Canan Karatay’ın gençlik hali bomba! Mankenler halt etmiş - Sayfa 4

CANAN KARATAY KİMDİR?

Canan Karatay, 1943 yılında Elazığ’da doğan, kalp hastalıkları alanında uzmanlaşmış ve sağlıklı beslenme konusunda kitaplar yazmış bir doktordur. Karatay, Türkiye’de ve yurtdışında birçok ilke imza atmış, kardiyoloji alanında önemli çalışmalar yapmıştır.

49
Canan Karatay’ın gençlik hali bomba! Mankenler halt etmiş - Sayfa 5

Eğitim ve akademik kariyeri
Karatay, 1961 yılında Üsküdar Amerikan Kız Lisesi’ni, 1967 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. 1972 yılında aynı üniversitenin Tedavi Kliniği’nde iç hastalıkları uzmanı oldu. İngiliz hükümeti bursu ile Liverpool Regional Cardiac Center’da kardiyoloji eğitimi aldı. 1974-1976 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tedavi Kliniği’nde baş asistan olarak görev yaptı.

59
Canan Karatay’ın gençlik hali bomba! Mankenler halt etmiş - Sayfa 6

Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi
Karatay, Türkiye’de bir kardiyolog olarak (cerrahi yardım almaksızın) bir ilki gerçekleştirdi. Kalıcı ve geçici kalp pili implantasyonu tekniğini başarıyla uyguladı. Koroner Yoğun Bakım’da ‘Vena Subklavya Ponksiyon’ tekniğini yerleştirdi.

69
Canan Karatay’ın gençlik hali bomba! Mankenler halt etmiş - Sayfa 7

Dünyada ilk kalp nakli yapan ekibin parçası oldu
Karatay, 1976-1978 yılları arasında Güney Afrika Cape Town Üniversitesi Groote Schuur Hastanesi’nde çalıştı. Burada, dünyada ilk kez kalp nakli ameliyatını gerçekleştirmiş olan Christian Barnarnd’ın ekibinin bir parçası oldu. Doçentlik tezini kalp nakli yapılmış hastalar üzerinde yaptı. 1979 yılında doçent unvanını aldı.

79