Ekonomi
03 Ağu 2024 19:16 Son Güncelleme: 03 Ağu 2024 19:34

Borsalar patladı: Dünya karmaşa içinde! Asıl fiyatlar hafta başında netleşecek

Dün dünyanın dört bir yanında ülke borsalarında sert satışlar gerçekleşti. Satışların birçok sebebi olduğu tartışılıyor.

Dün Japonya'da endekslerin düşmesi ile başlayan süreç, Türkiye'de dahil olmak üzere birçok ülkede etkisini gösterdi. Japonya Merkez Bankasının (BoJ) faiz arttırmasına ilişkin haberler, Ortadoğu'da halihazırda bulunan savaş durumu, ABD'de tarım dışı istihdamın azalması ve işsizliğin artması gibi etkenlerin aynı döneme denk gelmesi ile borsalar etkilendi.

Sözcü gazetesinden Emre Deveci'nin haberine göre Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 5,81 düşüşle günü kapatırken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 3,80, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2,30, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,8 geriledi. Avrupa'da gösterge endeks Stoxx Europe 600, günü yüzde 2,73 değer kaybıyla kapatırken, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 2,33, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,61, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,31, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 2,55 düştü.

ABD'de ise Dow Jones endeksinde yüzde 1,51, S&P 500 endeksinde yüzde 1,84, Nasdaq endeksinde yüzde 2,45 oldu.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,01 değer kaybederek 10.473,47 puandan tamamladı.

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan ise yaşanan bu gelişmeler ile ilgili ilk düşüşün Japonya'da başladığını belirtirken BOJ'un faiz arttırabileceği beklentisinin endekslerde sert düşüşü getirdiğini söylüyor. Yabancı yatırımcıların portföy düzenlemelerinin de Asya seansında başladığını iletti.

Dünyada bugünlerde yaşanan veya yaşanması muhtemel olayların haberleri nedeniyle yatırımcıların hafta sonuna borsada pozisyonlu girme isteğinin düştüğünü aktardı. Şant Manukyan ayrıca dün sert satışlar olsa da asıl fiyatlamaların hafta başında netleşeceğini söyledi.

ASIL FİYATLAR HAFTA BAŞINDA NETLEŞECEK

İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros ise, "Haftaya yurt içinde enflasyon verileri ve enflasyon raporu toplantısı var. Gerginlikler azalırsa, enflasyondaki gelişmeler de olumlu seyre dönerse tepki alımları gelebilir" açıklaması yaptı.