''BİZDE YASAK YOK AHMET KAYA ŞARKISI BİLE ÇALABİLİRİZ'' DİYEN TV YÖNETİCİSİ KİM?
Müzik kanallarının birisinin tepe isminden iddialı açıklamalar "Bizde sansür yok Ahmet Kaya da çalarız"
TRT, farklı alanlarda gerçekleştirdiği atılımlarına müzik kanalını ekleyince birçok müziksever çok mutlu oldu. Zira diğer müzik kanallarının aksine TRT Müzik, sadece klip yayınlamakla kalmıyor, farklı program alternatifleriyle de izleyenleri tatmin ediyor.
Zaman gazetesine konuşan TRT Müzik’in Genel Koordinatörü Necati Göksel, diğer müzik kanallarını kendilerine rakip görmediklerini söylüyor. Göksel, bir zamanlar yasaklı şarkılarla gündeme gelen TRT’nin bunu çoktan aştığını belirtirken, yakında Ahmet Kaya’nın şarkılarını da yayınlayacaklarını ifade ediyor.
TRT 4’ün ciddi bir dinleyici kitlesi vardı. TRT Müzik, o kitlenin düştüğü boşluk mu oluşturdu?
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’e, bir müzik kanalına ihtiyaç duyulduğuna dair talep gelince TRT Müzik kanalı açıldı. İyi de oldu çünkü TRT, Türkiye’de müzik üreten birkaç kurumdan biri. TRT sadece klip yayınlayan bir kurum değil, kendi bünyesinde sanatçıları olan bir kurum.
Birçok müzik kanalının olduğu bir ortamda TRT Müzik hangi boşluğu dolduruyor?
"Birçok kişi zaten yeterince müzik kanalı var, buna ne gerek var?" diye düşünebilir. Fakat TRT kanal sayısını çoğaltmaya başlayınca temalara göre ayrışmalar başladı, bu ayrışmanın sonucunda da bu oldu. Bu kanalın diğer müzik kanallarından en büyük farkı biz sadece klip yayınlayan bir kanal değiliz. Hatta en sevilen şarkılar diye bir kuşağımız var, ben onun bile çok gerekli olup olmadığı noktasında emin değilim. Çünkü diğer kanallar böyle bir programı yapıyor ve şirketler spekülasyon yapıyor, bizim öyle bir derdimiz yok. Onun yerine ’Liste Siz’ diye bir program yapmayı düşünüyoruz. Kişilerin gönderdikleri listelerini onların adına yayınlıyoruz. Mantık, şarkını seç, yolla ve seninle beraber bütün Türkiye dinlesin.
TRT Müzik, farklı program içerikleriyle de diğer kanallardan ayrışıyor...
Diğer kanallardan en önemli farkımız, onlar sadece popüler müzik yayınlıyorlar. Pop müzik Türkiye’de hafif Batı müziği dediğimiz bir tür olarak algılanıyor. Türk halk müziği ve Türk sanat müziği neredeyse TRT olmasa unutulma noktasına geldi. Biz bu toprakların müziğini yayınlıyoruz. Etnik müzik yayınlıyoruz, insanların dinleyebilecekleri alternatif müziklere yer veriyoruz. Kerem Görsev’li jaz yayınlıyoruz. Türkiye’de klasik müzik yapan bir insanın mecrası yok. Kısacası bu topraklarda üretilen müziğin kendisini gösterebileceği bir mecraya ihtiyaç vardı ve TRT Müzik bu mecraya aday. Ulu Ozanlar diye bir belgeselimiz var. Her bir bölümünde tarih boyunca Anadolu Aleviliği ve Bektaşiliğini derinden etkileyen ozanları konu olarak işliyor... Ulu Ozanlar, Türkiye’de yapılmamış şeyleri yapıyor. Biz bu belgesel gibi başkalarının yapmadığını yapmak zorundayız. Biz eğlendirmek ve müzik dinlemenin dışında birtakım şeyler yapmalıyız.
Yıllarca TRT, yasaklarıyla konuşuldu. Şimdi yasak diye bir şey var mı TRT’de?
Bir zamanlar yasaklanan şarkılar şu anda ’Yasak Şarkılar’ programında yayınlanıyor. Yasak şarkılar özgürce orada çalınıyor. Bence yasak diye bir şey olmamalı, programı yapan kişi programı denetlemeli. Bizim için Ahmet Kaya ya da bir başkası olsun fark etmez, içinde cinsel istismar, şiddet ya da ideolojik bir mesaj olmazsa her şarkıyı yayınlarız.
Yani yakında Ahmet Kaya şarkıları TRT Müzik’te çalınmaya mı başlanacak?
Ahmet Kaya ile benim hiçbir derdim yok, içinde hukuki suç teşkil edecek şey olmadıkça, genel ahlak kurallarına aykırı bir şey olmadıkça her şey yayınlanacak. TRT, şu anda birçok şeyi aşmış durumda. Bunların hepsini bu devlet mekanizması içinde yapmak çok kolay değil. Açıkçası şu anda özel sektör mantığından çok farklı çalışmıyoruz. TRT yasak şarkıları falan aşmış, kimse bunun farkında değil. Sadece TRT’nin kendince ilkeleri var. Şiddet içeren, cinsel istismar yapan şarkıları yayınlamamak gibi bir duruşumuz var.
TRT’nin bünyesinde bulunan sanatçılara yenileri ekleniyor mu?
TRT bünyesinde şu anda 400 civarında sanatçı var. Sanatçının sanatçı olması için rekabete açık olması gerekiyor. Bir devlet memurundan iyi şarkıcı, iyi icracı olabilir ama sanat özgürlük ister. Bizim sanatçılarımız da rekabet içerisinde olmalı.