Gündem
25 Eki 2021 16:15 Son Güncelleme: 25 Eki 2021 17:47

Büyükelçiler Kavala çağrısında geri adım attı!

10 büyükelçinin Osman Kavala'nın serbest bırakılması yönünde çağrı yapması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın büyükelçiler için istenmeyen adam talimatı sonrası ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinden bir açıklama geldi.

18 Ekim'de Ankara'da görev yapan ABD, Almanya ve Fransa da dahil 10 büyükelçi, Osman Kavala'nın serbest bırakılması için çağrıda bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu duruma tepki göstererek 10 ülkenin büyükelçisinin istenmeyen adam ilan edilmesi talimatını Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na verdiğini açıklamıştı.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

Yaşanan gelişemeler sonrasında ABD'nin Ankara Büyükelçiliği sosyal medyadan bir açıklama yaptı. Yapılan paylaşımda "ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesi'ne riayet etmeyi teyit eder" ifadesine yer verildi.

DİĞER BÜYÜKELÇİLİKLER DE AYNI AÇIKLAMAYI YAPTI

ABD Büyükelçiliğinden yapılan açıklamanın aynısı Hollanda ve Kanada büyükelçiliği tarafından da yapıldı.

"Kanada, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder."

İLK BİLGİLER OLUMLU YÖNDE
ABD'nin açıklamalarının ardından Cumhurbaşkanlığı kaynakları tarafından aktarılan bilgilere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyükelçiliğin bu açıklamasını olumlu olarak karşıladı.