Bilim insanları, ölen hastanın tesadüfen beyin hareketlerini kaydetti
Hayatını kaybeden epilepsi hastasının beynindeki son hareketlerin ilk kez tesadüfen kayıt altına alındığı açıklandı.
ABD'de epilepsi tedavisi gören 87 yaşındaki bir hastanın elektroensefalografi (EEG) ile beyin aktiviteleri incelendiği sırada bir an da hastanın kalp krizi geçirdiği söylendi.
Beyin hareketlerini izleyen EEG makinesine bağlı olan hastanın hayatını kaybettiği son dakikalarda beyin aktiviteleri son 15 dakika boyunca tesadüfen hastanın beyin hareketlerini kayıt altına aldı.
Bilim insanları, ölen bir insanın beyninin işlevlerinin "rüya gören, geçmişi hatırlayan veya meditasyon yapan" bir insan beyniyle aynı faaliyetlerde bulunduğunu kaydetti.
Tesadüfen kaydedilen bu görüntülerin insanların öldükten sonra neler yaşadığına dair önemli bilgiler vereceğinin altı çizildi.
Epilepsi hastasının ölmeden önce kaydedilen son beyin hareketleri Louisville Üniversitesi’nde araştırma ekibinde yer alan Dr. Ajmal Zemmar, kişinin ölümünden önce beynin, insan ömründeki önemli anları son kez hatırlayabileceğini vurguladı.
Doktor Ajmal Zemmar, beyin hareketliliğinin hayatın ne zaman sona erdiği ve organ bağışının zamanlamasına dair algıları değiştirebileceğine de vurgu yaptı.