Beyin göçü liseye indi: Yabancı okullara başvuru sayısı katlandı
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan sınav puanıyla öğrenci alacak yabancı özel okullara, ön kayıtların ilk gününde binlerce öğrenci başvurdu. Bu okulların mezunlarının, Avrupa ve ABD’de yükseköğrenim görme olanakları, devlet okullarının niteliğindeki sorunlar ve eğitimin sisteminin giderek dinselleşmesi, yabancı okullara talepte patlamasının nedenleri olarak görülüyor.
Cumhuriyet’ten Figen Atalay’a konuşan Uluslararası Eğitim Danışmanları Derneği yönetim kurulu üyesi Aslıhan Özenç bu yıl yabancı liselere olan talep artışını velilerden aldıkları bilgilere göre şöyle değerlendirdi:
"En köklü gerekçe, bu okullarda çocukların ikinci bir yabancı dil öğrenmesi, yurtdışında okuma imkânının artması"
"Eğitim kalitesine olan inanç azalıyor. Eğitimde kalite ve öğretmen yatırımı yerine öğrenci konforu ve kampusa yatırım yapan özel okullar yerine daha köklü yabancı liseler tercih ediliyor. Velilerin yabancı okulları tercih etmelerinin en temel sebeplerinden birisi de ana dillerinde ücretsiz eğitim veren İtalya, Almanya, Fransa gibi ülkelerde devlet üniversitelerinde çocuklarına düşük harç ücretleri ile üniversite eğitimi olanağı sunabilmek. En köklü gerekçe, bu okullarda çocukların ikinci bir yabancı dil öğrenmesi, yurtdışında okuma imkânının artması ve dünya vatandaşı olarak yetişebilmesi.”
“Din ve propaganda içerikli dersler arttı, pozitif bilimler azaltıldı”
Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Kadem Özbay, “Eğitimin kamu hizmeti olmaktan çıkarılıp bir metaya, pazara dönüştürüldüğü bu çarpık sistemde yabancı liseler veliler için adeta bir “ithal” çözüm haline gelmektedir” dedi. Özbay, yabancı liselere talepte yaşanan patlamanın altında yatan nedenlerinden birini şöyle açıkladı:
“Devlet okullarında din ve propaganda içerikli derslerin artırılıp pozitif bilimlerin azaltılması denkleminde dil eğitimi iyice cılızlaştırıldığı için veliler “altın bilezik” olarak gördükleri yabancı dil için imkânlarına göre arayışa girmektedir. Dostlar alışverişte görsün tadında haftada iki saat verilen yabancı dil eğitiminin hakikatte bir karşılığı olmadığı herkesin malumu.”