"Bilgeİş" ile insan kaynaklarına bilişim katkısı
- Avrupa Birliği ile Türkiye mali iş birliği çerçevesinde ODTÜ tarafından yürütülen "İşçi ve İşverenlerin Kapasitelerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Yoluyla Geliştirilmesi Projesi" kapsamında protokol imzalandı
ANKARA (AA) - Avrupa Birliği ile Türkiye mali iş birliği çerçevesinde ODTÜ tarafından yürütülen İşçi ve İşverenlerin Kapasitelerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Yoluyla Geliştirilmesi Projesi (Bilgeİş) kapsamında paydaşların katılımıyla protokol imzalandı.
"Bilişimle Gelişen İş Dünyası" sloganıyla hayata geçirilen proje çerçevesinde, bir otelde düzenlenen protokol imza törenine, ODTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gönül Sayan, ODTÜ Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay ve paydaş temsilcileri katıldı.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sayan, törende yaptığı konuşmada,
projenin ODTÜ için büyük önem taşıdığını aktardı. ODTÜ olarak
eğitimdeki yetkinliklerini bütün topluma yaymak istediklerini
belirten Sayan, "Bu bizim toplum üniversitesi olma
hedeflerimizden bir tanesi." diye konuştu.
Prof. Dr. Çağıltay da Türkiye'deki KOBİ ve işçilerin kapasitelerini artırma hedefiyle hayata geçirilen proje çerçevesinde, "www.bilgeis.net" adresinden 100 çevrimiçi derse ücretsiz olarak ulaşılabileceğini, bu derslerle KOBİ'lerin, bilişim teknolojilerini kullanarak yeteneklerini yukarı çekebileceklerini söyledi.
"Bir KOBİ web sitesini nasıl hazırlayabilir, sosyal ağda ürünlerini nasıl pazarlayabilir, kendisini tanıtmak için hazırladığı materyalleri bilişim teknolojilerinde nasıl kullanabilir, mobil pazarlama üzerinden ürünlerini nasıl satabilir gibi teknik derslerimiz var." diyen Çağıltay, sanayisi gelişmiş ülkelerde çalışanların yeteneklerinin üst düzeyde olduğunu ifade etti.
ODTÜ'nün bilişim teknolojileri açısından Türkiye'de en yetkin kurumlar arasında yer aldığını, bu birikimi toplumla paylaşmak istediklerini belirten Çağıltay, "Eğer sanayi 4.0 seviyesine ulaşmak istiyorsak, hayat boyu eğitim araçlarını kullanarak sürekli kendimizi geliştirmek zorundayız." ifadelerini kullandı.
Çağıltay, hedef kitlelerinin sadece KOBİ'ler olmadığını üniversite öğrencileri, ev hanımları, işsizler ve dezavantajlı gruplara ulaşmayı da amaçladıklarını dile getirerek, herkese açık internet sitesinden kullanıcı kodu ve parola alınarak online eğitimlerden yararlanılabileceğini kaydetti.
Talepler doğrultusunda ders sayılarının artacağına da değinen Çağıltay, "Şu anda 20 civarında dersimiz açık. Sistem açık olduğu sürece vatandaşlarımız yararlanacaklar. Kapanması da söz konusu değil, ümit ediyoruz önümüzdeki yıllarda da bu sistem devam edecek." diye konuştu.
Prof. Dr. Çağıltay, "Vatandaşlarımız kendilerini geliştirmek için 'www.bilgeis.net' adresindeki bu derslere ulaşsınlar, dersleri alıp kullansınlar. Geri bildirimleri varsa gerekli geliştirmeleri yapabiliriz. 100 dersle sınırlı kalmayacağız, binler seviyesine getirmeyi hedefliyoruz. Paydaşlarımızın hazırladıkları dersleri de bu havuza atıp Türkiye'nin insan kaynaklarını geliştirmesi portalı gibi düşünebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.
Konuşmaların ardından tüm paydaş temsilcileri sahneye çıkarak protokol belgesine temsili olarak imza attı.
"İşçi ve işverenlerin yeni teknolojilere uyum yeteneklerinin artırılması" amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında, çevrimiçi kurslarla KOBİ işveren ve çalışanlarının mesleki yetkinliklerinin artırılması hedefleniyor.
Ankara, İstanbul, Eskişehir, İzmir ve Gaziantep olarak belirlenen 5 pilot ilde üniversiteler, ticaret ve sanayi odaları, sürekli eğitim merkezleri, organize sanayi bölgeleri gibi paydaşlarla iş birliği protokolleri imzalanarak, pilot illerde yaşayan işçi ve işverenlerin eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi, işletmelerin ihtiyacına yönelik 100 çevrimiçi ders oluşturulmasına yönelik faaliyetler yürütülüyor.