"Bir Kazı Hikayesi: Çatalhöyük"
- ANAMED tarafından düzenlenen "Bir Kazı Hikayesi: Çatalhöyük" sergisi 14 Ocak'a kadar görülebilecek
İSTANBUL (AA) - Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) tarafından düzenlenen "Bir Kazı Hikayesi: Çatalhöyük" sergisi 14 Ocak'a kadar sanatseverlerle ve tarih meraklılarıyla buluşacak.
Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Çatalhöyük Araştırma Projesi'nin 25. yılını kutlama amacıyla 21 Haziran'da açılan sergi, sanatçı Refik Anadol'un ürettiği medya enstalasyonunun dahil edilmesiyle 14 Ocak'a kadar Beyoğlu ANAMED'de görülebilecek.
Anadol, sergi kapsamında hazırladığı eserde, Çatalhöyük'te 25 yıl boyunca yürütülen bilimsel araştırmalardaki 250 bin buluntuya ait 2,8 milyon girdiyi yapay zeka algoritmalarını da kullanarak hazırladığı veri heykelinde görselleştirdi.
Arçelik'in teknoloji sponsorluğunu üstlendiği eser, PATTU Mimarlık'ın tasarımıyla kuruldu. Medya enstalasyonu bu eserde, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Çatalhöyük yerleşmesindeki kazılarda keşfedilen bina, birim ve öğelere ait bilgiler, buluntuların özellikleri, araştırma raporları, teknik çizimler ve fotoğraflar yer alıyor.
Eser ayrıca yapay zeka algoritmaları kullanılarak hazırlanan, Türkiye'deki ilk kültürel miras çalışması olma özelliği taşıyor.
Arkeolog Ian Hodder danışmanlığında geliştirilen serginin içeriği ise Duygu Tarkan küratörlüğünde ve Çatalhöyük araştırmacılarının katkılarıyla hazırlandı. Sergi aynı zamanda dünyanın en eski topluluklarından birinin toplayıcılıktan, tarım toplumuna geçiş sürecine ve sosyoekonomik organizasyonuna ışık tutmayı amaçlıyor.