BU DA GEZİ EYLEMLERİNİN ÜLKEYE FATURASI!
Türkiye'nin 8 gündür konuştuğu Gezi Parkı eylemlerinin ekonomik zararı da belli olmaya başladı.. Peki eylemler borsa, esnaf ve yatırımcıyı nasıl etkiledi..
Uluslararası kanalların yayınladığı şiddet görüntülerinden etkilenen yabancı yatırımcılar Pazartesi günü borsada ve devlet tahvillerinde satışa geçti. Borsa 33 milyar dolar değer kaybederken devletin bir yıllık borçlanma maliyetine bir milyar TL ek yük bindi. 240 işyerine saldıranlar küçük esnafa 70 milyon TL zarar verdi.
Borsanın Pazartesi günü yüzde 10 düşmesiyle ülkedeki şirketlerin piyasa değeri de bir günde 33 milyar dolar eridi. CNN, Bloomberg, Euronews ve Reuters gibi ajansların yurtdışına sadece yakıp yıkma eylemlerini geçmesi sonucu paniğe kapılan yabancı yatırımcıların Pazartesi günü hisse senetlerinde ve bonoda satışa geçti. Ancak dün eylemlerin marjinal gruplara ait olduğunun anlaşılmasının ardından borsa yüzde 5.5 yükseldi, faiz yüzde 6,70'te 5,90'a kadar düştü.
HAZİNE'YE 1 MİLYARLIK EK YÜK GETİRDİ
Faiz oranının Pazartesi günkü yüksek seviyede kalması durumunda Hazine'nin önümüzdeki üç ayda yapacağı 44 milyar TL'lik borçlanmada, maliyetin 350 milyon TL artması bekleniyor. Uzmanlar, yükselen faizin düşmemesi halinde bunun yıl sonuna kadar devlete maliyetinin 1 milyar TL'yi aşabileceğini tahmin ediyor.
ESNAFA 70 MİLYON TL ZARAR VERDİLER
İçişleri Bakanı Muammer Güler, esnafa maliyetin 70 milyon TL olarak tespit edildiğini söyledi. Öte yandan Dünya Bankası ise Türkiye'deki yabancı çalışanlara, 'olaylardan uzak durun' mesajı gönderdi.
KİMSE DÖVİZE KOŞMADI
Şiddet eylemlerine rağmen ülkede yabancı paraya talep sınırlı kaldı. Dolar/TL kuru dün 1,87 seviyesine inerken Euro/TL kuru 2,44'e geriledi. Ata Yatırım Başekonomisti Dr. Burhan Toğuç, Dolar/TL kurundaki hareketlenmenin çok sert olmadığını görüyoruz. Bu demektir ki bonolarda yurtdışına çıkan para yok.' dedi.
Büyük bir bankanın Yatırım yetkilisi, 'Faiz dip seviyedeydi. Faizlerin yükselmesi bankaların ve bireysel yatırımcıların aleyhine oldu. Yenileme faiz oranları hazine ihalesindeki faiz oranları kadar düşük olmazsa aradaki fark kadar faiz yükü olur.'derken, Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, 'Bu durumun geçici olduğunu düşünüyorum yıl içerisindeki büyük bir maliyeti olacağını düşünmüyorum. Herkes sükunet içerisinde olmalı' diye konuştu.
YABANCI BASIN BUNU GÖRMEDİ
Reuters ajansının Türkiye'den tüm dünyaya geçtiği fotoğraflar arasında şiddet yanlısı eylemcilerin saldırıları sonucu 70 milyon TL zarara uğrayan küçük esnafın işyerlerinden tek bir karenin dahi yer almaması dikkat çekti.
YURTDIŞINA KAÇAN YOK
Gedik Portföy Başekonomisti Dr. Nurhan Toğuç, 'Dolar/TL kurundaki hareketlenmenin çok sert olmadığını görüyoruz. Bu demektir ki bonolarda yurtdışına çıkan para yok. Faizlerde 6,78'e kadar tırmanan rakamlarla kısa vadeli zirve olduğunu görüyoruz. Bu dönemde kredi derecelendirme kuruluşlarından not indirimi gelirse faiz tekrar 6.5-7 aralığını test edebilmek riskiyle karşı karşıya. Global faizlerde çok sert yukarı yönlü hareketler görülüyor. Faiz yükselişlerinin maliyetle ilgili olarak, hazine ihalelerindeki borçlanma faiziyle güncel faiz rakamları arasındaki farka bakılarak borçlanma maliyetlerinde zarar hesaplanacaktır.' dedi.
1.14 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ
BIST'in Pazartesi günü yüzde 10'ün üzerinde bir kayıp yaşamasının ardından açıklamalarda bulunan Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, yalnızca Pazartesi günü işlemlerinde 1.14 milyar dolarlık yabancı satış emri geldiğini ifade etti. 'Yabancı satış emirlerinin 650 milyon dolarlık bölümünü yabancılar karşıladı' diyen Turhan, 'Pazartesi günü satış yapanlar bugün bundan o kadar mutlu olmayabilirler' ifadelerini kullandı. Turhan ayrıca İzmir VOB kontratlarının 5 Ağustos itibariyle İstanbul'a alınacağını dile getirdi. BIST Başkanı sözlerini ise 'Borsa yatırım yapılacak bir yerdir, oynanacak yer değil' diyerek sürdürdü.
Yeni Şafak