CEMAAT ERDOĞAN'A REST Mİ ÇEKTİ? WSJ'DEN ŞOK ERGENEKON YORUMU!
ABD'nin en çok okunan gazetesi Wall Street Journal, Ergenekon'da savcının mütalaasını bakın nasıl yorumladı..
Ergenekon savcısının, aralarında Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ’un da bulunduğu sanıklar için müebbet hapis dahil ağır cezaları talep etmesinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bir “uyarı” olduğu iddia ediliyor.
Wall Street Journal gazetesi, “Darbe komplosu davası, Erdoğan için siyasi bir çatlağın sinyalini veriyor” görüşünü öne sürdü.
ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, Ergenekon savcılarının “Ülkeyi bölen ve bir zamanlar güçlü olan ordunun siyasi etkinliğinin çoğunu yok eden bir davada son salvoyu yaparak” ağır cezalarda talep ettiğini yazdı. Sanıklar hakkında istenen cezalara ilişkin ayrıntıları veren gazete şu değerlendirmelerde bulundu:
MUHAFAZAKAR İTTİFAKINDA DERİN ÇATLAK!
“Ergenekon davası, Türkiye’de geniş bir destek gören bir dava olmaktan çıkarak çok tartışmalı, protestolar odağı ve Sayın Erdoğan’ın son 10 yılda iktidarı sağlamlaştırmaya yardımcı olan muhafazakar ittifakında derin çatlaklara neden olan bir dava haline geldi.”
WSJ, analistlere dayanarak savcılığın, hem istenen cezalar hem de tutukluluk süreleri açısından sanıklara yönelik “sert” muamelesini, Kürt “isyanı”na son vermek için “tarihi adımlar” atan Başbakan Erdoğan için, “eski müttefiklerini bir kenara bırakmaması yönündeki bir uyarı” olarak niteledi.
Analistlerin Erdoğan ile Fethullah Gülen arasındaki bağların “yıprandığı” iddialarına da yer veren gazete, Global Resource Partner’den Atilla Yeşilada’nın “(Mahkemenin) bu kararları, bağımsız bir yargı tarafından alınan samimi kararlar gibi yorumlamakta zorlanıyorum” sözlerine dikkat çekti.
“BAŞBUĞ İÇİN MÜEBBET İSTENMESİ ÖZELLİKLE ERDOĞAN’A GÜÇLÜ BİR SİNYAL”
Atilla Yeşilada, “Tutuklanması, Erdoğan tarafından açıkça eleşirilen Başbuğ için müebbet istenmesi başbakana yönelik özellikle güçlü bir sinyaldır” sözlerini de sarfetti.
ABD’li gazete, Başbakan Erdoğan’ın, tutuklama dalgalarına ve Başbuğ’un “terörist örgüt üyeliği” ile suçlanmasına gösterdiği tepkileri de aktardıktan sonra savcıların “ilk zaferlerini” Balyoz mahkemesinin verdiği kararlarla elde ettikleri yorumunu yaptı.
“ŞEMDİN SAKIK’IN TANIKLIĞI, BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA”
Haberde ilk başta hükümetin ordunun siyasi gücünü azaltmaya çalışırken Ergenekon savcılarının halk arasında geniş destek bulduklarına dikkat çekilirken şöyle devam edildi:
“Ancak uzun yargı öncesi tutuklamalar, June 2011 seçiminden sonra iki CHP milletvekilinin parlamentoda göreve başlamalarına izin verilmemesi ve 31 gizli tanığın ifadelerine dayanan argümanlardan sonra nüfusun geniş bir bölümü davaya karşı tavır aldı. Bardağı taşıran son damla ise, Kasım ayında, gizli tanıklardan birinin eski bir PKK lideri olan Şemdin Sakık’ın olduğunu açıkladığında oldu.”
WSJ’nin haberi, İlker Başbuğ’un Sakık tanıklığının ortaya çıkmasından sonra davaya yönelik dile getirdiği tepki ve eleştirileriyle son buldu.