Röportaj
24 Kas 2011 09:49 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:04

ÇANDAR, ERDOĞAN'I KIZDIRACAK! YAKLAŞIMI SAKAT!

Radikal yazarı Cengiz Çandar, "Sakat bir yaklaşım. Bu yaklaşımla Türkiye bir adım ilerleyemez" dedi.

Radikal yazarı Cengiz Çandar, son KCK operasyonunu değerlendirdi: Şu ana kadar yapılan en etkili operasyon. Devlet, şu anda İmralı ile Kandil arasında hiçbir bağlantıya imkan tanımamakta kararlı. Bunun PKK'ya çok bir ağır hasar vereceğini sanıyorum. Epey dramatik sonuçlara gebe
Akşam'dan Burcu Bulut'un sorularını yanıtlayan Çandar, Kürt sorunununda yeni bir yol haritası tartışması sürerken Irak Kürt Yönetim Lideri Mesud Barzani ile bizzat görüşmüştü.

- Öcalan'ın avukatlarını da kapsayan son KCK operasyonunu nasıl okuyorsunuz?

Bu bence, bugüne dek yapılan en etkili operasyon. Devletin şu sırada İmralı ile Kandil arasında hiçbir bağlantıya kesin olarak imkan tanımamakta kararlı olduğunu gösteriyor. Amaç bağlantıyı kesmek. Bu yöntem PKK'nın kolunu kanadını, geri dönülemeyecek biçimde kırmayı tasarlıyor. Son operasyonun PKK'ya çok ağır bir hasar vereceğini sanıyorum. Epey dramatik sonuçlara da gebe.

CADI KAZANINA ATILMAK İSTENDİM!

- 'PKK'nın yerinde olsam silah bırakmazdım' dediniz. Hükümete 'işinizi doğru yapmalıydınız' mı demek istiyorsunuz?

O sözü cımbızla çekip beni cadı kazanına atmak istediler. Oysaki o cümlenin üstü ve altı var. Silahları susturmakla, silahları bırakmak aynı şey değildir! Kuzey İrlanda tecrübesinden yola çıkarak, 'İrlanda'da silahlar sustu, anlaşmaya varıldı ama IRA'nın silah bırakmasıve ortadan kalkması anlaşmadan 9 yıl sonra gerçekleşti' dedim. Bu sözüm tamamıyla saptırıldı ve kötü amaçla kullanıldı.

BAŞBAKAN'IN YAKLAŞIMI SAKAT

- Hükümetin Kürt sorununa dair izlediği yolu nasıl buluyorsunuz?

Başbakan, ABD Başkanı Bush'u hatırlatır biçimde 'benden olmayan bana karşıdır' diyerek bütün grileri yok eden siyah-beyaz bir ayırım koydu. Dolayısıyla bugün 'KCK operasyonlarına karşı çıkan teröre hizmet ediyordur' diye düşünüyor. Çünkü onun için KCK eşittir PKK. Bu de ya hükümetin yanında saf tutacaksın ya da ona karşı olacaksın demek! Sakat bir yaklaşım. Bu yaklaşımla Türkiye bir adım ilerleyemez. Ülkedeki demokratik iklim zehirlenir ve ifade özgürlüğü üzerine bir baskı ortamı oluşur. Ama hükümetin şu anda benimsediği pozisyon, PKK'nın dağdaki yönetiminin pozisyonuyla müthiş örtüşüyor.