Bahçeli'nin Öcalan için söylediği "Umut hakkı" nedir? Kimler faydalanabilir... - Sayfa 2

Bu açıklamaların ardından Umut Hakkı nedir, ne demek soruları gündeme geldi. Peki Umut Hakkı nedir?

28
Bahçeli'nin Öcalan için söylediği "Umut hakkı" nedir? Kimler faydalanabilir... - Sayfa 3

UMUT HAKKI NEDİR, NE DEMEK?

"Umut hakkı" terimi hukuki bir bağlamda kullanıldığında, hapis cezasına çarptırılan mahkumların iyi halleri ve ceza sürelerinin belirli bir kısmını tamamlamaları durumunda, erken serbest bırakılma şansını ifade eder. Bu hak, mahkumların ıslah olma şansını teşvik etmek ve iyi davranışlarını ödüllendirmek amacıyla verilir. Koşullu salıverilme, mahkumun topluma yeniden kazandırılması ve cezanın ıslah edici bir işlev görmesini sağlama amacı taşır.

38
Bahçeli'nin Öcalan için söylediği "Umut hakkı" nedir? Kimler faydalanabilir... - Sayfa 4

UMUT HAKKINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), umut hakkını insan onuru ve insanlık dışı muamele yasağı kapsamında değerlendirir. Örneğin, mahkumların cezasının belirli aralıklarla gözden geçirilmesi gerektiği ve salıverilme umudundan yoksun bırakılmanın insan hakları ihlali sayılabileceği kararlarıyla dikkat çekmiştir. 

48
Bahçeli'nin Öcalan için söylediği "Umut hakkı" nedir? Kimler faydalanabilir... - Sayfa 5

Umut hakkından, ağırlaştırılmış müebbet ya da müebbet hapis cezasına çarptırılmış mahkumlar belirli şartlar altında faydalanabilir.

Umut hakkı, tüm mahkumlara otomatik olarak uygulanmaz. Özellikle ağır suçlardan hüküm giymiş kişilerin ceza infaz süreleri sonunda serbest kalma ihtimali, iyi hal ve rehabilitasyon süreçlerinin göz önünde bulundurulmasıyla değerlendirilir. 

58