Beyin pili takılan hastalar yeşil sahada ter döktü
- Beyin pili ameliyatıyla Parkinson hastalığını yenerek sağlıklarına kavuşan hastalar, Medipol Başakşehir Futbol Takımı'nın oyuncularıyla yeşil sahada bir araya geldi- Medipol Mega Üniversite Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Zırh:- "Beyin pili tedavisi Parkinson hastalarında bir...
İSTANBUL (AA) - Beyin pili ameliyatıyla Parkinson hastalığını yenerek sağlıklarına kavuşan hastalar, Medipol Başakşehir Futbol Takımı ile maç yaptı.
Başakşehir Fatih Terim Stadyumu'nda gerçekleştirilen etkinlikte, futbolcularla tanışan 14 hasta yeşil sahada ter döktü.
Parkinsonun tedavi edilebilir bir sorun olduğuna dikkati çekmek istenen etkinlikte AA muhabirine açıklamalarda bulunan Medipol Mega Üniversite Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh, hastalığın beyindeki dopamin hormonunun eksikliği sonucu meydana geldiğini söyledi.
Zırh, bunun sonunca hastalarda hareket etme, yürüme güçlüğü, titreme, tutukluk, ağırlık gibi birtakım belirtilerin ortaya çıktığını dile getirerek, şöyle devam etti:
"Bu sahadaki sporcuların hepsi vaktiyle yürüyemeyen, kendi başlarına hareket edemeyen, tekerlekli sandalyelerle kliniklere gelen hastalardı. Bu hastalara beyin pili ameliyatı uyguladık. Hastalar ameliyat sonrasında şimdi yeşil sahada kendi başlarına koşabilmenin, tek başlarına bağımsız yaşabilmenin, hatta spor yapabilmenin mutluluğunu hem yaşıyor hem de bununla ilgili sosyal bir mesaj vermeye çalışıyor. Beyin pili tedavisi Parkinson hastalarında bir çeşit hastalığın saatini geri alan bir yöntem. Bağımsız yaşayamayan hastalar bu ameliyat sonrasında hastalığın ilk yıllarındaki hallerine yaklaşabiliyorlar. Kendi başlarına yaşayıp, spor yapabilen bir hale gelebiliyorlar. Bugün de burada 14 beyin pilli sporcumuz Medipol Başakşehir Spor Kulübü'nün misafiri olarak yeşil sahada hem onlarla maç yapabilmenin mutluluğunu hem de bağımsız hareket edip, vaktiyle yürüyemezken şimdi koşup, top oynayabilmenin sevincini yaşayıp, bunu toplumla paylaşmaya çalışıyor."
Beyin pilinin özellikle hareket bozukluklarının tedavisinde başarıyla kullanılabildiğine işaret eden Zırh, tedavinin aşırı vücut kasılmalarıyla seyreden ve tıbbi tedavinin işe yaramadığı Jeneralize Distoni hastalarına da uygulanabildiğini söyledi.
Zırh, "Distoni tedavisinde bugün peyin pilini başarılıyla uyguluyoruz. Yurt dışında diğer bazı alanlarda da bununla ilgili çılışmalar sürüyor. İlerde muhtemelen başka hastalıklarda da kullanacağız. Parkinson mücadele edilebilen bir hastalık. Hastalar tıbbi tedaviyle günlük yaşamlarını sürdüremedikleri takdirde beyin pili bu hastalarda önemli ölçüde yarar sağlayabilen, çoğu hastaya yaşamını tekrar kazandırabilecek bir tedavi yöntemidir." diye konuştu.
- "Bu etkinliklerin devamının geleceğini düşünüyorum"
Medipol Başakşehir Teknik Direktörü Abdullah Avcı da Parkinsonlu hastalarla ikinci kez bir araya geldiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Onları hastanede ziyaret ettiğimizde bunun farkına vardık. Başladıkları noktadan geldikleri nokta, yürüyemezken artık hareket ederek, bununla beraber aktif olarak da sahanın içinde olmak istediler. Biz de özellikle bu tür sosyal etkinliklerde hastalığın farkındalığını artırılmasına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Çok keyifli bir gün. Devamlı hareket ediyorlar, oyuncularla güzel bir gösteri maçı niteliğinde keyifli bir oyun oynanıyor. Çok mutlular. Biz de böyle bir etkinliğin içinde bulunmaktan son derece mutluyuz. Bu etkinliklerin de devamının geleceğini düşünüyorum."
- "Ameliyatı olduktan sonra gösterdikleri öz güven taktire şayan"
Medipol Başakşehir Futbol Takımı'nın kaptanı Emre Belözoğlu da etkinliğin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Parkinson hastalığına bir nebze olsun, bu anlamda insanların dikkatini çekebildiysek, bu hastalığın bir tedavisi olduğu gerçeğini toplumumuza anlatabildiysek ne mutlu bize. Çok güzel bir ortam inşallah onlar da çok mutlu olmuşlardır. Bizim için sezonun bitimi ama onların gelip bizi burada şereflendirmesiyle çok daha keyifli bir sezon sonu oldu bizim için. Onlara bir kez daha geldikleri için teşekkür ediyorum."
Belözoğlu, hastalarla yapılan maça ilişkin de "En az benim ve takım arkadaşlarım kadar burada iyi mücadele ettiler. Onları tebrik etmek lazım. Özellikle bu ameliyatı olduktan sonra gösterdikleri refleks ve özgüven takdire şayan. Onları bir kez daha tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.
Parkinson hastalığını beyin piliyle yenen eski milli basketbolcu Mehmet Kahyaoğlu da 10 yıl hastalıkla mücadele ettikten sonra ilaç tedavisi yetmeyince ameliyat olmaya karar verdiğini aktardı.
Kahyaoğlu, etkinliğe Türkiye'nin dört bir yanında beyin piliyle Parkinsonu yenen hastaların katıldığını dile getirerek, "Hepsi de tekrar ikinci bir şans yakaladıkları için kendilerini şanslı sayıyorlar. Sporculara teşekkür ederiz, bizlere yakınlık gösterdiler. Ameliyattan sonra hakikaten hasta olmadan önceki halimize döndük. Birçoğumuz çok iyi durumdayız. Şaka bir yana herkesin performansı da iyi. Bu ameliyat sayesinde yürümeyi bırakın, insanlar tekrar koşmaya bile başlıyor." diye konuştu.
Maçın ardından, futbolcular ve beyin pili takılarak sağlıklarına kavuşan hastalar, fotoğraf çektirdi.