Gündem
26 Ağu 2010 09:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:34

AYDIN DOĞAN'A EMİN ÇÖLAŞAN ŞOKU! TAZMİNAT DAVASINI KAYBETTİ!

Aydın Doğan, Emin, Çölaşan'ın ‘''Kovulduk Ey Halkım Unutma Bizi'' adlı kitabı için açtığı davanın, Yargıtay aşamasını da kaybetti.

Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, gazeteci Emin Çölaşan’ın ‘’’Kovulduk Ey Halkım Unutma Bizi’’ adlı kitabı için açtığı 50 bin liralık davanın Yargıtay aşamasını da kaybetti. Kitabı eleştiri sınırları içinde bularak davayı reddeden mahkemenin bu kararı, Yargıtay 4. Hukuk Dairesince de uygun görülerek, oy birliği ile onaylandı.
Aydın Doğan, Çölaşan’ın yazdığı kitapta, kendisi ve Hürriyet Gazetesi hakkında yalan beyanlarda bulunduğunu ileri sürerek, tazminat davası açmıştı. Çölaşan’ın ‘’1986-2007 yılları arasında Hürriyet Gazetesinde her türlü imkan sağlanarak, baskı ve sansüre uğramadan çalıştığını’’ belirtmiş, kitabın gerçek dışı ve iftiralarla dolu’’ olduğunu savunmuştu.

BAB-I ALİ TANIK OLDU
Üsküdar 1. Asliye Hukuk Mahkemesindeki yaklaşık bir yıl süren davada, Hürriyet yazarları Ertuğrul Özkök, Tufan Türenç, Özdemir İnce ve Enis Berberoğlu, Aydın Doğan’ın tanığı olmuştu. O dönem Hürriyet yazarı olan Bekir Coşkun ile muhabir Kamuran Zeren de Çölaşan’ın tanığı olarak dinlenmişti. Bekir Coşkun ifadesinde, ‘’Çölaşan’a, Hürriyet’teki yazıları nedeniyle müdahale edildi. Yazıları makaslanıp, sansür uygulandı. Hükümet aleyhine yazmaması isteniyordu. ‘’ demişti.
Mahkeme, kitapta yazılanların eleştiri sınırları içinde olduğunu belirtip, davayı reddetmişti. Bunun üzerine Aydın Doğan, ‘’Yerel mahkeme kararı oluştururken, delilleri yeterince araştırmadı. Kitaptaki isnatlar, kişilik haklarına, namus, şöhret, vakar ve haysiyete saldırıdır’’ diyerek Yargıtay’a temyiz için başvurmuştu.

’TANTANA YAPAMADILAR’’
Çölaşan, karar üzerine GAZETEPORT’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:
‘’Aydın Doğan önce kitapta yazdıklarımın yüzde 80’inin doğru olduğunu söyledi, sonra zevahiri kurtarmak için dava açtı. Benimle ilgili, AKP iktidarından gelen siyasi baskıyı da, beni niçin kovduğunu da açıklayamadı. Gerçekleri inkar etmek kendisine yakışmadı. Yazdığım her şey doğruydu ve belgelemiştim. Hem mahkeme, hem Yargıtay, bu durumu tescil etti. Eğer ben bu davayı kaybetseydim (Çölaşan yalan yazdı, hakaret etmişti, dersini yargıdan aldı ) diye büyük tantana yapacaklardı. Artık bu konularda daha dikkatli olmasını tavsiye ediyorum.’’