07 Nis 2023 09:46 Son Güncelleme: 07 Nis 2023 10:03

Bayraktar Pasifik yolcusu: Amerikan SİHA'sı ile kıyaslanacak

Japonya, Türk yapımı Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) sistemini denemeye alacak.

Bayraktar'ın yanı sıra, Rusya'nın Karadeniz'de düşürmesiyle gündeme gelen Amerikan yapımı MQ-9 Reaper SİHA da teste tabi tutulacak.

Japon basınında yer alan haberlere göre, Japonya Savunma Bakanlığı'nın 2023 yılı mali bütçesi kapsamında SİHA sistemleri de test edilecek. Japonya, bu maksatla Türkiye'den Bayraktar TB2 SİHA alacak. Japon Kara Öz Savunma Kuvvetleri, Japonya'nın önde gelen savunma sanayisi ve dron şirketleri ile Bayraktar'ı test edecek.

Japonya, teknoloji alanında ABD, İsrail ve Çin ile birlikte dünyanın en ileri ülkesi. Japon teknolojisi, dünya çapında geçerli kabul ediliyor.

HALUK BAYRAKTAR SİNYALİ VERMİŞTİ

BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar, geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklamada, “Yakında ilk uçuşunu gerçekleştirecek TB3, Japonya’nın Izumo sınıfı platformları için çok uygun olacak. İHA’nın katlanabilir kanatları, bir taşıyıcının sabit kanatlı uçaklardan daha fazla İHA barındırmasını sağlayacaktır. Japonya, mümkün olan en kısa sürede silahlı insansız hava araçları edinmelidir.” ifadelerinde bulunmuştu.

Öte yandan Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Suzuki, geçtiğimiz hafta BAYKAR’ı ziyaret ederek BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ile bir araya gelmişti.

AMERİKAN DRONU DA TEST EDİLECEK
Japonya, BAYRAKTAR TB2’nin yanında ABD üretimi MQ-9 Reaper SİHA’sını da test edecek. Bütçeden dronların hizmete alınma öncesi test süreçlerine 22 milyar yen (151 milyon dolar) tahsis edilecek.

ABD'nin MQ-9 Reaper SİHA'sı, geçen ay bir Rus jeti tarafından Karadeniz'de düşürülmesi ile gündeme geldi.

Bayraktar TB2'ye kıyasla ebat olarak daha büyük olan Reaper, aynı zamanda çok daha maliyetli.

Bir MQ-9 Reaper SİHA 55 ile 60 milyon dolar arasında değişirken, Bayraktar TB2'nin birim maliyeti sadece 5 milyon dolar.

Yani 5 adet Amerikan Reaper SİHA'sı alınabilecek bütçe ile, 55 adet Bayraktar TB2 SİHA satın alarak devasa bir dron filosu kurmak mümkün.

Bayraktar TB2 şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri haricinde Katar, Libya, Ukrayna, Azerbaycan, Türkmenistan, Fas, Etiyopya, Kırgızistan, Somali, Pakistan, Djibuti, Burkina Faso, Ruanda, Togo, Nijer, Nijerya, Polonya, Mali ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından kullanılıyor. Türkiye haricinde bilinen toplam 19 kullanıcısı olan Bayraktar TB2, düşük radar izi ve hava savunma sistemlerini atlatabilmesi sayesinde, düşük fiyatına oranla yüksek performans vererek savunma sanayisinde en önde gelen SİHA sistemlerinden birisi oldu.