Polemik & Kulis
12 Eyl 2006 12:49 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 12:46

BUGÜN'ÜN YENİ TRANSFERİ ERHAN ÇELİK İLK YAZISINA "FLAŞ" BİR HABERLE BAŞLADI...

Bugün Gazetesi,Kanal 7'nin Ana Haber spikeri Erhan Çelik'i kadrosuna kattı.Çelik ilk gün yazısında bombayı patlattı:Türkiye'nin PKK Terörü ile Mücadele Koordinatörü Edip Başer,ABD'nin atadığı koordinatörle Harp Akademisi'nden devre arkadaşı çıktı...

Genel Yayın Yönetmenliği'ne Selahattin Sadıkoğlu'nun getirilmesinden sonra yeni arayışlar içerisine giren Bugün Gazetesi, daha önce Kanal 7'de başarılı haberlere imza atan, daha sonra da Kanal 7'nin Ana Haber Spikerliğini yapan Erhan Çelik'i kadrosuna dahil etti.
Başarılı haberleri ile dikkat çeken Çelik, bugünden itibaren gazetede yazmaya başladı.

Edip Başer kimin seçimi?

Türkiye'nin PKK Koordinatörlüğü'ne emekli Orgeneral Edip Başer'in atandığı- nı duyunca hiç şaşırmadım. Çünkü bu isim, koordinatörlük görevine getirilebilecek adaylar listemde "ilk sırada" yer alıyordu.

Hem de hiç kimsenin görmediği, çok ilginç bir gerekçeyle! Buna birazdan değineceğim. Ama önce biraz Edip Başer'in çok bilinmeyenlerini konuşalı m. Emekli paşanın çocuk yaşlarda kaybettiği babası polis memuru.

Memleketi Gürün'de görevliyken ölen babasının acısını içine gömen küçük Edip, okumak için İstanbul'a dedesinin yanı na geliyor. Okula giderken harçlığını da çıkarmak zorunda. Çünkü dedesi yoksul, Edip sorumluluk sahibi bir çocuk. İlk çalıştığı iş yeri bir hanın çay ocağı.

Burada askıcılık yapan geleceğin kudretli komutanı, katlar arasında çay kahve taşıyor. Onun mütevazı kişiliğini bilenler, bu anekdotu aktarırken "hayatı n her aşamasından geçti" demeyi ihmal etmiyor. Okumak için dedesiyle Darüşafaka'ya başvuran küçük Edip geri çevrilince çok üzülüyor ama yüzüne kapanan bu kapı yaşamında dönüm noktası oluyor.

Edip Başer'in okumak için artık tek bir şansı var; askeri mektep. Kuleli Askeri Lisesi'ni bitiren Edip Başer daha öğrencilik yıllarında başarısıyla adından söz ettirmeyi başarıyor. Yalnız öğrenciliği değil, askerlik yaşamı da başarılarla dolu. 1990 yılı askeri şûrasında 11 kurmay albay arasında birinci sıradan tuğgeneral oluyor, 1994 yılında birinci sıradan tümgeneral ve 1998 şûrasında yine birinci sıradan orgeneral.

2002 yılının askeri şûrasına gelindiğinde Orgeneral Edip Başer'in Kara Kuvvetleri Komutanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Hatta hâlâ arşivimde bulunan Hürriyet Gazetesi şûra günü Orgeneral Başer'in kuvvet komutanlığı na atandığını duyuruyor. Haberin üzerinde ise şu başlık var; "İlk Doktoralı Komutan!" Ancak şûranın son günü yaşanan sürpriz gelişme Orgeneral Başer'in kuvvet komutanlığı koltuğuna oturmasına engel oldu. Yaşamının en büyük üzüntülerinden birini yaşadı Edip Başer.

Bu karar yalnız onun için değil, silahlı kuvvetler ve tüm kamuoyu için de büyük sürprizdi. Dönemin Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu, Orgeneral Edip Başer'i aslında toplantıdan günler önce "kafasında" emekli etmişti ama bunu açıklamak için şûranın son gününü bekledi. Kara Kuvvetleri Komutanı olmayı bekleyen Orgeneral Edip Başer, emekli edildiğini 2002 Yüksek Askeri fiûrası'nın son günü öğrendi.

Orgeneral Edip Başer emekli olduğu gün gazetecilere verdiği demeçte " Hizmet yalnı z üniformayla olmaz" diyordu. Tıpkı koordinatör olarak atandığı ilk gün açıklamasındaki gibi.

Harfi harfine aynı ifade ve sözler... Ama hepsi bu kadar değil. Emekli paşanın yıllar öncesinden, kuvvet komutanlığı yolu açıkken bile sivil olarak önemli görevlere getirilece- ğinden haberdarmışçasına aynı cümleyi kullanması bana enteresan geldi. İşte Anadolu Ajansı'nın Mayıs 2002'de geçtiği bir haberde yer alan ifade; "Hizmet yalnı z üniformayla olmaz.

Emekli olduktan sonra hizmetlerimi başka alanlarda sürdüreceğ im" Edip Başer bu konuşmayı kuvvet komutan