Ekonomi
26 Eyl 2024 17:27 Son Güncelleme: 26 Eyl 2024 17:30

BofA'dan Türkiye raporu: TCMB kasımda faiz indirebilir

ABD’li bankacılık devi Bank of Amerika (BoFA), Türkiye ekonomisine ilişkin raporunu yayınladı.

BoFA, Türkiye'de makroekonomik dengesizliklerin yavaş da olsa iyileştiğini belirterek Türkiye’de keskin bir daralma yerine hâlâ yumuşak bir iniş görmeye devam ettiklerini kaydetti. BoFA raporunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın kasım ayında ise verilerin beklenenden daha fazla iyileşmesi durumunda 150-200 baz puanlık indirim öngörüldü.

HSBC'nin ardından Bank of America da Türk ekonomisine ilişkin yeni raporunu paylaştı. Bank of America (BofA) tarafından Türkiye hakkında hazırlanan raporda, ülkenin makroekonomik dengesizliklerinin yavaş bir şekilde iyileştiği belirtildi. Raporda, Türkiye ekonomisinde keskin bir daralma yerine yumuşak bir iniş öngörülüyor.

Bu bağlamda, cari açık tahmini yüzde 2'den yüzde 1,7'ye düşürülürken, 2025 yılı için büyüme beklentisi yüzde 3,4'ten yüzde 2,8'e revize edildi.

Ayrıca, Aralık ayında olası bir faiz indirimi öncesinde, Kasım ayı ortasında kısa vadeli faiz oranları (OIS) ve Türk devlet tahvillerinin (TURKGBs) cazip hale gelebileceği ifade edildi.

BofA ekonomisti Zümrüt İmamoğlu tarafından hazırlanan raporda, Merkez Bankası’nın faiz indirimine acele etmeyeceği, aralık ayında 250 baz puanlık bir indirim öngörüldüğü, Kasım ayında ise verilerin beklenenden daha fazla iyileşmesi durumunda 150-200 baz puanlık daha küçük bir indirimin mümkün olabileceği ifade edildi.

Enflasyonda 2021'den beri bir ilk yaşanacak beklentisi
Raporda, Ağustos ayında yıllık enflasyonun yüzde 52'ye gerilediği, Temmuz ayında ise bu oranın yüzde 61,8 olduğu belirtildi. BofA, enflasyonun yavaş bir şekilde düşmeye devam edeceğini öngörerek, Eylül ayında manşet enflasyonun yüzde 48'e düşmesini ve 2021'den bu yana ilk kez politika faizinin altında kalmasını bekliyor. Aylık enflasyonun son iki ayda ortalama yüzde 2,8 civarında seyrettiği, ancak Ağustos ayında doğal gaz fiyatlarındaki artış nedeniyle bu oranın yüksek çıktığı ifade edildi.

Hizmet sektöründe kira enflasyonunun aylık yüzde 7 seviyelerinde seyrettiği, genel hizmetlerde ise aylık yüzde 4,6 oranında bir artış gözlemlendiği belirtildi. BofA, bu yüksek hizmet enflasyonu ve gıda fiyatlarının, yıl sonu için Merkez Bankası’nın hedeflediği yüzde 38'lik enflasyon oranına ulaşmayı zorlaştırabileceğini vurguladı. Orta Vadeli Program'da enflasyon tahmini yüzde 41,5 olarak açıklanırken, BofA 2024 yılı enflasyon beklentisini yüzde 42, 2025 yılı beklentisini ise yüzde 25 olarak belirtti. Merkez Bankası’nın Kasım ayında yayınlayacağı enflasyon raporunda yıl sonu tahminini bir miktar yukarı revize edebileceği öngörülüyor.