14 Mayıs 2018 14:21 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 00:59

Bakırköy'de ücretsiz çiğ süt dağıtıldı

- İstanbul Ziraat Odası'nca çiğ süt tüketiminin artırılmasına yönelik Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda etkinlik düzenledi

İSTANBUL (AA) - İstanbul Ziraat Odası'nca düzenlenen etkinlikte vatandaşlara çiğ süt dağıtıldı.

Çiğ süt tüketiminin artırılmasına yönelik İstanbul Ziraat Odası'nca Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlikte vatandaşlar bilgilendirilirken, bir tankerden de ücretsiz süt dağıtımı yapıldı.

İstanbul Ziraat Odası Başkanı Ömer Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada, özellikle İstanbul ve Tekirdağ bölgesinde taze çiğ süt tüketiminin yüzde 50'leri geçtiğini söyledi.

Ömer Demir, diğer bölgelerde ise süt üretimi konusunda çiftçilerin bazı güçlüklerle karşılaştıklarını belirterek, süt toplayıcısı ve üreticisi büyük sanayicilerin, çiftçinin elindeki süte karşılık para yerine yem vermeye başladığını ve üreticinin başka seçeneğinin kalmadığını ifade etti.

Demir, "Süt günlük olarak sağılır ve hemen satılır. Bu yüzden çiftçi, üretici firmaların verdiği fiyata razı oluyor. Bunu önlemenin yolu tarım ve hayvancılığın entegre bir şekilde yapılması. Ayrıca kooperatifleşme de çözüm olabilir." dedi.

- "Çiğ süt tüketimi artmalı"

Trakya Bölgesi'nde çiftçinin sütünü istediği fiyattan satabildiğini belirten Demir, "İstanbul’da 20 milyon nüfus var. Çiftçi sütünü 3,5 liraya kadar çiğ ve açık olarak satabiliyor. Asıl sıkıntı Ege, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde. Süt toplayıcıları çiftçiden sütü şu an 1,40 liradan alıyor. Çiğ süt tüketimi yaygınlaşırsa, süt sanayicisi firmaların çiftçiler üzerindeki tekeli kırılır." diye konuştu.

Ömer Demir, "Devletimiz hayvan üreticisine 130 kalemde teşvik veriyor. Kullandığı mazotun yarısı devletten. Sütte litre başına 40 ila 80 kuruş arasında prim ödeniyor. Şu an 1,40 liranın altında süt satan yok. Ancak her şeyi devletten beklemek doğru değil. Çiftçimiz, toprağını ekmeli ve maliyetlerini düşürmeli." dedi.

Etkinliğe katılan onkoloji uzmanı Dr. Yavuz Dizdar da İstanbul'da çiğ süt tüketiminin yüzde 50 olduğunu vurgulayarak, "Endüstriyel yoğurtta jelatin var ve kansere karşı koruyucu etkisi yok. Yerseniz kendisi kanser yapmaz ama koruyucu etki olmadığı için engellemez de. Evde yoğurt yaparsanız, bu yoğurdun kansere karşı koruyucu etkisi var. Niye bunları düşünmüş adamlar zamanında? Çünkü vücudunuza aldığınız toksinleri, bileşikleri yoğurdun içindeki maddelerle ortadan kaldırıyorsunuz. Yoğurdu bozulmaz hale getirirseniz, bunun faydalı, koruyucu özelliği kalmıyor." diye konuştu.