Gündem
28 Ağu 2011 15:02 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:44

BARANSU GAZETECİ DE ŞIK TERÖRİST Mİ?

"Ergenekon" terör örgütüne üye olduğu gerekçesiyle 15 yıla kadar hapsi istenen Ahmet Şık'ın avukatı Tora Pekin, Birgün gazetesine konuştu.

Ergenekon soruşturması kapsamında aralarında Ahmet Şık, Nedim Şener ve Soner Yalçın’ın da olduğu 12’si tutuklu toplamda 14 kişi hakkında yürütülen soruşturmada iddianame önceki gün tamamlandı. Henüz kabul edilmediği için tüm ayrıntılarına erişilemeyen iddianamedeki suçlamalardan öne çıkan bir madde davayla ilgili çelişkileri bir kez daha gündeme getirdi.

Soruşturma çerçevesinde tutuklu bulunan gazetecilere dair ‘açıklanması yasaklı gizli belgeleri temin etmek’ suçlamasının da yer aldığı iddianameye dair BirGün’e konuşan Ahmet Şık’ın avukatı Tora Pekin, Şık’ın belge teminini mesleğinin bir gereği olarak yaparken yine de gazeteciliğinin ona verdiği sorumluluk gereği gizli belgeleri ifşa etmediğini belirtti.

BARANSU GAZETECİ DE ŞIK TERÖRİST Mİ!
Gizli telefon kayıtlarını bile kullanmadığını söylediği Ahmet Şık’ın önemli bir gazeteci olduğunu vurgulayan Pekin’in, "Ahmet Şık haberlerini Taraf ve Zaman gibi gazetelerin aksine, elinde belge olduğu halde bunları kullanmaksızın yaptı" demesi ise akıllara tekrar Taraf gazetesi muhabiri Mehmet Baransu’nun İstanbul Adliyesi’ne teslim etmek üzere içi ’gizli belge’lerle dolu bir valizle çekilmiş fotoğrafını getirdi. Baransu’nun ortaya koyduğu ’gizli belgeler’ gazetecilik sayılırken, Şık’ın belgelere başvurmaksızın ortaya koyduğu haberlerin suç sayılması dava kapsamındaki çelişkileri bir kez daha gözler önüne serdi. İddianamedeki diğer suçlamalarsa şunlar: Silahlı terör örgütü yöneticisi, üyesi olmak, örgüte yardım ve yataklık yapmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek, devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek, açıklanması yasaklı gizli belgeleri temin etmek, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, kişisel verileri kaydetmek, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs...

15 YILA KADAR HAPİSLERİ İSTENİYOR
Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız’ın hazırladığı 134 sayfalık iddianame, özel yetkili Başsavcı vekili Fikret Seçen’in onayını almasının ardından İstanbul özel yetkili 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. İddia kabul edildiği takdirde 12’si şüpheli 14 kişi yeni kurulan 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nin ilk sanıkları olarak hâkim karşısına çıkacak. Basında yer alan haberlere göre savcı Kansız’ın hazırladığı iddianamede terör örgütü yöneticisi olduğu iddia edilen Yalçın Küçük bir numaralı sanık olarak yer aldı. Nedim Şener ve Ahmet Şık hakkında silahlı terör örgütüne yardım ettikleri gerekçesi ile 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenirken, Yalçın Küçük, Soner Yalçın, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Doğan Yurdakul, Müyesser Uğur, Coşkun Musluk, Sait Çakır, Hanefi Avcı, Kaşif Kozinoğlu ile tutuksuz şüpheliler Mümtaz İdil ve İklim Kaleli’nin 38 ile 69 yıl arasında hapisle cezalandırılması talep edildi.

Şık’ın avukatı AİHM’e başvurdu
Ergenekon üyesi olduğu iddiasıyla tutuklanan gazeteci Ahmet Şık, “uzun tutukluluk” ile “özgürlük-güvenlik” hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu. 6 aydır tutuklu bulunan Şık’ın avukatları tarafından AİHM’ye gönderilen dilekçede, geçici önlem olarak tutuklama kararının kaldırılması ve başvurunun öncelikli olarak incelenmesi istendi. Dilekçede, tutuklulukta makul sürenin aşıldığı, Şık’ın kaçma ve delilleri karartma ihtimali olmamasına karşın serbest bırakılmadığı, tutuklama kararına yapılan itirazların gerekçesiz olarak reddedildiği belirtildi. Avukatlar, Şık’ın basılmak üzere olan İmamın Ordusu adlı kitabının toplatılması ve ifade özgürlüğünün ihlal edilmesi nedeniyle de daha sonra ayrı bir başvuru yapacaklar. Odatv Genel Yayın Yönetmeni Soner Yalçın da önümüzdeki günlerde AİHM’ye başvurmaya hazırlanıyor.

İlkem Ezgi Aşam/Birgün