BU NASIL İŞ!.... HEM İZLENME HEM DE ŞİKAYETTE BİRİNCİLER!.... İŞTE GEÇEN YIL HEM İZLENME HEM DE ŞİKAYET REKORU KIRAN PROGRAMLAR!....
Geçen yıl RTÜK'e en çok yerli diziler şikayet edildi. Kadın kuşak programlarına gelen şikayetler azalırken, haber bültenleri de en çok seçim döneminde şikayet edildi.
İzleyiciler, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) İletişim Merkezini, geçen yıl, en fazla yerli dizileri şikayet etmek için aradı. Dizilerdeki şiddet ile sigara ve alkol kullanımı görüntülerinin fazla olması, şikayetçi olunan konuların başında geliyor.
2007 yılında, RTÜK'ün 444 1 178 numaralı iletişim merkezine, vatandaşlardan rekor düzeyle başvuru geldi. Buna göre, 26 bin 845 başvuruyla en fazla diziler şikayet edildi. Dizileri, 20 bin 135 şikayetle reklam kuşakları, 12 bin 229 şikayet başvurusuyla da ''direnç yarışmaları'' izledi. Dördüncü sırada ise 9 bin 646 şikayetle haber bültenleri yer aldı. Magazin programlarıyla ilgili de 6 bin 24 şikayet yapıldı. RTÜK yetkilileri, en fazla izlenen ve en fazla şikayet edilen programlar olması nedeniyle vatandaşların dizilerle ilgili, ''hem izlerim hem şikayet ederim'' şeklinde görüş ortaya koyduğunu bildirdiler.
Kaynana Semra gitti, şikayet bitti
Öte yandan, kuşak programlarıyla ilgili şikayetlerde 2007 yılında düşüş yaşandığı bildirildi. RTÜK'ün bu programlarla ilgili kararlı takibi ve hassasiyeti nedeniyle 2006'da 19 bin 245 olan şikayet sayısının geçen yıl yüzde 52,3 azalarak 9 bin 173'e düştüğü belirtildi. Yarışmalarla ilgili şikayetler de 2006 yılına göre yüzde 58,9 azalma görüldü. Geçen yıl, yarışma programları için 3 bin 183 şikayet telefonu geldi. Bu sayı 2006'da 7 bin 748 idi.
En çok dizilear şikayet edildi
RTÜK iletişim merkezine gelen telefonlarda, vatandaşların, yerli dizilerle ilgili en fazla şu konularda şikayetçi oldukları görüldü:
-Şiddet içerikli görüntülere yer verilmesi.
-Çocukların izleyeceği saatlerde yayımlanan programlarda, toplumun yapısına uymayan aile ilişkileri sunulması.
-Alkol ve sigara kullanılan sahnelere çok fazla yer verilmesi.
-Bölgesel kültürlere dayalı mesajlar olması.
-Gençler için hazırlandığı belirtilen okul dizilerinde şiddete yer verilmesi ve eğitim açısından sakıncalı sahnelerin yer alması.
-Sihir ve büyü içerikli dizilerin çocukların ruhsal dengelerini bozması.
-Silah kullanımının yaygın olarak gösterilmesi.
"Reklamlarda cinsellik var"
Reklamlarda ise daha çok içerik ve zamanlamadan şikayetçi oldu. Özellikle fındık, parfüm, jilet, prezervatif, dondurma, içecek ve giyim reklamlarında cinsel içerikli görüntülere yer verilmesinden rahatsız olduklarını belirten vatandaşlar, bu tarz reklamların çok fazla izlenen dizi ve filmlerin arasında gösterildiğini, bu nedenle toplu izleme sırasında ''mahcup duruma düştüklerini'' dile getirdiler. Şikayetlerde, ''programın izlenmesini zorlaştıran alt yazı, çerçeve ve bant reklamdan'' rahatsızlık da öne çıktı. Ayrıca, çocukların, kendilerinin kullanmayacakları ürün reklamlarında bile gösterilmesi, vatandaşlarca uygun bulunmuyor. Vatandaşlar, çocuk bezi reklamlarının da çocukların gelişimini olumsuz etkilediğini düşünüyor. İzleyicilerin en fazla şikayet ettiği diğer konulardan biri de haber ve haber programlarının reklamlarla bölünmesi. Halkın reklamlarla ilgili diğer şikayetleri ise şöyle:
-Şans oyunları reklamlarının çocuk ve gençlere kötü örnek olması.
-Türkçenin kötü kullanılması ve yabancı sözcüklere fazla yer verilmesi.
-Şiddete özendirecek kuru sıkı silah reklamının topluma ve çocuklarımıza kötü örnek olması.
-Gerçeğe uygun olmayan, halkı yanlış yönlendiren reklamların yayımlanması.
-İnsanların aşırı tüket