02 Eyl 2024 08:56 Son Güncelleme: 02 Eyl 2024 09:49

Bu karar dolandırıcıları sevindirecek! 73 şikayet kaydı var, savcı ‘hile yok’ dedi!

İnternette “yetkili teknik servis” ilanı koyan dolandırıcılar, tamire geldikleri evden buzdolabının parçasıyla kayıplara karıştı. Ataköy’de yaşayan iş insanı dolandırıcıların fotoğraflarını ve videolarını çekip savcılığa şikayette bulundu. Savcı, ‘Müşteki ile şüpheli arasında tamir sözleşmesi uyuşmazlıktan kaynaklanıyor. Hile yoktur’ diyerek ‘Kovuşturmaya Yer Yok’ kararı verdi. Hukukçu Mustafa Zafer, ‘Bu karar dolandırıcıları iştahlandıracaktır’ dedi.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, Ataköy 1’nci Kısım’da yaşayan İş insanı O. G., buzdolabı arızalanınca, Google’dan kullandığı markanın yetkili servisini aradı. Karşısına çıkan ilk teknik servisi aradı. Kısa sürede üzerlerinde o markanın isim ve logosunun olduğu kıyafetlerle verilen adrese geldiler. Bir süre dolabı kontrol ettikten sonra klasikleşen ‘Parça değiştirilecek’ yalanıyla dolabın çalışmasını engelleyen parçalardan birini söktü. Bu parçanın kısa sürede alınabilmesi için müşteriden 12 bin lira talep edildi. Parayı nakit olarak tahsil eden ‘Yetkili Servis’ görünümlü dolandırıcılar, söktükleri parçasıyla ortadan kayboldu. Ne olur ne olmaz diye evine gelen yetkili servis elemanının fotoğrafını hem de videolarını çeken iş insanı kısa sürede dolandırıldığını anlayınca soluğu savcılıkta aldı. Dolandırıcılara 12 bin lira kaptıran iş insanı 27 bin lira ödeyerek yeni buzdolabı satın aldı.

Bu karar dolandırıcıları sevindirecek! 73 şikayet kaydı var, savcı ‘hile yok’ dedi! - Resim : 1

SAVCI: HİLE YOKTUR

Dolandırıcıların fotoğrafları ve videolarını da çeken iş insanı Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Mehmet Çoban, adeta dolandırıcıların iştahlarını kabartacak bir karar vererek ‘Kovuşturmaya Yer Yok’ dedi. Savcı Çoban’ın kararında şu ifadelere yer verildi: ‘’Yukarıda açık kimlik bilgileri yazılı müşteki, beyaz eşya tamiri için gelen şüphelinin anlaşmaya aykırı olarak birkaç kez tamir yaptırdığı halde buzdolabının yine arızalandığını, tamir ücretinin bir kısmını ödediğini belirterek atılı suça ilişkin şikayette bulunmuş ise de; Yapılan incelemede, müştekinin şikayetine konu olayın şüpheli ile arasındaki tamir sözleşmesine ilişkin olduğu, uyuşmazlığın tarafların yükümlülüklerini yerine getirmemesi. edimin eksik/kusurlu ifa edilmesinden kaynaklandığı, olayda hile ve desile içeren davranışın bulunmadığı hukuki ihtilaf niteliğinde olduğu, atılı suçun yasal unsurları itibariyle oluşmadığı, müştekinin maddi zararının tazmin için hukuk mahkemelerinde tazminat davası açabileceği tüm dosya kapsamından anlaşılmaktadır’’

Bu karar dolandırıcıları sevindirecek! 73 şikayet kaydı var, savcı ‘hile yok’ dedi! - Resim : 2

HAKLARINDA 73 ŞİKAYET KAYDI VAR

Hukukçu Mustafa Zafer, Savcı Mehmet Çoban’ın verdiği tartışmalı kararı MedyaRadar’a değerlendirdi. Zafer, ‘’Öncelikle şunu söylemem gerekir, savcılık suç duyurusu ile şikâyet edilen kişi ya da kişilerin gerçekten bir yetkili servis olup olmadığının araştırılması gerekirken böyle bir araştırma yapılmadan verilen kararın hatalı olduğunu düşünmekteyim. Zira herhangi bir özel inceleme yapmaksızın sadece internet üzerinden basitçe yapılan bir araştırma sonrasında söz konusu şikâyet edilen firma hakkında birbirinden farklı marka ve eşya gruplarında 73 adet şikâyet kaydının var olduğu ve herhangi bir şekilde firmanın yetkili servis olmadığı bilgisi yer almaktadır. Zaten bir servisin yetkili servis olup olmadığını da yine Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan Servis Bilgi Sistemi Projesi kapsamında kolaylıkla araştırılıp öğrenilmesi mümkündür.

Bu karar dolandırıcıları sevindirecek! 73 şikayet kaydı var, savcı ‘hile yok’ dedi! - Resim : 3

BU KARAR DOLANDIRICILARI İŞTAHLANDIRACAKTIR

Bu kapsamda onlarca vatandaşın mağduriyetine neden olup, gerçekten yetkili servis olmadığı halde yetkili servismiş gibi hareket ederek evden buzdolabına ait parçayı söküp geri getirmeyen, üzerine bir de tamirden sonra alınması gereken parayı peşinen alan kişi ya da kişilerin yapmış olduğu eylemleri hukuki ihtilaf olarak görmek kesinlikle doğru değildir. Böyle bir durumda TCK 157. Maddesi ile düzenleme altına alınan dolandırıcılık suçundan iddianame düzenlenerek şikâyete konu eylemlerde bulunanların bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile yargılanması gerekirdi. Verilen bu karar sırada bekleyen yüzlerce vatandaşın daha dolandırılmasına neden olabileceği gibi adeta şikâyete konu iş ve işlemleri yapan kimseleri iştahlandırıp vatandaşın mağduriyetine neden olmuştur’’ dedi.

Bu karar dolandırıcıları sevindirecek! 73 şikayet kaydı var, savcı ‘hile yok’ dedi! - Resim : 4