Politika
03 Eyl 2024 20:39 Son Güncelleme: 03 Eyl 2024 20:42

Bakan Işıkhan'dan CHP'ye 'SGK haczi' uyarısı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, CHP'li belediyelerin SGK borçlarının seçim sonrası iki ayda 96 milyar liradan 120 milyar liraya çıktığını açıkladı.

İktidar ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) arasındaki "belediyelerin SGK'ya borcu" tartışmaları devam ederken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) olan borçlarına dair açıklamalarda bulundu.

AKP'nin İzmir İl Danışma Meclisi toplantısında konuşan Bakan Işıkhan, belediyelerin toplam 96 milyar lira olan SGK borcunun seçimden sonraki iki ayda 120 milyar liraya yükseldiğini ve bu belediyelerin neredeyse tamamının CHP'li olduğunu ileri sürdü.

SGK HACZİ UYARISINDA BULUNDU
Bakan Işıkhan, özellikle CHP'li belediyelere yönelik "SGK haczi" uyarısında bulunarak, "CHP'li belediyelerin çoğu bu durumda. Ve iki ayda 96 milyardan 120 milyar liraya çıkan borç, müdahale edilmezse 200 milyara da, 300 milyar liraya da çıkacak. SGK olarak borçlarımızı en kısa sürede yasal yollarla tahsil etme yoluna gideceğiz. Çocuklarımızın, emeklilerimizin geleceğini riske atamayız. SGK olarak aktüeryal dengeyi ve sistemin sürdürülebilirliğini sağlamak zorundayız" ifadelerini kullandı.

İZMİR'İN BORCU 5 YILDA 885 KAT ARTTI
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni özellikle "körfezdeki kirlilik" üzerinden eleştiren Bakan Işıkhan, İzmir'in SGK borcunun 5 yılda 885 kat arttığını belirtti. Bakan, "Belediyelerin 96 milyar liralık SGK borcu, seçimden sonraki 2 ayda 120 milyara yükseldi. Bu belediyelerin neredeyse tamamı CHP'li belediyeler. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin SGK borcu 7,8 milyar TL'ye ulaşmış durumda" dedi.

Bakan Işıkhan, diğer büyükşehir belediyelerinin borçlarına da değinerek, Ankara'nın 6,9 milyar TL, Adana'nın 3,6 milyar TL, İstanbul'un 3,5 milyar TL ve Şişli'nin 2,2 milyar TL SGK borcu bulunduğunu aktardı.

SGK BORÇLARI İÇİN YASAL SÜREÇ BAŞLATILACAK
Belediyelerin kamu hizmeti veren kurumlar olduğuna dikkat çeken Bakan Işıkhan, borçların ödenmemesi durumunda izlenecek süreci şu sözlerle anlattı:

“Belediyeler kamu hizmeti gören kurumlardır, bu yüzden mevzuattaki yaptırımları uygulamadan önce ilgili belediyeyi arıyoruz, borçlarınız birikti, sürdürülebilirliği kayboluyor diye uyarıyoruz. Borçları ödemelerini ya da tecil etmelerini (yasal taksit) sözlü olarak istiyoruz. Yine de ödemezlerse ne oluyor? O zaman resmi bildirim gönderiyoruz. Hala ödeme ya da tecil talebinde bulunmazlarsa icra işlemleri başlatıyoruz. Yine ödemezlerse son seçenek olarak haciz süreci için düğmeye basıyoruz."