16 Ağu 2016 16:47 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:32

Beton mikserinin pompası üçüncü kata yetişmeyince

- Rize'de yapımı süren ÇAYKUR Çay Paketleme Fabrikası inşaatında kullanılan 27 tonluk beton mikseri, pompasının uzunluğu yeterli gelmeyince inşaatın üçüncü katına vinçle çıkarıldı- Proje Müdürü Yılmaz:- "Bölge için çok büyük değere sahip paketleme fabrikasının zamanında bitirilmesi için kolay çözüm.

RİZE (AA) - Rize'nin İyidere ilçesinde yapımı devam eden ÇAYKUR Çay Paketleme Fabrikası inşaatında kullanılan 27 tonluk beton mikseri, pompasının uzunluğu yeterli olmayınca vinç yardımıyla üçüncü kata çıkarıldı.

İlçenin Hazar Mahallesi'nde yapımına başlanan ve dünyanın en kapsamlı paketleme fabrikası olma özelliğini taşıyan tesislerde, müteahhit firma üçüncü katın inşası sırasında mikseri pompasının kısa kalması ve işlerin yavaşlaması üzerine çözüm arayışına girdi.

Firma çalışanları, yaptıkları görüşmenin ardından, beton mikserini, vinçle üçüncü kata çıkarmaya karar verdi.

Yetkililer, 27 tonluk beton mikserini, 120 ton kaldırma kapasiteli vinç yardımıyla inşaatın 40 metre yüksekteki üçüncü katına taşıdı. Zeminden bir başka beton mikseri yardımıyla üçüncü kata aktarılan harç, üçüncü kattaki beton mikseriyle 55 metre yüksekteki dördüncü katın betonun dökülmesinde kullanılıyor.

Beton mikserinin binanın üçüncü katına taşınması anı, işçiler tarafından cep telefonlarıyla görüntülendi. Beton mikserini inşaatın üçüncü katında görenler de şaşkınlıklarını gizleyemiyor.

Proje Müdürü Ali Kemal Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, beton pompalarının mesafesinin 56-59 metre olduğunu, kot farkı nedeniyle inşaatın yavaşladığını ve sıkıntılar yaşadıklarını belirterek "Biz de pratik bir çözüm yolu bulduk. 27 tonluk beton mikserini vinçle üçüncü kata çıkararak istasyon pompa oluşturduk. Bu kattan da 55 metre yüksekliğe betonu kolayca döktük." dedi.

Yılmaz, bölge için çok büyük değere sahip paketleme fabrikasının zamanında bitirilmesi için çözüm ürettiklerini de söyledi.

- ÇAYKUR Paketleme Fabrikası özellikleri

Çevreci yapı olarak tasarlanan binada, güneş enerjisinden yararlanmak için çatı kaplama malzemesi olarak fotovoltaik güneş panelleri tercih ediliyor. Ayrıca borularla binaya taşınacak deniz suyuyla iklimlendirme yapılacak. Bu sayede elektrik enerjisinden ciddi miktarda tasarruf edilecek. Çatıdan toplanan yağmur suyu ise sulama ve temizlik amaçlı kullanılacak.

Yarı mamul çay, tamamen el değmeden ve insan faktörünü büyük oranda devreden çıkararak tam otomasyonlu biçimde mamul hale getirilerek depoya robotik sistemle konacak. Yarı mamul çayın içerisine karışabilecek yabancı maddeler çeşitli eleme metotlarıyla bertaraf edilecek ve harmanlama siloları vasıtasıyla mamul çayda standardizasyon sağlanacak.

Toplam 40 bin 859 metrekare kapalı alan olarak inşa edilen paketleme fabrikasının taban alanı, 7 bin 528 metrekare. Fabrika tamamlandığında bodrum katıyla birlikte 5 kat olacak.