14 Tem 2010 17:02 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:28

BASIN KONSEYİ HANGİ SABAH YAZARINI UYARDI?

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, Sabah gazetesi Günaydın eki yazarının uyarılmasına karar verdi!

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, Sabah gazetesi Günaydın eki ile yazarı Bülent Cankurt'un uyarılmasına karar verdi, Takvim gazetesi ile gazetenin muhabiri Aydın Hamza ve Sabah gazetesi Günaydın eki muhabiri Yüksel Yavuz hakkındaki şikayetin ise yersizliğine karar verdi.

Basın Konseyinden yapılan yazılı açıklamada, Ece Erken adına avukatı İbrahim Halil Ateş'in13 Mayısta verdiği dilekçede, Aydın Hamza imzasıyla 15 Nisanda Takvim gazetesi Saklambaç ekinde ''İhanetin Adresi Facebook'' başlığıyla, Bülent Cankurtaran imzasıyla 19 Nisanda ''Şamdan'da ECE Kavgası'', 21 Nisanda ''Dedikoducuların Kurbanı Olmuşlar'' başlıklarıyla Sabah gazetesi Günaydın ekinde, 10 Mayısta da Yüksel Yavuz imzasıyla ''Gecelerde Olay Var, İlişki Durumu Karmaşık'' başlığıyla Sabah gazetesinin Günaydın ekinde yayımlanan haberlerle ilgili şikayet başvurusunda bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, şikayet başvurusunda söz konusu haberlerde Ece Erken'in ''toplum önünde küçük düşürülmeye çalışıldığı'', ''kişilik haklarının zedelendiği'' ve haberlerin düzeltilmesi için gönderilen tekzip metninin yayımlanmadığı savunularak, yapılan yayınlar ile Basın Meslek İlkeleri'nin 2, 4, 5, 12 ve 16. maddelerinin ihlal edildiği ve ilgili yayın kuruluşları ile gazeteciler hakkında gerekli işlemin yapılmasının istendiği kaydedildi.

Şikayet başvurusunu değerlendiren Yüksek Kurulun, söz konusu yayınların tümünün içeriğinin, Ece Erken'in yaşadığı ileri sürülen ilişkiler ile bağlantılı bulunduğu, söz konusu kişinin, Türkiye çapında tanınan bir sunucu olduğu ve düzenli televizyon programı yaptığı görüşüne yer verilen açıklamada, bu kapsamda Eken'in toplumsal bir figür olarak değerlendirilmesi ve özel yaşamına ilişkin yayınlar bakımından ifade özgürlüğünün, toplumsal figür olmayan kişilerin yaşamlarına ilişkin yayınlara nazaran daha geniş yorumlanması gerekeceğine karar verildiği kaydedildi.

Açıklamada, gönderilen düzeltme ve cevap metinleri incelendiğinde, yayınlardaki olguların doğrudan yalanlanmadığı, yayınlarda yer alan bilgilere ilişkin çeşitli görüşler ileri sürüldüğü ve yayınların Ece Erken'in haklarını ihlal iddialarını içerdiğinin görüldüğü belirtildi.

Yayınların toplumsal bir figürün yaşamına ilişkin çeşitli detayları içermesi ve Konseye sunulan bilgi ve belgeler doğrultusunda gerçekleri yansıttığı kanaatinin oluşması nedeniyle Basın Meslek İlkeleri'nin ''Kişilerin özel yaşamı, kamu çıkarlarının gerektirdiği durumlar dışında, yayın konusu olamaz'' şeklindeki beşinci maddesinin ihlal edilmediğine kanaat getirildiği ifade edilen açıklamada, ''Sabah gazetesinin Günaydın ekinde Bülent Cankurt imzasıyla yayınlanan yazılarda kullanılan bazı ifadelerin Erken'i küçük düşürebilecek nitelikte olduğu kanaatine varıldığı ve böylece Basın Meslek İlkeleri'nin ''Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez'' şeklindeki 4. maddesi ihlal edilmiştir. Yazılar Sabah gazetesinin Günaydın ekinde yayınlanması nedeniyle de Sabah gazetesinin Basın Meslek İlkeleri'nin dördüncü maddesini ihlal ettiğine karar verilmiştir'' denildi.

Açıklamada, Sabah gazetesine iki kez noter kanalıyla düzeltme ve cevap metni gönderildiği ve bunlar yayımlanmadığı için Erken'in mahkemeye başvurmak durumunda kaldığının tespit edildiği bildirilerek, ''Bu sebeple Sabah gazetesinin Basın Meslek İlkeleri'nin 'Basın organları, yanlış yayınlardan kaynaklanan cevap ve tekzip hakkına saygı duyarlar' şeklindeki on altıncı maddesini ihlal ettiği saptanmıştır'' görüşüne yer verildi.

Aydın Hamza imzasıyla Takvim Gazetesi Saklambaç ekinde ve Yüksel Yavuz imzasıyla Sabah gazetesi Günaydın ekinde yayımlanan yazıların Ece Erken'i küçük düşürecek ifadeler içermedikleri ve yukarıda açıklanan sebeplerle kendisinin özel yaşamına ifade özgürlüğü sınırlarını aşacak bir müdahale teşkil etmediklerinin saptandığı da belirtilen açıklamada, bu nedenlerle, söz konusu yayınlarla Basın Meslek İlkeleri'nin ihlal edilmediğine karar verildiği vurgulandı.

Açıklamada, karara ilişkin şu görüşlere yer verildi: ''Yukarıda açıklanan sebeplerle Basın Meslek İlkeleri'nin dördüncü maddesini ihlal etmesi sebebiyle Bülent Cankurt'un ve 4 ve 16. maddelerini ihlal etmesi sebebiyle Sabah gazetesi Günaydın ekinin 'uyarılmalarına' oy çokluğuyla karar verilmiştir. Basın Meslek İlkeleri'ni ihlal etmedikleri tespit edilen Aydın Hamza, Takvim Gazetesi ve Yüksel Yavuz hakkındaki şikayetlerin 'yersizliğine' karar verilmiştir.''