mı marangoz hatası mı? -I-

Serseri Mayın tabiri Türkiye'de çok kullanılır. Serseri mayınlar, çoğunlukla sahibi tarafından izi kaybedilen tabiat olaylarından dolayı sağa sola savrulup ölüm saçan mayınlara denir. Bazı "Serseri Mayın" modelleri vardır, sahipleri tarafından bilinir ama izini kaybettiklerine dair yalan söylerler.
Serseri mayını en kaldıramayan meslek örgütlerinin başında gazetecilik gelir. Gazetecilikte "Serseri mayınlık" yapma şansı bir keredir. Yaparsınız ve bitersiniz.
Ne var ki Todays Zaman Gazetesi'nde bu tanıma bire bir uyan hem de akademik unvan sahibi afurlu tafurlu "öz geçmişi" olan aylardır her fırsatta patlayıp duruyor. Fatih Üniversitesi'nin internet sitesindeki öz geçmişi tam 4992 vuruşluk. Yani dört sayfa civarında.
İhsan Yılmaz nam Todays Zaman yazarı ve Fatih Üniversitesi öğretim üyesini yaklaşık 8-9 aydır takip ediyorum. Yılmaz, çok düzenli ve sistematik bir şekilde özellikle AK Parti etrafında siyasi tercihte bulunan Müslümanlara yönelik kırıcı olmaktan da öte suçlayıcı, horlayıcı ve aşağılayıcı bir üslup kullanıyor Todays Zaman'daki yazılarında.
Bu yazıyı kaleme almayacaktım. Ne var ki, özellikle Batılı ülkelerdeki gazeteci arkadaşlarımın önemli bir kısmının Todays Zaman ve yazarı İhsan Yılmaz'ı referans alarak AK Pati hükûmetini insafsızca eleştirmeleri üzerine bu yazıyı kaleme almak kaçınılmaz oldu.
İhsan Yılmaz'ın yazılarını okuyan her Batılı, AK Parti'yi faşist bir organizasyon, lideri Recep Tayyip Erdoğan'ı da iflah olmaz bir insan hakları, azınlıklar ve demokrasi düşmanı olarak görecektir.
Yılmaz'ın ilk ayrıştırıcı, ötekileştirici ve hakaretamiz yazısı 12 Şubat'ta yayımlandı Todays'te. "Hizmet ile Ak Parti Arasındaki Farklar" başlıklı yazısında Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na iyi bir diskur çekiyor ve hafiften sopalamaya başlıyor. Konu ile alakalı yazdığı 31 Ağustos tarihli "AKP Hizmet and Politics" yazıda edep ve haya sınırlarının da çok ötesinde dil ve üslupla sopasının şiddet kadranını "var gücüne" dayandırıyor.
Doç. titrini kullanan İhsan Yılmaz'ın ötekileştiren, hakaret eden 18 Haziran tarihli yazısından birkaç pasaj aktarmak istiyorum. Alıntıdan önce yazının başlığını hatırlatmakta fayda var: AKP: Bir Dinci Kemalist Parti.
Bu yazının ikincisi de 22 Haziran'da aynı seviye, edep ve üslupla yazılmış. İhsan Yılmaz'ın bu üslubundan hareketle şu sonca varabilir miyiz: Fatih Üniversitesi'nde öğretim üyesi veya görevlisi olabilmek için hakaret, iftira ve Müslümanlara buğz etmek referansların başında gelir.
Yazının başlığı bir kere terbiyesizce. Çünkü bu partinin kurucuları ısrarla isimlerinin Adalet ve Kalkınma Partisi, kısaltılmışının da AK Parti olduğunu söylüyorlar. AKP tabirini, Ergenekoncular, sivilliğe tahammül etmeyen cuntacılar, Tasmalı Candaş Medya, İşçi Parti, CHP, BDP gibi partilerin kullandığı bir tabirdir. AKP kelimesine partinin genel başkanı dahil herkes karşı çıkmış ve kırgınlıklarını belirtmişlerdir.
Bu durumda Todays Zaman, "yandaş" değil de Tasmalı Candaş Medya mı oluyor? Bu sorunun cevabı mutlaka verilmelidir.
İhsan Yılmaz'ın vinyetteki yüzüne baktığımızda Hizmet'in rahle-i tedrisatından geçtiği anlaşılıyor. Sanırım o da isimden çok yakıştırmanın insanı ne kadar yaraladığını biliyordur. Mesela "Fetullahçı" lafının başta Hocaefendi olmak üzere Hizmet'ten nasiplensin nasiplenmesin her Müslüman'ı kırdığını, ve bu kelimeyi duyunca "tövbe estağfirullah" çektiğini çok iyi bilmeli diye düşünüyorum. Eğer İhsan Yılmaz bunu bilmiyorsa kanaatimce Fethullah Hocaefendi'nin yer yüzüne hediye ettiği asrımızın gönül fütuhatı hareketi olan Hizmet'in en az daha 40 çuval arpasını yemeli.
İhsan Yılmaz'ın 18 Haziran tarihli yazısı şöyle başlıyor: "AKP'nin Kemalist bir parti haline geldiği yada Kemalistler gibi davrandığı yönünde artan eleştiriler var."
Top hesapta kendi ayağına gelmiş rolünden sonra Allah ne verdiyse dalıyor:
"Kemalistlerle İslamcılar arasındaki en temel uyum Devlet merkezli ideolojilerinin olması. (Yılmaz, bu tavrı ile Hocaefendi'yi de ayakları altına alıyor. Çünkü -Allah uzun ömür versin ve ümmete olan hizmetini daim ettirsin- Hocaefendi Mavi Marmara konusunda otoriteden izin almadan gidilmesini eleştirmişti. Yani otorite gerekiyor.) Bu iki ideoloji de devleti hesaba katmadan, ya da devlete atıfta bulunmadan herhangi fikir ortaya koyamazlar.
Bizim elitlerimizin ideolojileri her ne olursa olsun bir konuda anlaşıyorlar: En sonunda motivasyonları devletin varlığını korumak olmalı.
İnsan hakları bireysel özgürlükler, toplum veya ahlak gibi şeyler her zaman devletin varlığından sonra gelir bunlar için. Her zaman devletin lehine karar verirler. Şerif Mardin de İslamcıların operasyon kodlarının bu olduğunu söylüyor."
MESA(Middle East Studies Association, ABD), CEMS (Etnik Azınlık Çalışmaları, SOAS Merkezi), LCSs(Sosyal Araştırmalar Merkezi Londra), APSA (American Political Science Association), BRISMES (Ortadoğu Araştırmaları British Society), ASEEES (Slav Derneği, Doğu Avrupa ve Avrasya Çalışmaları) Bir çoğunun adresi belli ve ilişkileri meşkuk kuruluşların da üyesi olan Fatih Üniversitesi öğretim üyesi ve Todays Zaman'ın yazarı İhsan Yılmaz'ın yazıları ve kritiklerine yarın devam edeceğiz nasipse...