05 Mayıs 2017 12:53 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 00:30

"Bilişimle Girişimci Kadın Projesi" tanıtım toplantısı

- TBD Genel Başkanı Aktepe:- "Türkiye’de her 100 girişimciden yalnızca 7,5’i kadın"- "Kadınların istihdama katılımını engelleyen ve sosyal dışlanmaya sebep olan şey eğitim yetersizliği"

ANKARA (AA) - Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Genel Başkanı Rahmi Aktepe, Türkiye’de her 100 girişimciden sadece 7,5’inin kadın olduğunu belirterek, "Kadınların istihdama katılımını engelleyen ve sosyal dışlanmaya sebep olan şey eğitim yetersizliğidir." dedi.

TBD ve Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği iş birliğiyle başlatılan, Ankara Kalkınma Ajansının "Sosyal Sorunların Çözümünde Yenilikçi Yöntemler Mali Destek Programı" kapsamında desteklenen, "Bilişimle Girişimci Kadın Projesi"nin tanıtımı için toplantı düzenlendi.

Aktepe, burada yaptığı konuşmada, kadınların, toplumun şekillenmesinde ve evrilmesinde önemli rol oynadığına işaret ederek, kadınları iyi eğitim almış, girişimci ülkelerin daha hızlı ve etkin biçimde geliştiğini ifade etti.

Türkiye'de istihdam edilen kadınların yüzde 56’sının ücretli veya yevmiyeli olarak çalıştığına dikkati çeken Aktepe, "OECD raporuna göre Türkiye’deki 15-29 yaş arası kadınların yüzde 52’si ne okuyor ne de çalışıyor. Dünyada kadın istihdam oranı yüzde 49,1, OECD ülkelerinde yüzde 62,3 iken Türkiye’de yüzde 29,5. Türkiye’de her 100 girişimciden yalnızca 7,5’i kadın. Kadınların istihdama katılımını engelleyen ve sosyal dışlanmaya sebep olan şey eğitim yetersizliği. Kadınlar Türkiye’de eğitim bariyerini aşabilirse, erkeklerle aynı eğitim şartlarına kavuşabilirse geleceği yer çok ümit vaat edici. Bir kere yolu açılan kadını daha sonra kimse durduramaz." diye konuştu.

- "Proje tüm kadınlar için umut"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu da söz konusu projenin tüm kadınlar için umut olacağını belirterek, "İnsan kaynağı açısından potansiyel iş gücünü oluşturan kadın nüfusunun bilgi, yetenek ve tecrübelerinden yeteri kadar yararlanmamak dünya için ciddi bir kayıptır. Bu bağlamda kadınların ekonomik hayatta gerek çalışan gerekse işveren ve girişimci statüsünde yer almaları, ülkelerin ekonomik refahına sunacağı katkılar noktasında son derece değerli." ifadesini kullandı.

Çeşitli nedenlerle iş hayatından uzaklaşmış kadınların, sahip oldukları mesleki bilgilerini katma değere dönüştürmek için bilişim teknolojilerini kullanarak eğitilmesi ve desteklenmesi amacıyla başlatılan Bilişimle Girişimci Kadın Projesi, üniversiteyi bitirmiş, çalışmayan, ev kadını veya emekli kadınlara, proje çizimi, danışmanlık, eğitim, yazılım geliştirme gibi konularda bilgiye yönelik beşeri sermayelerini pazarlayabilecekleri ve evlerinden çalışabilecekleri bir ortam hazırlamayı amaçlıyor.

Ayrıca, "www.bgk.org.tr" adresinden hizmet veren proje kapsamında, kadınların ihtiyaç duyacağı gerekli eğitimler, e-öğrenme sistemi üzerinden sağlanabilecek, pazar yeri ve e-ticaret sistemleri aracılığıyla da ticari girişimler gerçekleştirilebilecek.