"Bilgi ve bilinçlenme keneden ölümleri azalttı"
- ODÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Enginyurt:- "Artık KKKA hastalığıyla mücadele etmeyi biliyoruz. İlk çıktığı yıllarda bu virüs yabancı bir etken olduğu için ölüm oranları yüksekti ama son yıllarda bu virüsle mücadelede başarılı olunduğu için ölümler azaldı"
ORDU (AA) - Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı ve Ordu Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Özgür Enginyurt, kenelerin yol açtığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla mücadele konusunda "İlk çıktığı yıllarda bu virüs yabancı bir etken olduğu için ölüm oranları yüksekti ama son yıllarda bu virüsle mücadelede başarılı olunduğu için ölümler azaldı." dedi.
Doç. Dr. Enginyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yazla birlikte başta Karadeniz olmak üzere birçok ilde kene vakalarının artış gösterebileceğini belirtti.
Önceki yıllarda onlarca insanın kene ısırması nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Enginyurt, benzer hadiselerin yaşanmaması için vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması uyarısında bulundu.
KKKA hastalığının tehlikeli olduğuna dikkati çeken Enginyurt, "Bu virüs insanlarda hastalığa neden olurken diğer memelilerde asemptomatik seyreder. Avrupa ve Güney Afrika arasında göç eden kuşlarla bu kenelerin larvaları taşınabilmektedir. Keneler halk arasında sakırtlak olarak da adlandırılmaktadır." diye konuştu.
Enginyurt, kene ısırmalarının son yıllarda arttığını ancak keneye bağlı ölümlerin nispeten azaldığını kaydederek, şunları söyledi:
"Artık KKKA hastalığıyla mücadele etmeyi biliyoruz. İlk çıktığı yıllarda bu virüs yabancı bir etken olduğu için ölüm oranları yüksekti ama son yıllarda bu virüsle mücadelede başarılı olunduğundan ölümler azalmış oldu. Özellikle vatandaşlarımız kene ısırmasıyla karşı karşı kaldığında nasıl hareket edeceğini gayet iyi biliyor. Keneyi eliyle çıkartmak yerine en yakın sağlık kuruluşuna başvuruyor. Bu da ölüm oranlarının azalmasına neden oldu."
- Vakaların çok görüldüğü iller
Haziran ve temmuz aylarına özellikle dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Enginyurt, "Türkiye'de başlıca Tokat, Çorum, Yozgat, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt, Sivas, Amasya, Çankırı, Bolu, Kastamonu, Artvin, Giresun, Ardahan, Tunceli, Bingöl, Karabük ve Samsun illerinde vakalar daha çok görülmektedir. 2012'de 796 vaka, 37 ölüm, 2013'de 910 vaka, 27 ölüm, 2014'de 967 vaka, 44 ölüm görülmüştür. Özellikle haziran ve temmuz aylarında vaka sayısında artış görülmektedir." bilgisini aktardı.
Hastalığın, kenelerin çıplak elle tutulması, ezilmesi, hastaların kanlarına temas veya enfekte hayvanların sütünün içilmesi yoluyla bulaşabildiğine işaret eden Enginyurt, şunları söyledi:
"Kuluçka süresi en fazla 9 gündür. Ani başlayan ateş, baş ağrısı, eklem ağrısı ve vücudun her yerinde görülebilen kanamalar semptomlardır. Kan tahlillerinde lökopeni, trombositopeni, karaciğer enzim yüksekliği görülebilir. Korunmak için uzun pantolon, çorap, çizme giymek ve kene kontrolü yapmak gereklidir. Kenenin çıkarılma yöntemi önemlidir."
Enginyurt, evcil hayvanlarda kene mücadelesinin korunma için gerekli olduğunu sözlerine ekledi.