17 Ara 2024 12:00 Son Güncelleme: 17 Ara 2024 12:16

Bakırköy’ün en büyük AVM’sindeki rant ortaya çıktı! ‘İBB’nin hizmet binaları var…’

Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki İBB’nin, Bakırköy’ün en büyük AVM’sindeki rantını kaleme alan Hürriyet yazarı Yalçın Bayer, çarpıcı detayları paylaştığı bugünkü yazısında “Görevleri arasında kaçak yapıları yıkmak olan İBB’nin kaçak binalarda hizmet vermesi ne kadar etik ve yasal olabilir” diye sordu.

Hürriyet yazarı Yalçın Bayer, Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Bakırköy’ün en büyük AVM’sinde yol verdiği rantın detaylarını kaleme aldı.

“Bu AVM’nin özelliği ‘kaçak’ olan yapılarının İBB ve yapı sahibi firma arasında yapılan, Türkiye’de ilk defa yasadışı bir şekilde uygulanan protokol ile ‘yasal’ hale getirilmesi” detayını paylaşan yazar, “Vahim olan şu; AVM’nin bahçesinde bulunan ve kaçak duruma düşen binalarda hizmet birimleri bulunuyor. Hatta İmamoğlu’nun bir makam odası da burada” ifadelerini kullanarak şu soruyu sordu: “Görevleri arasında kaçak yapıları yıkmak olan İBB’nin kaçak binalarda hizmet vermesi ne kadar etik ve yasal olabilir? Esas konu budur.”

Yalçın Bayer’in ‘Bir imar rantının yol hikâyesi’ başlıklı yazısından ilgili bölüm şöyle:

Bakırköy’ün en büyük AVM’si, Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki İBB’nin bu ranta nasıl yol verdiğinin belgeli yol haritası anlatacaklarımız. Bu AVM’nin özelliği ‘kaçak’ olan yapılarının İBB ve yapı sahibi firma arasında yapılan, Türkiye’de ilk defa yasadışı bir şekilde uygulanan protokol ile ‘yasal’ hale getirilmesi.

Ama burada bitmiyor!

Danıştay 6. Daire Esas 2019/17597-Karar 2012/6482 ile kesin olarak İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. Daire Dava Dairesince verilen E 2019/481 K 2019/2015 sayılı kararı ile onanmış ve plan değişikliği ve eki protokol kesin olarak iptal edilmiştir.

Ancak klasik yöntem var; sözde plan değişikliği ile, 24 Kasım 2022 tarih 1517 meclis kararı ile 160.000 m2. ve 300 yakın mağazadan oluşan kaçak yapı ‘yasal’ hale getirilmiştir.

İstanbul’un ‘şehremini’ Ekrem İmamoğlu, imar rantı ile ilgili nasıl bir ‘duruş’ sergiledi! Beylikdüzü Belediye Başkanı iken kaçak yapıyı yasal hale getiren plan değişikliğine nasıl “hayır” dedi, İBB Başkanı olunca ne yaptı...

Önce ‘kent bekçileri’, CHP’li Belediye Meclis üyeleri Av. Taner Kazanoğlu ve Hüseyin Sağ’ın tüm mahkeme masraflarını ceplerinden ödeyerek açtıkları ve kazandıkları mahkeme kararını, Danıştay’a taşıyıp itiraz etti. Sağ, “Ekrem Bey biz sizinle aynı safta mücadele ediyoruz diye biliyorduk. Meğer taraflarımız farklıymış” dedi.

İmamoğlu tabii ki, Danıştay’a itiraz etti. Ancak itiraz reddedildi, AVM de plansız kaldı.

Fakat rant bir kere yola çıkmıştı. İmamoğlu’nun teklifi ile Kasım 2022’de yeni bir Meclis kararı alındı. Burada ilginç olan şu; daha önce aynı plan değişikliğine ret oyu kullanan CHP Grubu ‘evet’ oyu kullanarak kamuoyunu şaşırttı. İlk karara ‘şerh’ koyan, eski üye yeni dönemde ise İmar Komisyonu Başkanı olan Sedat Özkan, CHP Grubu’na hiçbir bilgi vermeden raporu gruptan geçirdi. Bu grubu kandırmak değil midir?

Zaten İBB CHP Grubu’nda İmar Komisyonu raporlarını okuyan, itiraz eden Meclis üyeleri kalmadı artık. Meydan ‘rantçılara’ kaldı. Kazanoğlu ve Sağ, bu sözde plan değişikliğine dava açtılar ve İstanbul 6. İdare Mahkemesi 2023/1766 -2024/1999 kararı ile yine ranta ‘dur’ dedi ve planı iptal etti. Kenti koruma adına önemli bir görev yapmış oldu.

Vahim olan şu; AVM’nin bahçesinde bulunan ve kaçak duruma düşen binalarda hizmet birimleri bulunuyor. Hatta İmamoğlu’nun bir makam odası da burada.

Mahkeme kararı gereği ne yapılmalı?

AVM’de gayrı sıhhi işletmelerin de bulunduğu ruhsatlar iptal edilmeli. İBB’nin hizmet birimleri derhal tahliye etmek gerekmez mi?

Görevleri arasında kaçak yapıları yıkmak olan İBB’nin kaçak binalarda hizmet vermesi ne kadar etik ve yasal olabilir.

Esas konu budur.