Çalışanlara yeni emeklilik müjdesi! Detaylar ortaya çıktı - Sayfa 19

2008'de yapılan düzenlemeyle yedi yıl kuralı sona erdi. Kişiler primlerini Bağ-Kur'dan SGK'ya aktarabilecek koşulları sağlaması halinde gün farkından yararlanarak erken emekli olabilir. Birleştirilme talebi e-devlet'ten yapılabilir.

1924
Çalışanlara yeni emeklilik müjdesi! Detaylar ortaya çıktı - Sayfa 20

STATÜ AYIRIMI NE ZAMAN SON BULACAK? DAHA ERKEN EMEKLİLİK MÜMKÜN MÜ?

BAĞ-Kur primlerinin düşürülmesine yönelik çalışmalar sürüyor. Mevcut sistemde sigortalının son 2530 gün fiili hizmet süresi dikkate alınıyor. Bu sürenin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) geçtiyse o şartlarda emekli olunuyor.

2024
Çalışanlara yeni emeklilik müjdesi! Detaylar ortaya çıktı - Sayfa 21

Bu kural bütün çalışanları ilgilendiriyor. Örneğin sigortalı hem Bağ- Kur hem SSK'lı olarak çalıştıysa aylığı en fazla çalıştığı statüden bağlanıyor. İsteğe bağlı sigorta Bağ-Kur yerine SSK'dan hem erken emeklilik hem de yüksek aylık imkânı veriyor.

2124
Çalışanlara yeni emeklilik müjdesi! Detaylar ortaya çıktı - Sayfa 22

ÇALIŞTIĞIM ŞİRKETTE ÜÇ DEFA GİRİŞ ÇIKIŞIM YAPILDI. BU DURUMDA HİZMET TESPİTİ DAVASI AÇMA SÜRESİ NE ZAMAN BAŞLAR?

Hizmetın geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içinde dava açma hakkınız bulunuyor. Aynı iş yerinden birden fazla giriş çıkışı olanların dava açma süresi ise işten ilk ayrıldıkları tarihten itibaren başlar hizmet tespitine konu işyerinde hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıl içinde mahkemeye başvurulabilir. Davayı çalışanın vefatı durumunda yakınları da açabilir.

2224