Bilişim dünyasının kalbi Ankara’da atacak
Türkiye Bilişim Derneği (TBD), bilişim sektörünün taraflarını Ankara'da düzenlenecek 'TBD 33'üncü Ulusal Bilişim Kurultayı-Bilişim 2016'da buluşturacak.
TBD tarafından 1976 yılından bu yana düzenlenen kurultay, bu yıl 'Bilişim ve Demokrasi' temasıyla gerçekleşecek. 'Türkiye’nin en büyük bilişim etkinliği' olarak nitelenen Ulusal Bilişim Kurultayı, 8-9 Aralık tarihleri arasında Ankara Sheraton Otel ve Kongre Merkezi’nde yapılacak.
Açılışını Başbakan Binali Yıldırım’ın gerçekleştireceği kurultayda, TBD tarafından bu yıla özel olarak 15 Temmuz darbe girişiminin önlenmesinde kritik rol oynayan kuruluş ve kişilere de 'Bilişim ve Demokrasi Ödülleri' verilecek. 15 Temmuz gecesi Türksat’ta şehit düşen Ahmet Özsoy’un eşi Yasemin Özsoy, Ali Karslı’nın oğlu Osman Sefa Karslı, Doğan TV Ankara Temsilcisi Hande Fırat ve Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi ile CNN Türk, NTV, A Haber, Türksat, Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone, 'TBD Bilişim ve Demokrasi Ödülü' ile ödüllendirilecek kişi ve kurumlar olacak. 'TBD Bilişim ve Demokrasi Ödülleri' Başbakan Yıldırım tarafından sahiplerine verilecek.
BİLİŞİM HEDEFLERİ BELİRLENECEK
Bilişim 2016 Kurultayı’nın açılış konuşmaları bölümünde, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen, Avrupa Profesyonel Bilişim Dernekleri Konseyi (CEPIS-Council of European Professional Informatics Societies) Başkanı Byron Nicolaides, TBD Yönetim Kurulu Başkanı İlker Tabak ve Bilişim 2016 EYK Başkanı Ersin Taşçı yer alacak. Bilişim 2016 Kurultayı’nın 'Lider ve Güçlü Türkiye' hedefi için bilişim alanında atılması gereken adımlar, stratejiler ve politikaların da tartışılacağı bir iletişim platformu olması hedefleniyor. Siber saldırılar başta olmak üzere bilişim teknolojileri alanında Türkiye’nin karşı karşıya olduğu tehditlerin ve alınması gereken önlemlerin de masaya yatırılacağı kurultayda, bilişim ve iletişim teknolojilerinin demokrasideki rolü de konuşulacak konular arasında yer alacak.
MEDYANIN DEMOKRASİDEKİ ROLÜ TARTIŞILACAK
Kurultayda, ayrıca Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca’nın çağrılı konuşmacı olarak katılacağı 'İnternet, Yeni Medya ve Demokrasi' paneli de gerçekleştirilecek. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Zakir Avşar’ın moderatörlüğünü yapacağı panelde, CNN Türk Ankara Temsilcisi Hande Fırat, Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, A Haber Spikeri Banu El, İnternethaber Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Özışık ile TGRT Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar, 15 Temmuz gecesi ve sonrasında yaşananlar ile medyanın demokraside rolünü değerlendirecek.
İŞİTME ENGELLİLER KONUŞUYOR
Kurultayda yer alacak panellerden biri de 'İşitme engelliler konuşuyor: e-devlette engel yok' başlığını taşıyacak. Türksat’tan Nihat Kingir’in yöneteceği panelde, işitme engelliler kendi işaret dilleriyle, işitme ve konuşma engelli bireylerin e-devlet'ten yararlanmaları konusunda gelinen noktaları, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında işitme engellilerin hangi uygulamalarla birbirleriyle iletişime geçtiklerini ve darbeye karşı nasıl mücadele ettiklerini paylaşacak.
SİYASETTE BİLİŞİM VE DEMOKRASİ
Bilişim 2016’da, Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu’nun çağrılı konuşmacı olarak yer aldığı 'Siyasetçi Bakışıyla e-demokrasi' başlıklı oturumda ise darbe girişimi sırasında hükümet ve muhalefet liderlerinin iletişim araçları üzerinden darbeye karşı milli birlik ve beraberlik duruşunu pekiştiren mesajları ele alınacak. Emrehan Halıcı moderatörlüğünde gerçekleşecek bu bölümde, AK Parti Ankara Milletvekili Vedat Bilgin, CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır ile MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, bilişim teknolojilerinin siyasal yaşama, demokrasi kültürüne katkısını da tartışacak.
SİBER GÜVENLİK FARKINDALIĞI İÇİN NELER YAPILMALI
Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Reha Denemeç’in çağrılı konuşmacı olarak katılacağı 'Milli Güvenlik ve Siber Tehditler' panelinde; siber tehditlere karşı Türkiye’de siber güvenlik farkındalığının oluşturulması, milli çözümlerin geliştirilmesi, güçlü bir ekosistem ve yönetişim modelinin oluşturulması gibi konularda yapılması gerekenler tartışılacak. Moderatörlüğünü Türkiye Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) Başkanı Sıddık Yarman’ın yapacağı panelde, NETAŞ Genel Müdürü Müjdat Altay, HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, IBM Türk Genel Müdürü Defne Tozan, Ekin Yönetim Kurulu Başkanı Akif Ekin konuşmacı olarak yer alacak.
BİLİŞİMDE KRİTİK ALTYAPILARA YÖNELİK TEHDİTLERE DİKKAT ÇEKİLECEK
Türkiye’nin bilişim politikalarına ve özel teşebbüslerin yatırımlarına da ışık tutacak Bilişim 2016 Kurultayı'nda, makinelere ve nesnelere haberleşme özgürlüğü sağlayacak 5G’nin, endüstride ve klasik iş modellerinde yaptığı değişimler '5G’ye Yolculuk' panelinde tartışılacak.
'Siber Tehditler ve Kritik Altyapıların Güvenliği' panelinde ise kamudaki bilişim merkezlerinin yöneticileri 15 Temmuz FETÖ/PDY darbe girişimi sonrasında 'Elektronik Haberleşme', 'Enerji', 'Su Yönetimi', 'Kritik Kamu Hizmetleri', 'Ulaştırma', 'Bankacılık ve Finans' gibi kritik altyapıları hedef alan tehditlerin önlenmesine yönelik alınması gereken tedbirleri değerlendirecek.
Mernis, Adres Kayıt, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi, UYAP gibi büyük bilişim sistemlerinin güvenli kullanımı için yapılması gerekli çalışmaların da tartışılacağı kurultayda, kadın girişimcilere yönelik 'Girişimcilik ile Kadınların Ekonomik ve Sosyal Yaşama Katılımının Artırılması' çalıştayı düzenlenecek.