07 Kas 2014 10:33 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:53

Aydınlık Cemaat soruşturması dosyasına ulaştı! Şemada kimler var?

Cemaat'e yönelik başlatılan soruşturmanın bilgileri ortaya çıktı.

Aydınlık'tan Can Özçelik'in haberine göre, Cemaat hakkında ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’ suçlamasıyla başlatılan soruşturmanın numarası 2014/39856. İstanbul Cumhuriyet Savcılığının yürüttüğü soruşturmanın şu andaki tek şüphelisi ise Fethullah Gülen olarak görülüyor.

Habere göre dosya kapsamında şikayetçiler, tanıklar ve itirafçıların bir kısmının ifadeleri alındı. Soruşturmada şu ana kadar ifade veren isimlerden en dikkat çekenleri Hüseyin Gülerce, Hanefi Avcı, Latif Erdoğan ve Ahmet Sarıtaş oldu.

Soruşturmada Gülen'e “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, özel hayatın gizliliğini ihlal, dini inanç ve duyguların istismarı suretiyle dolandırıcılık” suçlamaları yöneltiliyor.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Fuzuli Aydoğdu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında bugüne kadar birçok şikayetçi, tanık ve itirafçı ifade verdi.

Fethullah Gülen hakkında suç duyurusu yapan işadamı Ahmet Sarıtaş, savcılığa verdiği ifadesinde önemli ayrıntıları açıkladı.

‘16 YIL CEMAAT İÇİNDEYDİM FETHULLAH KAİNAT İMAMI’

16 yıldır Cemaat'in içinde olduğunu belirten işadamı Ahmet Sarıtaş, el yazısıyla gönderdiği ikinci ifadesinde bir de şema çizdi. Şemada bir numara “Kâinat İmamı” Fethullah Gülen. Örgüt şemasında başyardımcı ve “Türkiye imamı” olarak Mustafa Özcan gösterildi. Özcan’ın yardımcıları da cemaate yakın olan Kaynak Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Naci Tosun, holding yöneticileri ve Ahmet Kara olarak belirtildi. Örgüt içindeki hiyerarşide “Türkiye İmamı” ve yardımcılarına bağlı olan kuruluşlar, gazete, dergi ve TV’ler, kamu çalışanları, şirketler, dershaneler, yurtlar, işadamları, üst düzey bürokratlar ve ışık evlerinde yaşayan öğrenciler gösterildi.

‘ABD ASKERLERİ GÜLEN OKULLARINDA EĞİTMEN’

Şikayetci işadamı, ifadesinde 2008 yılında Kuzey Irak’taki Işık Üniversitesi’ne yaptığı ziyarette ABD Deniz Piyadelerinin eğitmenlik yaptığına şahit olduğunu şu sözlerle dile getirdi:

“Irak’ın kuzeyindeki Işık Üniversitesi ve oradaki kolejler için Türkiye’deki aynı işlerimi yapmak için gittim. Gittiğimde İngiliz vatandaşı Robert, Amerikan vatandaşı Edward ve Türk vatandaşı Savaş Aksoy’u gördüm. Bunların görevi doğal İngilizce konuşması sağlayan öğretim görevlileri olarak geçiyordu. Ben Savaş ile samimi oldum. ‘Siz bu insanlarla aynı evde kalıyorsunuz, bunlar ne iş yapıyor’ diye sordum. Oda her ikisinin İngiliz ve Amerikan deniz piyadelerinde asker olduklarını söyledi.”

HANEFİ AVCI DA TANIK

Soruşturmada tanık olarak eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı da ifade verdi. Avcı’nın daha önce cemaat hakkında yaptığı şikâyetler de soruşturma dosyasına girdi. Avcı ifadesinde, daha önce cemaatle ilgili olarak bazı isim ve bilgileri verdiğini ve istenildiği takdirde bunların dosyaya eklenebileceğini söyledi. Soruşturma savcısı, Avcı’nın Fethullah Gülen hakkında yaptığı şikayet ve dilekçeleri dosyaya koydu.

ERGENEKON SANIĞI KENDİNİ İHBAR ETTİ

Soruşturma dosyasında Ergenekon davasının sanıklarından Selim Akkurt da var. Akkurt savcıya gönderdiği bir mektupla kendini ihbar ederek, “Fethullah Gülen terör örgütü üyesi olmaktan hakkımda işlem yapılmasını talep ediyorum” dedi.

Bunun üzerine soruşturma dosyasına dâhil edilen Akkurt’un ifadesi alındı.

Erzurum Cezaevinde bulunan Akkurt ifadesinde, “2002-2007 yılları arasında Fethullah Gülen terör örgütü içerisinde Zekeriya Öz, Ali Fuat Yılmazer, Mutlu Ekizoğlu, İsmail Erçelik ile birlikte aktif görevler aldım. Görev almamdaki sebep, kan davalı olduğum Sadrettin Özlem ile İlhan Yatağan cinayetlerini yukarıda saydığım bu kişiler, Erzurum’dan tanıdığım polis vasıtası ile çağırtarak, ‘eğer bizim dediğimizi yapmazsan, bu cinayetleri senin üzerine yıkarız. Biz sadece teröristlere operasyon yapacağız’ demeleri suretiyle bana şantaj yaptılar. Bende çaresizlikle Fethullah Gülen örgütüne katıldım. Yine Ergenekon davasında bu örgüte tanıklık etmediğim için ceza aldım. Zaten bu hususlarla ilgili Ergenekon davasında da ifadelerim vardır” dedi.



DOSYADAKİ SAVCI, POLİS GAZETECİ VE İŞADAMLARI...

“Fethullah Gülen suç örgütü” dosyasına F tipi polislere yönelik yapılan operasyonlarda gözaltına alınan ve tutuklanan ve polis şefleri hakkında yürütülen soruşturma da girdi. Gülen’in bir numaralı şüpheli olduğu soruşturmada Yurt Atayün, Ömer Köse, Erol Demirhan, Kazım Aksoy hakkında “görevi kötüye kullanma” suçu nedeniyle başlatılmış. Ancak bu soruşturma ana dosyadan ayrılmış.

Latif Erdoğan’ın verdiği ifadede eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’in cemaatle bağlantılı olduğu ve MİT’in başına getirilmek istendiği belirtiliyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında ifadesi alınan Erdoğan, cemaat toplantılarına katılan işadamları olarak, Ali Rıza Tanrısever, Ali Açıl, Mehmet Katırcı’nın isimlerini verdi. Latif Erdoğan, “paralel yapı olarak adlandırılan oluşum içerisinde halen aktif olarak faaliyet gösteren kişiler” sorusunu da şöyle yanıtlıyor:

‘ÜST DÜZEY İLİŞKİLERİ AYARLIYOR’

“Kaynak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Naci Tosun, Mustafa Özcan, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, üst düzey işadamlarıyla irtibatı koordine eden Ahmet Kara, Fatih Üniversitesi’nden Suat Yıldırım, eski AK Parti Milletvekili İlhan İşbilen, Harun Tokak, Murat Karabulut, Emniyetteki memurların Türkiye sorumlusu Süleyman Uysal, Samanyolu TV Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çelik, Zaman gazetesi Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, Önder Aytaç, bütün üst düzey ilişkileri düzenleyen kişi Alaaddin Kaya, Kerim Balcı, Erhan Başyurt, Ahmet Kurucan."

Aynı kapsamda ifade veren Ahmet Keleş'in de, Fethullah Gülen’in operasyon ekibi olarak 34 kişinin ismini verdiği öğrenildi.