12 Eyl 2013 14:03 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:38

BÜLENT ARINÇ'TAN MEDYAYA SERT UYARILAR; ÜSLUBUNUZA DİKKAT EDİN!

Arınç, saldırı kişinin dini, ırkı veya mezhebi nedeniyle işlenmişse mevcut suçun cezasının artırılacağını açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, saldırı kişinin dini, ırkı veya mezhebi nedeniyle işlenmişse mevcut suçun cezasının artırılacağını açıkladı.

Arınç, "Hukuk ve Medya Bağlamında Uluslararası İslamofobi Konferansı"nda konuştu. İstanbul Grand Tarabya Otelinde düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan Arınç, İslamafobinin insanlık suçu olduğunu söyledi. Semavi dinlerin teröre prim vermeyeceğinin altını çizen Arınç, İslam dünyasını özeleştiriye çağırdı batı dünyasından ciddi tedbirler almasını istedi.

MEDYADA TELAFİSİ OLMAYAN HABER DİLİ

Uluslararası medyanın islam ve müslamanlar konusunda kullandığı dil son derece sorunlu olduğunu vurgulayan Arınç, sözü medyaya getirdi ve sözlerine şöyle devam etti:

"Dünya gündemini ilgilendiren saldırılarda konunun perde arkası araştırılmadan yapılan haberler kitleler üzerinde telafisi olmayan etkiler bırakmaktadır. İlkel, otoriter, gerici, fundemantal, radikal aşırı dinci, kadınlaa baskı yapan yenilik istemeyen gibi ifadeler islam ve müslamanlar için kullanılmaktadır. Son zamanlarda militan islam, cihadist hareketler, aşırı dinci imamlar, islam faşizmi gibi terimlerle karşılaştırılmaktadır.

Hangi noktadan bakarsak bakalım islamafobi bir insanlık suçudur. Hak ihlalini besleyici ve tetikleyici iletiyim stratejilerinin dünya barıyına hiçbir katkısı olmayacaktır. Medyanın toplumları bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak gibi önemli bir görevi var iken, islamafaobinin parçası olması güvenirliğini zedelemektedir.

MEDYA BİRLEŞTİRİCİ POZİTİF ROL OYNAMALIDIR

Medya birleştirici pozitif rol oynamalıdır. İslam alemi önyargıları gidermek için çaba göstermeliir. Batı dünyası kendi topraklarında sincise ilerleyen islamafobi karşısında ciddi tedbirler almalıdır. Medeniyetler çakışmasına karşı çıkan Türkiye, Medeniyetler ittifakı girişimini eşbaşkanlığını sürdürmektedir."

NEFRET SUÇLARI HALİNDE CEZA KATLANACAK

Nefret suçlarına ilişkin düzenleme hazırlığının devam ettiğini belirten Arınç, çalışma hakkında şu bilgileri verdi:

"Akil insanlar raporları dikkate alınarak ve AB ilerleme raporunda öngörülen bazı hususlar dikkate alınarak TCK'nın bazı maddelerinde özellikle 82. maddede kasten adam öldürme suçu, 86. maddede kasten yaralama, 94. maddede işkence, 106. maddede tehdit, 109. maddede kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak, 115. maddede inanç düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engellemesi, 122. maddede ayrımcılık, 125. maddede hakaret, 149. maddede nitelikli yağma, 152. maddede mala zarar verme gibi suçlara bir fıkra olarak da şunu ilave etmek istiyoruz:

'Eğer bu suçlar kişinin dili, ırkı, milleti, rengi, cinsiyeti, engelliliği, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini veya mezhebi nedeniyle işlenmiş olusa suçun karşılığı ceza artırılacaktır'."

KONFERANS PROGRAMI VE TARTIŞILAN KONULAR

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünce (BYEGM) İstanbul'da 12 ve 13 Eylül'de "Hukuk ve Medya Bağlamında Uluslararası İslamofobi Konferansı" düzenleniyor.

Konferansın açılış konuşmasını, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya yaptı.

Birinci oturumda "Demokrasi, Çok Kültürlülük ve İslamofobi" konusu ele alınacak. Moderatörlüğünü İbrahim Kalın'ın yapacağı konferansta John Esposito "İslamofobi ve Çok Kültürlülük", Norman Gary Finkelstein "Fobi ve Rasyonel Korku Karşı Karşıya: Anti-Semitizm Örneği", Fatma Benli "İslamofobi ve Kadın Hakları", Marwan Mohammed "Fransa'da 'Müslüman Problemi'nin İnşası"nı anlatacak.

Öğleden sonraki ikinci oturum ise "İslamofobi Konusunda Medyanın Rolü ve Sorumluluğu" başlığıyla yapılacak. Moderatörlüğünü Enis Berberoğlu'nun üstlendiği oturumda, Halim Rane "Avustralya Medyasında İslamofobi: Kültürlerarası ve Uluslararası İlişkilere Etkileri", Saied Reza Ameli "İslamofobi, Islamoromia ya da Islamoverita: İslama Karşı Medya Politikasını İtme-Çekme", Nathan Lean "Amerikan Medyasında İslamofobi", Stephen Sheehi "Medya Sorumluluğu, Topluluk Sorumluluğu, Devlet Sorumluluğu" konularında sunum yapacak.

Aynı gün "Hukuk, İnsan Hakları ve İslamofobi" konulu üçüncü oturumun moderatörlüğünü ise Yılmaz Ensaroğlu gerçekleştirecek. İbrahim Salama "İslamofobi ve Uluslararası İnsan Hakları Standartları", Ali Murat Yel "Düşünce Özgürlüğü ve İslamofobi İlişkisi", Hatem al-Bazian "Müslüman Azınlıklar: Sanal Hapsetme ve Sınanan Vatandaşlık" konularını ele alacak.

Konferansın ikinci gününde ise çalıştay raporlarının müzakeresi gerçekleştirilecek.

Öğleden sonra moderatörlüğünü Shahid Malik'in yapacağı "İslamofobi ile Mücadelede Hükümet ve Medya İşbirliği Yolları" konulu oturumda, Isam Salim Shanti "İslamofobi ile Mücadelede İİT'nin Katkıları", Dalia Mogahed "İslam ve Müslümanlar Konusunda Amerikan Kamuoyu", Sajjad Karim "Hakları Dengelemek: İfade Özgürlüğü veya Tahrik", Tahir Abbas "İngiltere'de İslamofobi ile Mücadele: Hükümetler Ne Yapmamalı" konularını anlatacak.

Kapanış konuşmalarının ardından konferansa katılanlar için İstanbul gezisi düzenlenecek.