ÇALIŞMA BAKANLIĞI'NDAN DİZİLERE 'KÜÇÜK OSMAN' AYARI
Çalışma Bakanlığı, çocukların dizi setlerinde hangi saatler arasında çalışabileceğini düzenleyecek yönetmelik hazırlıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çocukların dizi ve sinema setlerinde hangi şartlarda ve hangi saatler arasında çalışabileceğini düzenleyecek yönetmelik hazırlıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılmasının yasak olmasına rağmen özellikle dizi film, reklam, sinema gibi alanlarda çocuk oyuncuların çalıştırılmasını yönetmelikle düzenleyecek. Bu kapsamda çalışma başlatan Bakanlık, İş Kanunu'nun 'çalıştırma yaşı ve çocukları çalıştırma yasağı' başlıklı 71. maddesine 'Sanatsal ve kültürel faaliyetlerde çalışan çocukların çalışma koşulları yönetmelikle düzenlenir' ibaresi eklemeye hazırlanıyor.
Yasa değişikliğinin ardından çıkartılması amaçlanan yönetmeliğin hazırlanması için Aile ve Sosyal Politikalar, Milli Eğitim, Sağlık, Kültür ve Turizm bakanlıklarıyla RTÜK ve Oyuncular Sendikası yetkilileri ile çok sayıda toplantı düzenleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığına sanatsal ve kültürel faaliyetlerin tanımını sordu. Bakanlık ayrıca, Aile ve Sosyal Politikalar, Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıklarından da çocukların çalışma koşullarının ve ortamlarının nasıl düzenlenmesi gerektiği hakkında bilgi istedi.
-Yönetmelik ile neler düzenlenecek?-
Bakanlığın üzerinde çalışmalarını sürdürdüğü yönetmelik taslağı, 15 yaşını doldurmamış çocukların dizi film, reklam, sinema gibi sanatsal ve kültürel faaliyetlerde çalıştırılması için izin alınması zorunluluğu getirecek. İznin nereden ve nasıl alınacağını yönetmelikle belirlenecek.
Çocukların dizi setleri gibi ortamlarda hangi saatler arasında ve kaç saat süreyle çalışacağı kurala bağlanacak. Çalışma ortamlarının çocukların ihtiyaçlarına göre nasıl düzenleneceği tespit edilecek.
Hangi çalışma ortamı ve koşullarda çocuklara psikolog desteği verileceği belirlenecek.
-Oyuncular Sendikası ve ILO ne istiyor?-
Çocuk Oyuncular Kampanyası'nı başlatan Oyuncular Sendikası, çocuk oyuncuların çalışma koşullarının çalışma koşullarını yaş ve gelişimlerine göre yasa ve yönetmelikle düzenlenmesini talep ediyor. Sendika, çocuk oyuncuların en önemli sorununun yetişkin oyuncularla aynı şartlarda çalışmak zorunda bırakılmaları olduğuna işaret ediyor.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından sanatsal ve kültürel aktivitelerde çalışan çocuklara ilişkin hazırlanan raporda ise şu öneriler yer alıyor:
'Çocuk oyuncular, gece çalıştırılması yasaklansın. 0-2 yaş arasındaki çocuklar oyuncu olarak çalıştırılmasın, 2 yaşından büyük çocuklar ise günde en fazla 2-3 saat çalıştırılabilsin.
Çalışma ortamlarında çocuk oyunculara ait bir beslenme, oyun, giyim odası bulunsun. Çalışma ortamlarının hijyen ve güvenliği sağlansın.
Çocuk oyuncuların beslenme, uyku gibi temel ihtiyaçları aksatılmasın.
Çocuk oyuncuların çalışmaları süresince çocuk merkezli hareket edilsin.
Psikolojik travmalara neden olabilecek sahnelerde çocuklar kesinlikle yer almasın.
Aile çekim süresince mutlaka çocuğun yanında bulunsun.
Çocuğa rolünü öğretecek oyuncu koçlarının yanı sıra aile ve çocuğun psikolojik durumunu sürekli takip edecek bir psikolog, psikiyatrist ya da danışman ortamda bulunsun.'