09 Haz 2016 10:58 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 08:54

"Beyaz Bulut, her yaştan çocuğa edebiyat dergisi"

- Beyaz Bulut'un Yayın Yönetmeni Turanalp:- "Çocuklara hitap edeceğiz derken, edebiyat yoksunu basit işler ortaya konuluyor"- "Bu listede ilk anlamda yerliliğe önem verdik. Bu toprağın mayasına uygun, değerlerimizle çatışmayan ve edebiyat kalitesi yüksek ürünleri tercih etmeye çalıştık"- "Diğer...

İSTANBUL (AA) - HİLAL UŞTUK - Konya'dan Türkiye'ye dağıtılan çocuk edebiyatı dergisi Beyaz Bulut, 12 yıllık yolculuğunda çocuklar kadar büyüklerin de beğenisini kazandı.

Çocuk edebiyatı ve çocuk dergiciliğine ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan derginin Yayın Yönetmeni Fatih Turanalp, Beyaz Bulut'un Türkiye'nin tek çocuk edebiyatı dergisi olduğunu söyleyerek, 2005'te beyazbulut.com adresinde yayına başladıklarını, 2013'ten itibaren de basılı olarak okuyucuyla buluştuklarını kaydetti.

Okuyucu kitlesinin ortaokula giden çocuklar olduğunu ifade eden Turanalp, "Okuma zevkinin en iyi kıvama ulaştığı kesime hitap ediyoruz ama 'her yaştan çocuğa edebiyat dergisi' diyoruz. Okuma zevki olan, okuma zevki kazanma düzeyindeki çocuklar ile kendini çocuk hisseden büyüklere de hitap ediyoruz." diye konuştu.

Fatih Turanalp edebiyatın "nitelikli" olması gerektiğinin altını çizerek, "Çocuklara hitap edeceğiz derken, edebiyat yoksunu basit işler ortaya konuluyor. Bizim dergimiz bu ince çizgiyi koruyarak, her yaşa hitap eden bir edebiyat çıtasını sağlamaya çalışıyor." dedi.

Beyaz Bulut'un gönüllülükle bugünlere geldiğine dikkati çeken Turanalp, şunları belirtti:

"Yazar ve çizerlerimize bir telif ödemiyoruz. Gönül isterdi ama böyle bir imkanımız yok. Bunu bile bile, büyük bir aşkla sahipleniyor yazarlarımız. Yaklaşık 30 yazarımız, 20 de çizerimiz var. Zaten çizim bir derginin mutfağının en önemli unsuru. Çok kaliteli çizerlerle çalıştığımızı düşünüyorum. Biz gönüllülükle çalışıyoruz diye seçicilikten de ödün vermiyoruz. Yazarlarımızın çoğu İstanbul'dan. Dergimiz merkez olarak Konya'da yayın yapıyor ve oradan dağılıyor. Yönetim yeri olarak da orası görünüyor ama biz tüm Türkiye'yi kuşatan bir dergiyiz. Ekibimiz de öyle."

- "Yüzde yüz yerli 100 çocuk edebiyatı eseri listesi yayımladık"

Yayın Yönetmeni Turanalp, modern dünyada çocukların hayatının çok fazla gösterişli şeyle kuşatılmış olduğunu vurgulayarak, "Özellikle çocuklarla kitap arasına çok fazla mesafe girdiğini düşünüyorum. Çocuklara okumayı hatırlatma gibi bir misyonumuz var. Bunun da yolu edebiyattan ve edebiyatı sevdirmekten geçiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Derginin 16. sayısına özel "Yüzde Yüz Yerli 100 Çocuk Edebiyatı Eseri" listesini yayımladıklarını söyleyen Turanalp, şu bilgileri verdi:

"Ekibimizdeki yazar ve çizerlerimizle dinamik bir şekilde dergimizi hazırlıyoruz. Böyle bir listenin ihtiyacından yola çıktık çünkü bize bu yönde, 'nitelikli okuma kitap listesi var mı' diye talepler geliyordu. Ekipteki tüm arkadaşlarımız kendi listesini hazırlayıp getirdi. Onları toparladık ve üzerinde tek tek müzakere ederek, uzun bir çalışma sonucunda listeyi yayımladık. Bu listede ilk anlamda yerliliğe önem verdik. Bu toprağın mayasına uygun, değerlerimizle çatışmayan ve edebiyat kalitesi yüksek ürünleri tercih etmeye çalıştık ve bu liste ortaya çıktı. Şu an okullardan, böyle bir ihtiyacın karşılanmasından dolayı son derece olumlu tepkiler geliyor."

Fatih Turanalp, edebiyatın yanı sıra insani değerlerin önemine de işaret ederek, "Çocuklara okumayı sevdirirken bir taraftan iyi yetişmelerine katkıda bulunmak gibi bir çıkış amacımız var." ifadesini kullandı.

Çocuk dergisi ve çocuk edebiyatı dergisi arasındaki farka değinen Turanalp, şöyle devam etti:

"Geçmişte çocuk edebiyatı dergisi anlamında sayıları az da olsa dergiler mevcuttu. Mavi Kuş, Kırmızı Fare, Ebe Sobe gibi dergiler şu anda yayın yapmıyor. Onlar edebiyat bayrağını belli bir noktaya taşıyan kaliteli dergilerdi. Diğer çocuk dergileri de çocuklara hitap etmenin yolunun popülariteden geçtiğini düşünüyor. Böyle bir genel kanı var. Çocuk edebiyatı dergilerinin bu anlamda biraz daha kendini iyi ifade etmesi gerekiyor. Gerçekten edebiyata ilgisi olan çocukların bizim dergimize yönelmesini isteriz. Burada da büyüklerin yönlendirmesi çok önemli. Biz de kendimizi bu noktada iyi anlatmaya çalışıyoruz."

- Sümeyra Turanalp: "Dergicilik bir aşk"

Derginin masal yazarı Sümeyra Turanalp de çocuk edebiyatı konusunda Beyaz Bulut'un öncesinde 40ikindi.com ve 40ikindi Çocuk'un hayatlarında olduğunu söyleyerek, "Daha sonra beyazbulut.com ile 10 yıl internet dergiciliği yaptık." dedi.

Yayın hayatı sona eren Mavi Kuş ve Ebe Sobe dergilerini de severek takip ettiklerini söyleyen Turanalp, "Çocuk edebiyatı dergiciliği takip ettiğimiz, sevdiğimiz, üzerinde yazıp çizdiğimiz bir alan. Öyle olunca 'biz de yapalım' dedik. Dergiciliğin önüne ilk maddi sorunlar çıkar. Biz de herhangi bir yere bağlı olmadığımızdan bu kaynağı bulamadık ve çıkamadık. İnternet dergiciliğiyle devam ettik ama dergi işini seviyorsanız, internet dergiciliği bir süre sonra doyurmamaya başlıyor. Matbu isteniyor. Kimse okumasa bile siz illa onu çıkarmayı istiyorsunuz. Bu bir aşk." değerlendirmesinde bulundu.

Turanalp, dergi yayımcılığına ilk başladıklarında reklam konusunda biraz sıkıntı yaşadıklarını aktararak, şöyle konuştu:

"Her sayı çıktığında, 2. ya da 3. sayı çıkacak mı diye diye 16. sayıya geldik. Böyle devam ediyoruz. Zaten dergimizin yazarları, kendileri de müstakil olarak kitap yazan, çocuk edebiyatıyla uğraşan, hali hazırda sürekli proje peşinde koşan insanlar. Dergide bizden büyük abilerimiz de var, bizden genç olanlar da bizim yaşımızda, biraz daha orta kuşak olanlar da var. Dergimizi bir okul olarak görüyoruz. Kendimizden genç olanlara yol açmaya çalışıyoruz. Bizim geçtiğimiz yollardan geçen arkadaşlara, 'bu iş böyle olur' ya da 'olmaz' şeklinde değil de, 'ne yapabiliriz, neler okuyabilirsiniz' diye yol açmaya çalışarak, bizden büyük olan abilerimiz ve ablalarımızdan da öğrenmeye çalışarak, bir aile ve bir okul gibi devam ediyoruz. İnşallah devamı da gelir."

Dergiyi yayına hazırlarken seçici olduklarının altını çizen Turanalp, "Zamanında eş, dost, arkadaş arasında bize kırılan çok oldu. Kendi çalıştığımız çevrede, çocuk edebiyatıyla uğraşıp da çalışamadığımız insanlar oldu. Biz biraz olaya, Konya'dan İstanbul'a bakıyormuş gibi yaklaştık." açıklamasında bulundu.

Sümeyra Turanalp, bir gelenekten geldiklerini söyleyerek, "Mehmet Harmancı bizim hocamızdır. Yetişmemizde çok katkısı var.Biz aslında 40ikindi.com'un ocağında yetiştik. Mehmet ve Abdullah Harmancı ile Ahmet Murat abi vardı o ocakta. O zamanlar üniversitedeydik. O gelenekten gelip çocuk edebiyatıyla ilgilenen grup olduk biz." ifadelerini kullandı.

- Özkan: "Çocuklara oyun ve masal arkadaşımız diyoruz"

Derginin masal yazarlarından Elif Konar Özkan ise Beyaz Bulut'un çocukla eş değer bir anlamı olduğunu belirterek, "Çocuk ne kadar değerliyse ki bizim için çok değerli, Beyaz Bulut da aynı değerde. Çünkü çocuk için yapılan bir şey ve çocuğa rağmen yapılan bir çalışma değil. Çocuk için çocukla birlikte devam eden bir çalışma." diye konuştu.

Beyaz Bulut'un çocuklarla sürekli ve interaktif bir bağı kurduğunu sözlerine ekleyen Özkan, şunları aktardı:

"Biz genelde Ümit-Elif Özkan çifti olarak yazıyoruz. Arada bir kendi isimlerimizle masallarımız veya başka çalışmalarımız çıkıyor. Çocuklara oyun ve masal arkadaşımız diyoruz. Beyaz Bulut da o masal ve oyun arkadaşlığını en doğal haliyle sürdürmeye çalışıyor ve bunu edebi olarak, edebi kalarak, edebiyat ve sanattan uzaklaşmadan sürdürmeye çalışıyor. Çok şükür 3 senedir, kazasız, belasız devam ediyor çalışmamız. Biz de ilk dergiden beri ekiple birlikteyiz."

Elif Konar Özkan, dergi basılı olarak çıktığından beri daha sıkı bir ilişkileri olduğunu dile getirerek, "Elimizden geldiğince çocuklar için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz." dedi.

Beyaz Bulut dergisinin son sayısında yayımlanan çocuk edebiyatı eserleri listesinde ilk sırayı Bülent Ata'nın "1453 İstanbul Fatihleri" isimli kitabı alırken, Mevlana İdris'in "Acayip Hayvanlar" serisi ikinci, Cahit Zarifoğlu'nun "Ağaç Okul" kitabı üçüncü, "Ağaçkakanlar" kitabı 4., Hasan Aycın'ın "Al Pembecik Gül Pembecik" kitabı ise 5. sırada yer aldı.