Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi
Karatay, Türkiye’de bir kardiyolog olarak (cerrahi yardım almaksızın) bir ilki gerçekleştirdi. Kalıcı ve geçici kalp pili implantasyonu tekniğini başarıyla uyguladı. Koroner Yoğun Bakım’da ‘Vena Subklavya Ponksiyon’ tekniğini yerleştirdi.
Dünyada ilk kalp nakli yapan ekibin parçası oldu
Karatay, 1976-1978 yılları arasında Güney Afrika Cape Town Üniversitesi Groote Schuur Hastanesi’nde çalıştı. Burada, dünyada ilk kez kalp nakli ameliyatını gerçekleştirmiş olan Christian Barnarnd’ın ekibinin bir parçası oldu. Doçentlik tezini kalp nakli yapılmış hastalar üzerinde yaptı. 1979 yılında doçent unvanını aldı.
Koroner anjiyografi tekniğini Türkiye’ye getirdi
Karatay, İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü’nde, Cape Town’da eğitimini görmüş olduğu (şu anda ülkemizde yaygın bir şekilde uygulanmakta olan) ‘femoral arter’ yolu kullanılarak yapılan koroner anjiyografi tekniğini (Judgkin tekniği) yine ilk kez ülkemizde uyguladı ve bu uygulamayı ülkemize yerleştirdi. 1987-1995 yılları arasında State University of New York Health Science’de kalp hastalıkları alanlarında araştırmalar yaptı.
Sağlıklı beslenme konusunda kitaplar yazdı
Karatay, sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı konusunda birçok kitap yazdı. Bunlar arasında “Karatay Diyeti”, “Karatay Mutfağı”, “Karatay Diyeti’yle Obezite ve Diyabete Çözüm Var”, “Karatay Diyeti’yle Yaşam Boyu Sağlık” gibi eserler bulunuyor. Karatay, kitaplarında, geleneksel beslenme alışkanlıklarının önemini vurguluyor, şeker, un, nişasta gibi gıdalardan uzak durulması gerektiğini savunuyor. Karatay, ayrıca, tereyağı, zeytinyağı, yumurta, et, peynir gibi gıdaların sağlıklı olduğunu ve kilo vermeye yardımcı olduğunu iddia ediyor.