"BAHÇELİ'NİN SATAŞTIĞI PATRONLAR BUNA TAKILMASINI!.." BARLAS'TAN MEDYA PATRONLARINA DESTEK!..
Devlet Bahçeli, Aydın Doğan hariç hemen bütün medya patronlarına çakınca Mehmet Barlas, medya patronlarının yanında yer aldı. Peki neler yazdı?
Devlet Bahçeli'nin sataştığı patronlar buna takılmasın...
Tayvan parlamentosundaki görüntülere benzer görüntülerin yer aldığı TBMM oturumu ertesinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yayınladığı yazılı açıklama, şaşırtıcıydı.
Bu açıklamada TBMM Genel Kurulu'nun bir boks ringine dönüştürülmesini kınayacak yerde, Bahçeli bir bölüm medya patronlarını hedef almıştı.
Şöyle demişti Bahçeli:
- Servetinin kaynağı şaibeli olan ve elindeki medya gücünü ticari faaliyetleri için iktidara kiralayan medya patronlarından Ahmet Çalık, Akın İpek, Turgay Ciner ve Ferit Şahenk'in elindeki haberleşme vasıtaları ve elemanları ile partimize yönelik karalamaların odağı haline geldikleri görülmektedir. Söz konusu medya temsilcilerinin gerçeğe aykırı ve ahlaken sorunlu yayınlarının devamı halinde, aziz milletimiz bunları affetmeyecek ve milliyetçi, ülkücü irade ise bu ahlaksızlığı asla unutmayacaktır...
Sayın Bahçeli partisinin izleyeceği siyaseti belirlerken, geçmişte de bu tür hatalı algılamalara dayalı tepkilere kendini kaptırmış ve bundan zarar görmüş bir siyasetçi.
Örneğin 2002'nin Temmuz ayında, Başbakan Yardımcısı olarak görev aldığı koalisyonu bozup ülkeyi erken seçime götürme kararı alırken de, Doğan Medyası'nın bir etkinliğine takılmamış mıydı?
Koalisyon bozduran açılış
Hatırlayın o dönemi.
5 Temmuz 2002 tarihli gazetelerde, Frankfurt'ta Doğan Medya Grubu baskı tesislerinin açılışını bildiren haberler vardı.
Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, açılışa katılan Türk ve Alman politikacılara, işadamlarına ve medya mensuplarına "Türkiye'nin AB'ye girişini hızlandırarak, samimiyetinizin en somut örneğini ortaya koymuş olacaksınız. Türkiyesiz bir AB'nin, hedeflediğiniz AB'ye ne derece uyacağını daha sıkı düşünmenizi istiyorum" sözleriyle çağrıda bulundu.
Frankfurt yakınlarındaki Mörfelden- Waldorf kasabasında kurulan dev tesisin açılış törenine, Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan da katılmışlardı.
Törende ANAP lideri ve Başbakan Yardımcısı Yılmaz "Modern Türkiye yolunda kaybedecek zaman yok, kazanacağımız gelecek var", DYP lideri Tansu Çiller "Türkiye AB yolunda koşulsuz olarak Kopenhag Kriterleri'ni kabul etmelidir", AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise "Kopenhag Kriterleri'yle ilgili olarak ortak siyasi irade ortaya konulmaldır" şeklinde konuşmuşlardı.
Bu açılıştan üç gün sonra 8 Temmuz 2002 tarihli gazetelerde ise şu haber vardı:
Öfkeyle kalkan nasıl oturur?
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Bursa İl Başkanlığı'nca düzenlenen "11'inci Kocayayla Türkmen Kurultayı" nda seçim tartışmalarına girdi ve "DSP-ANAP-DYP ortaklığı" biçiminde özetlenen hükümet formülüne rest çekti. Bahçeli "Cesaretiniz varsa gelin 3 Kasım'da seçime gidelim" dedi... Bahçeli, erken seçim önerisini AB tartışmalarıyla da ilişkilendirdi; yeni Meclis'in ortaya koyacağı yeni iktidarın, Türkiye-Avrupa ilişkilerinde de önemli adımlar atabileceğini vurguladı.
Evet... Görüldüğü gibi Doğan Medya Grubu'nun bir etkinliği Bahçeli'ye koalisyon bozdurmuştur.
Bahçeli'nin önerisi ile yapılan 3 Kasım 2002 Genel seçimlerinde ise MHP yüzde 8.3 oy oranı ile barajın altında ve TBMM dışında kalmıştır.
Bahçeli şimdi de başka medya gruplarına ve patronlarına takılmış durumda.
Oysa 17 Aralık 2009'da yaptığı basın toplantısında sağına ve soluna oturttuğu 11 gazeteci arasında Sabah'tan da, Habertürk'ten de temsilciler vardı.
Aslında Sayın Bahçeli'nin medyaya bakış açısında bir tutarlılık aramak çok doğru mu bilemiyorum.
Dönelim 2002 yılına. D
evlet Bahçeli MHP Grup toplantısında konuşurken, metin dışına çıkıyor.
Sonrasını Taha Akyol'un 5 Haziran 2002 tarihli yazısından izleyelim:
Akyol'un kaleminden
- Metni okuduktan sonra Bahçeli'yi dinlemeye ve salondaki MHP'lilerin tepkilerini gözlemeye koyuldum. Sonra alışılmadık bir şey oldu: Bahçeli konuşma metninin dışına çıktı. Hem de ne çıkış...
Bahçeli, "Bazı medya ve siyaset çevrelerinin Milliyetçi Hareket'i zaman zaman Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde gerekli reformlara engel olarak göstermeye çalıştıkları bilinmektedir" dedikten sonra, metin dışına çıktığı uyarısıyla medyaya salvoya başladı: 23 Mayıs- 1 Haziran arasında, yani kendisi Çin'deyken 55 köşe yazarı, AB ile ilgili ve MHP'ye de değinen toplam 107 yazı yazmıştı. Dördü dışındakiler 'MHP'yi hedef gösteriyordu.'
MHP'nin AB tutumunu yazanlar arasında Radikal toplam 19 köşe yazısıyla takım şampiyonu, bendeniz de kişisel dalda sekiz yazıyla birinci ilan edildim. (İsmet Berkan beş yazıyla ikinci ilan edilirken, Taha Akyol, Mehmet Ali Birand ve Mustafa Balbay dörder yazıyla üçüncülüğü paylaştılar.)
Türkiye'de ilk kez bir başbakan yardımcısı, kendisi ve partisi hakkında yazan gazeteleri ve gazetecileri ismen, hem de Meclis çatısı altında kamuoyuna ifşa ediyor, kendisinin eleştirildiği yazıların çetelesini sıralıyordu.
Hep böyle yapmış
Oysa bunu daha önce de yapmış Bahçeli.
Bahçeli 2002'nin Ocak başında, gazetelerin Ankara temsilcileri ile sohbet ederken üç gazetecinin, Erdal Sağlam, Mehmet Ali Birand, Mustafa Balbay'ın isimlerini vererek onları eleştiriyor.
26 Ocak 2002'de de Ertuğrul Özkök köşesinde Bahçeli'nin gazetecilerle sohbetini yorumlarken şu kehaneti seslendiriyor:
- Bana göre bu görüşmeyle Bahçeli'nin hem Türkiye'ye hem de dünyaya vermek istediği asıl önemli mesaj şu:
''Bu hükümet 2004'e kadar işbaşında.'' Bunun en sağlam temel taşı da Başbakan Ecevit'le Başbakan Yardımcısı Bahçeli arasında kurulan ''çok sağlam'' ve ''karşılıklı saygıya'' dayalı ilişki. Peki bu çerçeve içinde öteki Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın fonksiyonu ne? O da çok önemli.
Sonuç olarak diyorum ki.
Bahçeli'nin açıklamasında isimleri geçen medya patronları buna takılmasınlar.
Böyle yapmak Bahçeli'nin alışkanlığıdır.
Mehmet Barlas/Sabah