YÜKSEKÖĞRETİM MEZUNLARININ İKİ KATINDAN FAZLASI GÖÇ ETTİ
Türkiye’nin Beyin Göçü raporunda, 2020 yılı itibariyle Türkiye'nin işgücünü oluşturan kişiler arasında yükseköğretim mezunlarının oranı yüzde 9.4 iken göç edenler arasında bu oran yüzde 21.4'e yükseldiği ifade edildi.
En çok göç alan ilk beş ülke ABD, Almanya, Suudi Arabistan, Rusya ve Birleşik Krallık olarak verilere yansıdı. En çok göç veren ilk beş ülke ise Hindistan, Meksika, Rusya, Çin ve Suriye. 2020 senesi itibariyle göçmenlerin yüzde 84’ü kendi ülkelerinden daha zengin bir ülkede yaşıyor.
TÜRKİYE BEYİN GÖÇÜNÜ NASIL TERSİNE ÇEVİREBİLİR?
Raporda, beyin göçü veren Türkiye'nin bu durumu nasıl tersine çevirebileceği anlatıldı. Ekonomik koşullardaki iyileşmeye ek olarak sosyal düzene ilişkin şeffaf şekilde işleyen kurumların ve adil rekabetin tesis edildiği bir düzen oluşturulması gerektiğine dikkat çekildi. Toplum Çalışmaları Enstitüsü, söz konusu politikaları akademi ve özel sektör olarak iki ana başlığa ayırdı.
Özel sektör bakımından, kuantum bilgisayarlardan uzay teknolojisine kadar pek çok alanda dünya önemli aşamalar kaydederken Türkiye’nin bu alanlarda yeteri kadar faaliyet gösteren kuruluşu bulunmadığını vurgulayan Uzunırmak, “Ülkemizi gelecek dönemde ileri teknolojik gelişmelere uyumlu hale getirmek adına, Türkiye, beyin göçü olarak verdiği kişilere yönelik uzun vadeli teşvikler geliştirebilir” dedi.