16 Ağu 2013 10:09 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:21

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE AYAR!

TBMM Anayasa Komisyonu, “basın özgürlüğü” maddesinde değişikliğe gitti.

MASUMİYET KARİNESİ LÜTUF DEĞİL BİR HAK!

Çifte standarta karşıyım. Ergenekon’dan tutuklananların ismini açık, uyuşturucudan gözaltına
alınanları rumuzla vermek olmaz

“Ünlülerin uyuşturucu nedeniyle gözaltına alınması dünyanın her yerinde haberdir.” Doğru... “Örnek mi istiyorsunuz? Dünya medyasının uyuşturucudan gözaltına alınan Lindsay Lohan, Paris Hilton gibi ünlüleri nasıl deşifre ettiklerine bakın.” Bu da doğru... “Ergenekon’dan Balyoz’dan ya da başka olaylardan insanlar gözaltına alınırken onları afişe eden medya, ünlüler söz konusu olunca niye gizlesin onların kimliklerini?” Bunda da haklısınız...

Başkalarını bilemem, ama kendi adıma şunu belirtmeliyim. Oldum olası çifte standarta karşıyım. Ergenekon’dan tutuklanan Genelkurmay Eski Başkanı İlker Başbuğ’un ismini açık, uyuşturucudan gözaltına alınan Kenan İmirzalıoğlu’nun ismini rumuzla vermek olmaz. “Masumiyet karinesi”, gazetecilerin keyfine kalmış bir tasarruf değil, Anayasa’nın herkese tanıdığı bir haktır. O yüzden de herkese eşit uygulanmalıdır.

İster Ergenekon olsun, ister KCK veya adli bir vaka, Anayasa önünde her birey eşit olduğuna göre herkesin doğal hakkıdır suçluluğu kesinleşene kadar “masum” sayılmak...

Arkadaşımız Önder Yılmaz’ın dün Milliyet’teki haberini okudunuz mu?

Basın özgürlüğüne ayar!
Yeni Anayasa için çalışmalarını sürdüren TBMM Anayasa Komisyonu, Ergenekon, Balyoz ve KCK davaları süreci ve sanatçılara yönelik son uyuşturucu operasyonunda yapılan haberler nedeniyle, Anayasa’nın “basın özgürlüğü” maddesinde değişikliğe gitti.

“Basın özgürlüğü” maddesine, “Basın yayın kuruluşları, mahkemelerin bağımsızlığı ve masumiyet karinesini zedeleyecek biçimde yayın yapamaz” fıkrası eklendi. Medyanın bu konudaki çifte standartını eleştirenlere, “zanlı”ların “sanık”, “sanık”ların “suçlu” gibi lanse edilmesine itiraz edenlere “ayar vermek” kolay...

TBMM Anayasa Komisyonu, şimdi yeni Anayasa’ya koydu, masumiyet karinesini zedeleyecek şekilde haber yapılamayacağını... Sorunlu bir tablo vardı ki ortada Anayasa Komisyonu, sıcağı sıcağına el attı buna.

Özetle demem o ki, elbette ünlülerin uyuşturucudan gözaltına alınması haberdir. Ama bu haberi verirken o insanları “peşinen suçlu” gibi lanse etmemek gerekir. Aynı hassasiyeti, bir tecavüz olayında “şüpheli” olarak gözaltına alınanı “İşte sapık” diye manşetten verip “masumiyet karinesi”ne tecavüz edenler de göstermelidir.

Oyuncular Halle Berry ile Jennifer Garner, yasal velisinin izni olmadan fotoğraflarının çekilip, yayınlanmasını önlemek için paparazzilere karşı savaş açtı Amerika’da. Büyük ihtimalle yakında çıkacak bu yasa. Demek ki, medya kendi yapamadığı zaman otokontrolü, en küçük bir türbülansta kamu otoritesi alıyor eline dümeni.

Ali Eyüboğlu'nun yazısının tamamı için tıklayın