Burgazada Korveti'nin Denize İndirilmesi Töreni
- Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bostanoğlu:- "MİLGEM Projesi'nin ikinci dörtlü paketini, 'İ sınıfı fırkateyn' olarak inşa etmeyi planlıyoruz. 'İSTANBUL' ismi verilecek ilk geminin inşasına 2017 yılının Ocak ayında İstanbul Tersanesi'nde başlanması ve 'İ' sınıfı fırkateynlerin 2021-2024 yılları.
İSTANBUL (AA) - Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, MİLGEM Projesi'nin ikinci dörtlü paketini, "İ sınıfı fırkateyn" olarak inşa etmeyi planladıklarını belirterek, "İSTANBUL" ismi verilecek ilk geminin inşasına 2017 yılının Ocak ayında İstanbul Tersanesi'nde başlanmasının hedeflendiğini bildirdi.
Bostanoğlu, İstanbul Tersane Komutanlığı'nda düzenlenen Burgazada Korveti'nin denize indirilmesi ve Kınalıada Korveti'nin ilk kaynak törenindeki konuşmasında, MİLGEM Projesi'nin, milli savunma sanayi için bir lokomotif olduğunu kaydetti.
Başarısıyla uluslararası alanda da model olmayı başaran bu projenin, Türk deniz kuvvetleri personeliyle Türk mühendis ve işçisinin örnek bir eseri olduğunu vurgulayan Oramiral Bostanoğlu, teknolojik bir atılım projesi olan MİLGEM'in, başarısıyla savunma sanayi için bir dönüm noktası olduğunu ve daha büyük projeler için Türk mühendisini cesaretlendirdiğini anlattı. Bostanoğlu, bugün gelinen aşamanın, ülkenin korvet ve fırkateyn gibi muharip gemi inşa projelerini milli dizayn ve azami yerli katkı oranıyla gerçekleştirebilecek seviyeye ulaştığını gösterdiğini ifade etti.
Oramiral Bülent Bostanoğlu, denizlerin, ekonomik, siyasi ve askeri alanda öneminin her geçen gün daha da arttığını anlatarak, denizlerin, insanlığın vazgeçilmez hayat alanını ve ekonomik mücadele zeminini oluşturduğunu söyledi.
- "Denizlerde güçlü olmak zorunluluk"
Bu gerçekle birlikte büyüyen ve gelişen Türkiye'nin, bulunduğu zorlu coğrafyada istikrarlı ve müreffeh bir devleti idame ettirebilmek için denizlerde güçlü olmasının bir seçenek değil, zorunluluk olduğunu belirten Bostanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bin yıla yaklaşan şanlı deniz tarihimiz, çağdaş ve caydırıcı bir deniz kuvveti olma ve bunu idame etmedeki azim ve kararlılığımızın güvencesidir. Bugün milli gemilerimizin 1455 yılında Haliç'te kurulan Tersane-i Amire'nin günümüzdeki izdüşümü olan İstanbul Tersanesi'nde inşa ediliyor olması bunun en güzel kanıtıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Mükemmel ve kaadir bir donanmaya sahip olma' hedefi doğrultusunda, 60'lı yıllarda başlayan askeri gemi inşa faaliyetleri günümüze kadar ivmelenerek sürmüştür. 2000'li yıllara gelindiğinde askeri tersanelerimizde ulaşılan bilgi birikimi, milli bir harp gemisinin ülkemizde tasarlanması ve inşa edilmesi konusunda bize cesaret vermiştir. Bu cesaretimizi kuvvetlendiren en önemli faktör yine milli imkanlarla geliştirilen ve 'GENESİS' adını verdiğimiz Savaş Yönetim Sistemi'dir. Milli bir savaş yönetim sistemi olmadan üretilen herhangi bir silah ve sistem üzerinde tasarruf sahibi olunması mümkün değildir."
Oramiral Bostanoğlu, Türkiye'nin, yetiştirdiği değerli mühendislerin gayretleriyle savaş yönetim sistemi geliştirme ve entegrasyon kabiliyetine sahip dünyadaki az sayıda ülke arasına girdiğini, 2000'li yıllardan itibaren kendi harekat ihtiyaçlarına göre istediği silah ve sensör kombinasyonunu bir platform üzerinde birleştirebilecek ve tam performans ile kullanabilecek yeteneği kazandığını kaydetti.
MİLGEM çerçevesinde hizmete giren TCG Heybeliada ve TCG Büyükada korvetlerinin önemli hizmetler yaptığını hatırlatan Bostanoğlu, bu sayede projenin küresel bir saygınlık kazandığını aktardı.
- "İ sınıfı fırkateyn inşa edilecek"
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bostanoğlu, şu bilgileri verdi:
"MİLGEM projesinin ikinci dörtlü paketini, 'İ sınıfı fırkateyn' olarak inşa etmeyi planlıyoruz. Gemilerin seyir menzillerinin artırılması ve satıhtan havaya güdümlü mermi entegrasyonunu içeren dizayn değişiklik çalışmalarına İstanbul Tersanesi bünyesinde yer alan Dizayn Proje Ofisi'nde devam edilmektedir. 'İSTANBUL' ismi verilecek ilk geminin inşasına 2017 yılının Ocak ayında İstanbul Tersanesi'nde başlanması ve 'İ' sınıfı fırkateynlerin 2021-2024 yılları arasında hizmete girmesi hedeflenmektedir. Projenin altıncı, yedinci ve sekizinci gemilerinin özel sektör tersaneleri tarafından inşa edilmesi öngörülmektedir. Bu sayede, ülkemizde ilk defa, fırkateyn tipi muharip bir gemi özel sektör tersanelerinde inşa edilecektir."
Günümüzde, modern gemilere sahip olanların değil, bunları dizayn ve inşa edebilme kabiliyetine sahip olanların itibar gördüğünü ifade eden Bostanoğlu, platformun sadece operatörlüğünü yapan bir gücün değil, üretken ve gelişen bir gücün uzun vadede etkili olabileceğinin farkında olduklarını dile getirdi.
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, buradan yola çıkarak, asıl gücün, değişen harekat ortamına göre ihtiyaç duyulan silah, sistem ve platformları üretebilen, idamesini sağlayabilen insan gücüne ve teknolojik kabiliyete dayandığının bilincinde olduklarını aktardı.
MİLGEM Projesi'nin, örnek gösterilebilecek seviyede koordineli bir yönetim anlayışının ve ortak çalışmanın milli alanda nasıl başarılı sonuçlar üretebileceğinin somut bir kanıtı olduğunu vurgulayan Bostanoğlu, "Bu projede sorumluluk alan tüm yüklenici sivil firmalarımız, askeri gemi inşa standartlarına uygun sistemler üreterek, uluslararası pazarda rekabet edebilir nitelik kazanmışlardır. MİLGEM Projesi'nde yakaladığımız sinerji, yine MİLGEM konsepti ile dizayn ve inşa edilecek TF-2000 Hava Savunma Harbi Fırkateyni ve MİLDEN adını verdiğimiz Milli Denizaltı projelerine de yön vermektedir." şeklinde konuştu.
İnşasına 17 Aralık 2014'te başlanan "Burgazada"nın, çelik gövde inşası ve önemli tekne donatımları planlanandan 100 gün önce bitirilerek denize indirmeye hazır hale getirildiğini belirten Bostanoğlu, geminin, planlı teslim tarihinden 8 ay önce denize indirilmesini hedeflediklerini dile getirdi.