BASIN İŞ'DEN İŞTEN ÇIKARMA TEPKİSİ!
DİSK Basın İş Sendikası bir çağrı yaparak son günlerde sıklaşan işten çıkartma dalgasını eleştirdi.
"Gazetecilik mesleği bir maliyet girdisi değildir!" diyen DİSK Basın İş Koordinasyonu'nun "Tensikatı durdurun, mesleğimizle oynamaktan vaz geçin!" çağrısı yaptığı açıklama şöyle:
Basın kuruluşlarında her yıl tekrarlanan tiyatral gösteri bu yıl da tüm hızıyla sürüyor. Sabah, Milliyet , Vatan, Radikal ve Cumhuriyet gazetelerinde, NTV ve CNBC-E televizyonlarında çalışan onlarca gazeteci, sayfa yapımcısı, editör işten atıldı ya da atılma tebliğlerini alıyorlar.
Her yıl başında, yüzdelik rakamlarla telafüz edilen işten çıkarmalar, sonraki aylarda tek tek yapılan alımlarla telafi ediliyor. Peki bu tiyatro her yıl neden tekrar ve tekrar karşımıza çıkıyor? Dışarıda işsiz bir gazeteci havuzu oluşturup iş güvencesiz bir iklimde sansür-otosansürü iyice yerleşik hale getirmek, çalışan gazeteciler için işten atılma korkusunu süreklileştirerek çalışma koşulları açısında yaratılan korkunç tablonun devamlılığını sağlamak...
SHOW TV, SKYTÜRK360 ve Akşam gazetesine çalışanlar ise aylardır düzenli maaş alamıyor. İrili ufaklı başka yayın kuruluşlarında çalışan gazeteciler de işten çıkarmalarla, maaş ödemelerindeki aksamalarla karşı karşıyalar.
Gazeteciler basın kuruluşları için bir maliyet girdisi değildir! Basın ve yayın faaliyeti sadece gazeteciler tarafından yapılabilir. Henüz haber yapacak, görüntüsünü-fotoğrafını çekecek, metni düzeltecek, sayfaları yapacak, yayına verecek makinalar icat edilmediğine göre, gazeteciler için yaratılan bu ortam kabul edilemez. İşten çıkarmalara onay veren, bu çıkarmaları uygulayan yöneticileri protesto ediyoruz!
Buradan, bir şekilde işinden olmamayı başarmış tüm gazetecilere sesleniyoruz:
Yanıbaşınızdaki arkadaşınız işten atılırken, listelerde sizin adınız yer almadığı için sevinemiyorsunuz bile, biliyoruz. O halde bu duruma tepki göstermek, protesto etmek, yapılacak en doğru şey olacaktır! İş yavaşlatmak, topluca işyeri hekimine görünmek, topluca sigara molası vermek, topluca protesto maili atmak, bina önünde alkışlı protesto yapmak... Sürüp giden bu işten çıkarma döngüsünün tekerine sokulan çomaklar olacaktır.
Unutmayın, bu çalışma rejimini sizin adınıza düzeltecek kimse yok. Bir sonraki listede yer almanızı engelleyecek tek şey, örgütlenmek ve bu haksızlığa karşı topluca mücadele etmektir.
Halkın haber alma hakkının önündeki engelleri kaldırmak, gazetecilerin insani çalışma koşullarına kavuşmalarını sağlamak, mücadele etmekten geçiyor.
Buradan bu kez tüm basın meslek örgütlerine sesleniyoruz:
İşten çıkarmalara karşı etkili bir protesto için sizleri bir araya gelmeye ve bir eylem takvimi oluşturmaya davet ediyoruz.
DİSK Basın-İş Koordinasyonu