BAŞBAKAN ERDOĞAN,ANAR'IN YAPTIĞI SON ANKETİ TELEFONLA ÖĞRENDİ!..ANKETTE SON DURUM NE?...ERDOĞAN KAÇ PARTİLİ MECLİS BEKLİYOR?..HANGİ PARTİ BARAJA TAKILIRSA AKP 400 VEKİL ÇIKARABİLİR?..
Başbakan Erdoğan,AK Parti´nin Elazığ ve Malatya mitingleri sırasında, kendisine telefonla bildirilen anketteki rakamları gezisine eşlik eden AKŞAM Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turgut ve Ankara Temsilcisi İsmail Küçükkaya´yla paylaştı.
Başbakan Tayyip Erdoğan, partisinin ANAR şirketine yaptırdığı ve cumartesi günü sonuçlarını aldığı anketin sonuçlarını sıcağı sıcağına AKŞAM´a açıkladı. ANA uçağı ile gerçekleştirdiği gezide AKŞAM´ın sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Bu anketin kırsal kesim sonuçları henüz gelmedi. Kırsal kesim hariç tutulduğunda AK Parti yüzde 32, CHP yüzde 17.3, MHP yüzde 8.5, Genç Parti yüzde 6.5, DTP yüzde 4 ve Demokrat Parti yüzde 3.2 görünüyor" dedi.
Başbakan, bu rakamların kararsızların dağıtılmadığı durumu yansıttığını söyledi. Ayrıca partisinin kırsal kesimden gelecek rakamlarla birlikte daha yüksek bir oy yüzdesine ulaşacağını iddia etti.
Erdoğan bize açıklamadı ama kendisine telefonla aktarılan anketin bir de "kararsızlar dağıtıldıktan sonraki versiyonu var. O da Başbakan´ın elinde. İşte anketin bu bölümünün sonucu: AK Parti yüzde 43, CHP 23, MHP 11, Genç Parti 8.9, DTP 6, Demokrat Parti 5.
400 VEKİL OLURSA
Başbakan büyük olasılıkla iki partili bir Meclis bekliyor. Sorularımız üzerine MHP için "Barajı zorluyor, kırsal kesimde alacakları oya bağlı" değerlendirmesini yaptı.
Başbakan üç partinin barajı geçmesi halinde, AK Parti´nin 300 civarında milletvekili çıkararak tek başına iktidara geleceğini, MHP´nin baraja takılması halinde AK Parti´nin milletvekili rakamının 400´e ulaşacağını söyledi. Bu iddiasını da, "Olur mu olur, burası Türkiye. Bize 3 Kasım´dan önce de, 550 milletvekili ile gelirsek ne yapacağımızı sormuşlardı. Ben de seçime gideriz diyordum" sözleriyle ortaya koydu.
Bu noktada kendisine "Bu sizin için bir yük, fazladan bir stres kaynağı olmaz mı? 400 vekille gelirseniz ne yaparsınız?" diye sordum. "Neden sorun olsun ki? Hiç de tehlikeli değil. Biz demokratik bir parlamentoda yaşıyoruz. Bu ülkenin yasaları var, Anayasası var" diye yanıtladı.
KRİZ DEĞİL SIKINTI
Başbakan Erdoğan´ın "Cumhurbaşkanlığı seçimi krize dönüşebilir" sözleri geçen haftaya damgasını vurdu. Uçaktaki sohbetimizde bu konuyu sorduğumuzda "kriz" sözünü, "sıkıntı" olarak düzelten Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin iyimser beklentileri olduğunu vurgularken şunları söyledi: "Kriz değil de sıkıntı diyelim. Nasıl bir tablonun çıkacağını görmeden konuşmak erken olur. Önce 22 Temmuz´u görmeliyiz. Ama Anayasa Mahkemesi´nin 367 kararı, süreci sıkıntıya sokacağa benziyor. Abdullah Bey 357 oy aldı cumhurbaşkanı yapılmadı. Bu süreçte Abdullah Bey´e haksızlıklar yapıldı. Şimdi seçim sonucuna göre görüşmeler olacak. Belki bu kez daha olumlu bir hava gelişebilir. Şu anki yaklaşımlar değişebilir. Bizim de önyargılarımız yok."
Peki Gül yeniden cumhurbaşkanı adayı olacak mı?
Başbakan bu konudaki kararı tamamiyle Gül´ün kendisine bırakmış görünüyor. "Bu yöndeki karar bizden çok Abdullah Bey´in takdirindedir. Burada birinci derecede karar sahibi Abdullah Bey´dir" diyor. Ama öncelikle 22 Temmuz seçimlerinin sonucunu ve bunun parlamentoya nasıl yansıyacağını görmek istiyor.
Doğuda sadece biz varız
Başbakan´la Doğu ve Güneydoğu´daki seçim havasını konuştuk. Partisinin bu bölgedeki mitinglerinde esen havadan ve coşkudan etkilendiği anlaşılan Erdoğan, "Doğu ve Güneydoğu´da sadece biz varız" iddiasında bulundu. "Bölgeye tarihte görmediği yatırımları biz yaptık" diyen Başbakan, sözlerini şöyle noktaladı: "Güneydoğu´ya yönelik, bizden daha iyi politikası ve yaklaşımı olan hiçbir parti yok. Sosyoekonomik, sosyokültürel açılımlar hiçbi