Gündem
13 Ağu 2024 07:55 Son Güncelleme: 13 Ağu 2024 07:55

Can Atalay’la ilgili çarpıcı ‘yemin’ kulisi! ‘AK Parti üç gerekçe ileri sürecek…’

Abdulkadir Selvi, 16 Ağustos Cuma günü Can Atalay konusunda olağanüstü toplanacak olan Meclis’te yaşanacakları bugünkü köşesinde kaleme aldı. “AK Parti ise üç gerekçe ileri sürecek” diyen Abdulkadir Selvi, “Tahliye edilip, yemin ederek görevine başlaması beklenmiyor” kulisini paylaştı.

16 Ağustos Cuma günü Meclis, Can Atalay konusunda olağanüstü toplanacak. Konuyla ilgili kulisleri köşesinden paylaşan Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, AK Parti’nin üç gerekçe ileri süreceğini dile getirdi ve “Tahliye edilip, yemin ederek görevine başlaması beklenmiyor” detayını paylaştı ve ekledi:

“Başından beri bu işlerin bir iklim meselesi olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Normalleşme süreci devam etseydi bugün farklı şeyleri konuşuyor olurduk.”

Abdulkadir Selvi’nin bugünkü köşesinden ‘Can Atalay Meclis’te Yemin Edecek Mi?’ başlıklı bölüm şöyle:

16 Ağustos Cuma günü Meclis, Can Atalay konusunda olağanüstü toplanacak.

Bazı haber siteleri Can Atalay’ın tahliye edileceği ve 16 Ağustos’ta Meclis’te yemin ederek, görevine başlayacağını yazdı. Peki öyle mi olacak?

Öyle olmayacak.

Ne olacağını anlatayım.

MUHALEFET NE DİYECEK

Muhalefet sözcüleri, Anayasa Mahkemesi’nin kararını gerekçe göstererek, Can Atalay’ın tahliye edilmesini talep edecek. Anayasa Mahkemesi’nin kararında yer alan, milletvekilliğinin düşürülmesinin “yok hükmünde” olduğu bölümü gerekçe olarak gösterecekler.

AK PARTİ’NİN DURUŞU

AK Parti ise üç gerekçe ileri sürecek.

1-Can Atalay’la ilgili mahkûmiyet kararı İstanbul 13. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verildi. İstinaftan geçerek Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından onandı. Mahkûmiyet hükmü ortada dururken Meclis’te yemin edemez.

YEREL MAHKEME

2-Tahliye kararının verilip milletvekili haklarının iade edilmesi için ya İstanbul 13. Asliye Ceza Mahkemesi, yeniden yargılama yapacak ya da kararında ısrar edip, dosyayı Yargıtay’a gönderecek. Yargıtay, Anayasa Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda yeniden yargılama ve infazının durdurulması kararı verirse tahliye edilip, milletvekili yemini etmesinin önü açılacak.

ADALET BAKANLIĞI

3-Ya da Adalet Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi’nin kararını gerekçe göstererek, “kanun yararına bozma” ve “infazın durdurulması” talebiyle Yargıtay’a müracaat edecek.

Sonuç ne olacak? Can Atalay’ın Meclis kararı ile tahliye edilip, yemin ederek görevine başlaması beklenmiyor.

Başından beri bu işlerin bir iklim meselesi olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Normalleşme süreci devam etseydi bugün farklı şeyleri konuşuyor olurduk.