- Rektör Ünüvar: “Sade Eleştirme, Sadeleştir”
Bulunduğu pozisyonlar ve yaptığı işler nedeniyle not tutmanın önemine değinen Ünüvar, katıldığı toplantılarda bürokratlarına ve danışmanlarına bazen dikkat çekici olması adına önemli notlar gönderdiğini belirtti.
Uzun bir toplantı sırasında “Sade eleştirme, sadeleştir!” veya “İnceeleyiniz” şeklimde notlar gönderdiğini kaydeden Ünüvar, “Yaptıklarımızı, yazdıklarımızı ve konuştuklarımızı biz kaydetmesek bile tarih kaydeder. Şimdi elinizde somut halini gördüğünüz bu kitap fikri de işte bu kaydetme ve paylaşma düşüncesinden doğdu” dedi.
- Ayşe Beyza Ünüvar: “Yayılmaya Değer Fikirler”
1984 yılında tasarımcı ve haritacı Richard Saul Wurman tarafından Teknoloji, Eğlence ve Dizayn (Technology, Entertainment, Design) kelimelerinin bir araya getirilerek bir konferans tasarlandığını anlatan “TEDx Sahnesinin Perde Arkası” kitabının yazarı Ayşe Beyza Ünüvar, Harry Marks’ın da yardımıyla TED’in doğduğunu, tek bir konferansla başlayan TED etkinliğinin zamanla gelişerek geniş bir izleyici kitlesine ulaştığını söyledi. Çok geçmeden TED.com’un kurulmasıyla bu 18 dakikalık heyecan verici konuşmaların dünyanın her yerinden ve her yaş grubu tarafından tek tıkla erişilebilir hale geldiğini belirten Ayşe Beyza Ünüvar, TED’in “yayılmaya değer fikirler” misyonunun farklı alanlardan ulaşılabilir olması için TEDx adı altında farklı bir boyuta taşındığını anlattı.
Hacettepe Üniversitesi Tip Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Spor Cerrahisi Biriminde öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Gazi Huri ile birlikte TEDx organizasyonun gerçekleşme sürecinin detaylarını kitabında anlatan Ünüvar, 18 Haziran 2022 ATO Congresium sahnesinde gerçekleşen TEDx Hacettepe University’nin sahne arkasında neler yaşandığını, organizasyon fikrinin nasıl hayata geçtiğini ve bu süreçte kimlerle çalıştıklarından bahsetti. Ünüvar sözlerine şu şekilde devam etti: “Sizi terk etmeyecek en önemli arkadaşınız hayallerinizdir. Ne kadar ileriyi hayal ederseniz yolunuzu o kadar genişletirsiniz! Olabilecek en iyi organizasyonunu hayal ettik ve zannediyorum ki başarıya ulaştık! Nerede yapmak istediğimizi ve nasıl yapmak istediğimizi artık biliyorduk. Sıra kimlerle ve hangi konseptle yapmak istediğimizi belirlemekteydi. Öncelikle konseptimizi belirledik: “Düş Peşine!” Çünkü biz hayallerinin peşinden koşan gençlerle hayallerinin peşinden koşmuş kişiler arasındaki köprü olmak istiyorduk…