ÇAKAL CARLOS'UN EŞİ OSCAR ÖDÜLLÜ FİLME SAVAŞ AÇTI!
Terörist Çakal Carlos'un avukat eşi Oscar ödüllü Argo filmine İran adına hukuki savaş açtı.
Oscar ödüllü Argo filmine İran adına hukuki savaş açan terörist Çakal Carlos’un avukat eşi ''Filmle İran’a askeri müdahale fikri aşılanıyor. Yapımcıları Ben Affleck ve George Clooney’i hâkim önüne çıkaracağım'' dedi.
Hürriyet'in haberine göre, avukat Coutant-Peyre, “Filmin yapımcıları Ben Affleck, George Clooney ve Grant Heslov’u Paris’te hakim karşısına çıkaracağım. Adliye Sarayı’ndaki izdihamı düşündükçe şimdi den heyecanlanıyorum” dedi. Coutant- Peyre ömür boyu hapis cezasına çarptırılarak Paris La Sante Cezaevinde yatan ve gerçek adı Ilich Ramirez Sanchez olan Venezuella’lı 80 li yılların Efsane teröristi Çakal Carlos’u savunurken aşık olmuş ve 2001 de hapishanede evlenmişti.
İran İslam Devrimi sonrası ABD’nin Tahran Büyükelçiliğini 4 Kasım 1979 da basan Şah karşıtı devrimcilerle İslamcı öğrenciler 52 görevliyi 444 gün rehine almıştı. Baskını yapanlar büyükelçiliğin yeni kurulmakta olan İran İslam Cumhuriyetini yıkma faaliyetlerinin yürütüldüğü bir yer olduğunu ileri sürerek bu eylemi düzenlemişlerdi.
ARGO CIA ÜRÜNÜ BİR SENARYO
Ben Affleck'in yönettiği Argo filmi, bu baskın sırasında 6 Amerikalı diplomatın arka kapıdan çıktıktan sonra halkın arasına karışarak kaçmayı başarıp Kanada Büyükelçisi’nin rezidansına sığınması sırasında yaşananları anlatıyor. Film CIA ajanı Tony Mendez’in görevlendirilerek bilimkurgu filmi çekme bahanesiyle gerçekleştirdiği bir operasyonla bu diplomatların Tahran’dan uçakla kaçırılarak kurtarılmalarını konu ediyor.
Avukat Isabelle Coutant-Peyre, “Bu film olduğu gibi bir CIA ürünüdür, üstüne üstlük Beyaz Saray da işe bulaştırılarak filmin promosyonu yapıldı. Argo filmine Oscar ödülü verilirken ABD First Lady’si Michelle Obama’nın Beyaz Saray’dan naklen yayınla ödül zarfını açarak en iyi film Oscar’ını kazandığını anons etmesi filmin ne kadar siyasi amaçlarla çekildiğinin en açık örneği oldu. Bayan Obama’nın bu hareketi film üzerindeki propaganda şüphelerini daha da arttırdı” dedi.
HOLLYWOOD’LA İRAN’A ASKERİ MÜDAHELE FİKRİ AŞILANIYOR
Coutant-Peyre, “Bu İran’ı küçük düşürme operasyonudur çünkü senaryo, dünya kamuoyunu manipüle etmek amacıyla ‘çok gizli’ damgasıyla tasnif edilmiş 30 yıllık CIA belgeleri tahrif edilerek yazılmıştır. Filmin kahramanı gibi gösterilen ve diplomatları kaçırdığı belirtilen CIA ajanı Mendez gerçekte Tahran’da sadece 1,5 gün kalıp ayrılmıştır. İran halkı vahşi ve terörist gibi gösteriliyor, hava alanındaki sorgulama sahnelerinde polisle alay ediliyor. Uçağa biletsiz girdikleri de yalan zira üç ayrı uçak şirketinden bilet alınmış, yani kaçma planı aksamasın diye fazla bilet bile alınmış. Sadece bunlar değil birçok uydurma sahne gerçekmiş gibi gösterilerek uluslararası kamuoyuna Hollywood vasıtasıyla İran’a askeri müdahale yapılması fikri aşılanıyor. Bütün bunlar gerçekmiş havası vermek için yıllarca gizli kalmış askeri belge ve fotoğraflarla destekleniyor.
TAZMİNAT OLARAK GİŞE HASILATINDAN PAY
İran hükümeti de Kültür Bakanlığı aracılığıyla davayı benim üstlenmemi isteyince iki kez İran’a gittim. Şimdi dosyayı hazırlıyorum. Dava gerekçesi “İran ile ilgili gerçek olmayan fikirler yayarak İran İslam Cumhuriyeti’ni n imajına zarar vererek itibarını düşürmek, kamuoyunu kin ve nefrete teşvik etmek” olacak. Bu dava hem ceza kanununa göre hem de medeni kanuna göre açılabilir, yani hem hapis cezası hem de tazminat olarak para istenebilir, İran sırtından milyon dolarlar kazandıkları için filmin gişe hasılatından pay istenebilir. İranlılar çok ciddi insanlardır, bu fikirleri geliştirmemi istediler. Filmin yasaklanmasını istemiyorlar fakat kamuoyunun gerçekleri öğrenmesi için olayın tartışılmasını istiyorlar, o nedenle yasaklama konusunda herhangi bir girişim yapmayacağım. Hazırlamakta olduğum dosyaya eklenecek o döneme ait bazı belgeler tamamlanınca İran’dan gelecek onayla davayı açacağım.
Isabelle Coutant-Peyre filmin gösterildiği bütün ülkelerde filmle ilgili yasaklama dahil olmak üzere Uluslararası mahkeme açılabileceğini Fransa’da da Argo filmi dağıtım şirketi Warner Bros ile yapımcı şirket GK Film’e dava açılarak filmin yapımcılarının “yabancı bir devlete iftira” ve “başkalarına zarar verme” suçlarından dava edilebileceğini söyledi. Coutant-Peyre davayı Fransa medeni kanunun 1382 no’lu bendine dayanarak açılabileceğini belirtti.