'Başıma gelmez' demeyin: İnternette dolandırılmanın 10 nedeni ve yapılması gerekenler... - Sayfa 8

OTORİTEYE İTAAT ETMEYE HAZIRIZ

İnsanlar, otorite konumundaki kişilere güvenme eğilimindedir. Dolandırıcılar genellikle bir devlet çalışanı, bir avukat, bir şirket yöneticisi veya belirli bir alanda uzmanlık sahibi kişileri taklit eder. Bunların hepsi bize güvenebileceğimizin öğretildiği insanlardır. Dolandırıcılar resmi görünmeye çalışır ve tanıyabileceğiniz şirket veya kuruluşların adlarını kullanır.

814
'Başıma gelmez' demeyin: İnternette dolandırılmanın 10 nedeni ve yapılması gerekenler... - Sayfa 9

DİKKATİMİZ DAĞILABİLİR

Dolandırıcılıklar giderek daha sık hale geliyor ve kendinizi hasta, yorgun veya başka bir şekilde savunmasız hissettiğiniz bir günde biri sizi dolandırmaya çalışabilir. Daha önemli şeylerle ilgilenirken ayrıntılara daha az dikkat ederek olası risklere açık hale gelebilirsiniz. Dolandırıcılar, güvenlik açığınızı dahi algılayabilir ve bundan yararlanabilir.

914
'Başıma gelmez' demeyin: İnternette dolandırılmanın 10 nedeni ve yapılması gerekenler... - Sayfa 10

DOLANDIRICILAR KARARLIDIR

Bir adım önde olabilirler. Siz bir telefon aramasının yasal olup olmadığını anlamaya çalışırken, aklınızı karıştırabilirler.

1014
'Başıma gelmez' demeyin: İnternette dolandırılmanın 10 nedeni ve yapılması gerekenler... - Sayfa 11

YARDIM ETMEKTEN HOŞLANIRIZ

Yardım taleplerini içeren hileler, bir dolandırıcıyla veya olduğunu iddia ettiği kişiyle empati kurmamızı sağlayabilir. Örneğin, kişisel trajedi veya genel acil durum hikayeleri etkili olmaya devam ediyor. Aklınızın bir köşesinde bunun doğru olmayabileceğini bilseniz bile, yine de “her ihtimale karşı” yardım etme eğilimindesiniz. Dolandırıcılar, insanların kendilerini faydalı hissetmek istediğinin farkındadır.

1114