25 Ara 2024 11:08 Son Güncelleme: 25 Ara 2024 12:06

Aynı isme ikinci kez ‘telif ihlali’ cezası! Tüm kopyaları toplatılacak…

Ümran Safter ismiyle bilinen Ümmühan Sharma’ya iki belgeselden daha hüküm verildi.

Gazeteci Zehra Yılmaz'ın Suriye iç savaşına tanıklığını ve Ege Denizi'nde mültecilerle birlikte içinde bulunduğu botun batmasının ardından hem denizde hem de Yunanistan'da yaşadıklarını anlatan ve dava konusu olan "Umudun Kanadında/On The Wings OF Hope" ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle hazırlanan ve İkinci Dünya Savaşı sırasında kutsal emanetlerin İstanbul’dan tahliyesini konu alan “48 Vagon” adlı belgeseller için mahkeme kararını verdi. Mahkeme, söz konusu filmlerle ilgili her türlü fikri ve mali hakkın Zehra Yılmaz'a ait olduğuna hükmetti; Ümran Safter’i üç yıllık ticari faizleri de eklenmek kaydıyla en az 1 milyon 200 bin TL ve 180 bin TL maddi tazminat, 50 bin TL de manevi tazminat ödemeye mahkûm etti.

Aynı isme ikinci kez ‘telif ihlali’ cezası! Tüm kopyaları toplatılacak… - Resim : 1

"UMUDUN KANADINDA" VE “48 VAGON” DAVASINDA KARAR

Zehra Yılmaz'ın adı, fikri bir takiple faciadan kurtulan mültecilerin sonraki hayatlarından da kesitler sunan ve çok sayıda uluslararası film festivalinde gösterime giren belgeselin künyesinden, Ümran Safter ismiyle bilinen yapımcı Ümmühan Sharma tarafından çıkarılmıştı. Zehra Yılmaz'ın kayıt altına aldığı görüntülerden oluşan belgeselin künyesinde Ümran Safter'in ismi yapımcı ve yönetmen olarak yer almıştı.

Aynı isme ikinci kez ‘telif ihlali’ cezası! Tüm kopyaları toplatılacak… - Resim : 2

Gazeteci Zehra Yılmaz, Ümmühan Sharma hakkında İstanbul 4. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde Fikir ve Sanat Eseri Sahipliğinden Kaynaklı Haklara Tecavüzün Önlenmesi ve Tanzimi davası açarak hem maddi hem de manevi haklarının ihlal edildiği belirterek bu zararların karşılanmasını istedi.

2021 yılında başlayan dava sonucunda mahkeme, "Umudun Kanadında" ve yapım sürecinde yaşanan benzer anlaşmazlıklardan ötürü davaya konu olan, yönetmenliğini ve yapımcılığını Zehra Yılmaz’ın üstlendiği "48 Vagon" belgeselleri hakkındaki kararını verdi.

Aynı isme ikinci kez ‘telif ihlali’ cezası! Tüm kopyaları toplatılacak… - Resim : 4

MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT CEZASI

Mahkeme, söz konusu filmlerle ilgili her türlü fikri ve mali hakkın Zehra Yılmaz'a ait olduğuna hükmetti. Ayrıca Ümran Safter'e ait yapım şirketi tarafından yayılan ve çoğaltılan tüm kopyaların toplatılmasına karar verildi. Mahkeme, Ümran Safter'i her iki filmle ilgili olarak, farklı miktarlarda maddi ve manevi tazminat cezasına çarptırdı. Karara göre Safter, üç yıllık ticari faizleri de eklenmek kaydıyla en az 1 milyon 200 bin TL ve 180 bin TL maddi tazminat, 50 bin TL de manevi tazminat ödeyecek.

Aynı isme ikinci kez ‘telif ihlali’ cezası! Tüm kopyaları toplatılacak… - Resim : 5

SAFTER DAHA ÖNCE DE HÜKÜM GİYMİŞTİ

Ümran Safter, Ekim ayında sonuçlanan bir başka davada da benzer bir cezaya çarptırılmıştı. "Cazın Sultanları" belgeseli, yönetmen Mesut Gengeç ile Ümran Safter arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle yarıda kesilmiş, taraflar mahkemelik olmuştu.

Aynı isme ikinci kez ‘telif ihlali’ cezası! Tüm kopyaları toplatılacak… - Resim : 6

Ümran Safter belgeseli Mesut Gengeç’ten habersiz olarak tamamlanmış ve filmin ismini "Kapıyı Açık Bırak" olarak değiştirmişti. O davada da mahkeme, Safter'in 200 bin TL maddi ve 35 bin TL manevi tazminat ödemesine hükmetmişti.

Aynı isme ikinci kez ‘telif ihlali’ cezası! Tüm kopyaları toplatılacak… - Resim : 7

MAHKEME ÖDÜLLÜ GAZETECİYİ HAKLI BULDU

Gazeteci Zehra Yılmaz'ın hazırlayıp sunduğu "Kaos Hattı" adlı program, 2016'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından "Yılın En İyi Haber Programı" ödülüne layık görülmüştü.

Aynı program, dünyanın en saygın gazetecilik ödüllerinden biri olarak kabul edilen AIB (Uluslararası Yayıncılar Birliği) tarafından final adayı seçilmiş, Zehra Yılmaz Londra’da yapılan törenle dünyanın en iyi gazetecisi onur ödülünü almıştı.